donderdag 20 april 2017, 7:00

Nieuw zorgakkoord in de maak

De zorgkosten stijgen al jaren, maar mede door toedoen van minister Schippers is die groei niet ongebreideld.. © FOTO ANP

Ziekenhuizen kunnen volgend jaar tussen de 300 en 450 miljoen euro meer zorggeld uitgeven. Bronnen melden aan De Telegraaf dat een nieuw akkoord daarover tussen artsen, patiënten, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid ophanden is.

Het nieuwe akkoord is nodig, omdat het oude dit jaar afloopt. Zonder een akkoord zouden zorgkosten veel harder omhoogschieten. Vijf jaar geleden sprak minister Schippers (Volksgezondheid) met de sector af dat de groei van de zorguitgaven zou worden begrensd. Die afspraken voorkwamen een stevige ingreep in het basispakket.

De afgelopen jaren gold voor ziekenhuiszorg een plafond van maximaal 1 procent volumegroei. Dat werd met moeite geslikt door zorginstellingen, omdat kosten aan dure medicijnen en nieuwe technologieën sneller oplopen. Bovendien vergrijst de bevolking.

Ingewijden melden nu dat er voor het jaar 2018 wordt gesproken over 1,3 procent uitgavengroei voor de curatieve zorg, maar een percentage van 1,6 procent ligt ook nog op tafel. Mogelijk komen de onderhandelaars eind deze week al tot overeenstemming.

De zorgkosten zitten al jaren in de lift, maar mede door de zorgakkoorden van minister Schippers is die groei niet langer ongebreideld. In het recente verleden stegen de uitgaven jaarlijks met zo’n 6 tot 7 procent. De Algemene Rekenkamer concludeerde recent dat de zorgkosten inmiddels ’beheersbaar’ zijn geworden.

De overheid steekt, op sociale zekerheid na, het meeste geld in de zorg. Het gaat om een bedrag van iets minder dan 75 miljard euro.

Het akkoord dat in de pijplijn zit, geldt slechts voor het jaar 2018. Het is aan een nieuw kabinet om langetermijnafspraken te maken. Anders gaat driekwart van extra collectieve uitgaven door economische groei direct op aan zorgkosten.

Ziekenhuizen, specialisten, patiënten en verzekeraars hopen dat de nieuwe zorgminister met de sector plannen gaat maken voor deregulering, efficiënter behandelen en meer behandelen bij de huisarts of bij mensen thuis.

Meer artikelen in DFT Geld

Koophuis bijna 8% duurder
3 uur geleden
Onbegrijpelijke vacature ’bewust zo opgeschreven’
18 uur geleden
Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
1 dag geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
2 dagen geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
2 dagen geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
2 dagen geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
2 dagen geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
2 dagen geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
2 dagen geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
2 dagen geleden