vrijdag 21 april 2017, 11:44

Akkoord erfpachtstelsel Amsterdam

© ANP

Er is een politiek akkoord over het nieuwe erfpachtstelsel in Amsterdam. Dat bevestigen goed ingevoerde bronnen aan De Telegraaf. SEBA, de belangenclub voor erfpachters, vindt het plan onaanvaardbaar en wil het met een referendum tegenhouden.

Coalitiepartijen D66, SP en VVD hebben in achterkamertjes van het Amsterdamse stadhuis samen een compromis gesloten. Zoals eerder al voorgesteld werd, krijgen huiseigenaren extra kortingen tot 25 procent als zij hun erfpacht eeuwigdurend willen afkopen. Ook krijgen huiseigenaren langer de tijd om over te stappen op het nieuwe stelsel. Daarmee willen de partijen erfpachters, die afgelopen maanden massaal in de pen klommen, tegemoet komen. Boze Amsterdammers vreesden, vooral in duurdere wijken, vele tonnen te moeten betalen aan de gemeente als zij gebruik maakten van de nieuwe regeling.

Een van de nieuwe voorstellen is om de rekenmethode die de gemeente gebruikt om de grondwaarde vast te stellen (de zogeheten buurtstraatquote) te maximeren tot 49 procent. Daardoor zullen huiseigenaren in vooral duurdere wijken van Amsterdam minder hoeven af te dragen. In populaire wijken als Buitenveldert zullen eveneens lagere bedragen worden uitgerekend.

Referendum

Het plan van D66, SP en VVD is in verkeerde aarde gevallen bij SEBA, de belangenvereniging van erfpachters in Amsterdam. „Het is onaanvaardbaar. Als dit daadwerkelijk het voorstel wordt, wordt het zeker tegengehouden met een referendum”, kondigt Koen de Lange aan. Hij heeft al genoeg handtekeningen verzameld om het plan eerst aan de inwoners van Amsterdam voor te leggen. „Wij zijn geshockeerd dat er -ondanks ruim 7000 woedende inspraakreacties- zo weinig rekening wordt gehouden met de situatie van huiseigenaren en zo weinig is veranderd.”

Wethouder Eric van der Burg (VVD), lijkt met het plan de oppositie buitenspel te willen zetten. Eerder kreeg hij vele duizenden boze brieven van Amsterdammers. Ook deskundigen waren ronduit kritisch over de ondoorgrondelijke rekenmethode die Amsterdam hanteert. Momenteel wordt er in de Stopera nog druk gerekend aan het nieuwe plan, zegt een bron uit het stadhuis. „Dit is -denk ik- wel met droge ogen te verkopen aan huiseigenaren.”

Huiverig

Bij het CDA in de gemeenteraad zijn ze huiverig voor het plan. „Een buitengewoon onverstandige stap van de collegepartijen”, aldus raadslid Diederik Boomsma. „Als het neerkomt op 25 procent korting en een maximering van de buurtstraatquote is dat voor velen nog onacceptabel. Dan is er niet goed geluisterd naar Amsterdammers en de deskundigen, die voor een ander plan pleitten.” Bij linkse partijen is er vooral scepsis, omdat het nieuwe plan veel minder inkomsten voor de stad oplevert.

„Het college doet geen enkele mededeling tot het in college is besproken”, zegt een woordvoerder van wethouder Eric van der Burg. Het plan staat op 9 mei op de vergaderagenda van het stadsbestuur gepland. In Amsterdam staan zo’n 80 procent van de woningen op gemeentelijke grond, waardoor zij erfpacht moeten betalen.

Gerelateerde artikelen

Huiseigenaren betichten Amsterdam van misleiding
21 Apr 17
’Maak een bijsluiter voor erfpacht’
20 Apr 17

Meer artikelen in DFT Geld

Koophuis bijna 8% duurder
3 uur geleden
Onbegrijpelijke vacature ’bewust zo opgeschreven’
18 uur geleden
Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
1 dag geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
2 dagen geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
2 dagen geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
2 dagen geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
2 dagen geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
2 dagen geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
2 dagen geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
2 dagen geleden