donderdag 27 juli 2017, 13:00

Toch nog oppassen met bellen en roamen op vakantie

Sinds 15 juni hoef je geen extra roamingkosten in de EU meer te betalen. In sommige landen gelden de gunstige voorwaarden echter niet. En ook met bellen naar buitenlandse nummers moet je flink oppassen!

Wie in het buitenland is en belt en internet, maakt gebruik van een andere provider. Dat heet roaming. De buitenlandse provider berekent de kosten voor het gebruik van het netwerk door aan jouw provider voor het gastgebruik van het buitenlandse netwerk.

Extra kosten

Met ingang van 15 juni zijn extra roamingkosten verleden tijd. Dat betekent dat je vanaf dat moment met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU land. En dat je dus geen extra kosten meer hebt bovenop je abonnement. 

Dat gaat echter niet op voor alle landen, zo waarschuwde de Consumentenbond al eerder. Landen als Noorwegen, Turkijke en Zwitserland horen niet bij de EU. Daar gelden de gunstige EU-regels (nog) niet. Ook in Andorra, Monaco en Gibraltar en andere kleine landen kunnen andere regels gelden. Check bij twijfel altijd bij je provider.

Bellen

Ook met bellen moet je goed opletten. De regels die daarvoor gelden, zijn behoorlijk ingewikkeld. Bij veel providers is het bijvoorbeeld zo dat je, in de EU-landen wel naar een Nederlands nummer kan bellen tegen je gewone bundelkosten. Maar bel je naar een buitenlands nummer, dan geldt plotseling een ander tarief! Bel je dus naar een camping of restaurant in Frankrijk, dan komen daar extra kosten bij kijken. Ga dan ook na bij je provider wat de regels zijn voor bellen naar het buitenland om verveldende verrassingen te voorkomen.

De boot in

Ga je varen of zeilen? Op zee gelden de gunstige regels ook niet. Als je je op een schip bevindt in internationale wateren maakt je telefoon verbinding via een satelliet. Je betaalt dan de hoofdprijs, soms wel €10 per MB, meldt de Consumentenbond.

Dat gebeurt dus ook als je vaart tussen 2 landen die wel bij de EU horen. Je kunt op een schip vaak verbinding maken met een wifi-netwerk, maar zet dataroaming ook altijd uit op je mobiel. Je telefoon maakt anders automatisch verbinding met het mobiele netwerk wanneer de wifi-verbinding onverwachts verbroken wordt.

Meer artikelen in DFT Geld

Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
6 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
11 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
15 uur geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
13 uur geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
1 dag geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
1 dag geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
1 dag geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
1 dag geleden
Hoe je mét geld het einde van de maand haalt
1 dag geleden
Parkeertarieven door het dak
1 dag geleden