donderdag 10 augustus 2017, 11:33

Welk milieuvignet in Europese steden?

Massaal zijn we in de auto gestapt om naar de camping of een huisje elders in Europa te rijden. Meestal weten we wel waar we tol moeten betalen. Maar een autovakantie in Europa brengt ook nog tal van andere verplichtingen met zich mee, zoals milieuvigneten en zaken die je in de auto moet hebben. We hebben een aantal op een rijtje gezet.

Dat verschillende landen in Europa tol heffen, is al lang en breed bekend. De meeste reizigers hebben wel eens in de rij gestaan bij de Franse Péage. De afgelopen jaren zijn in steeds meer landen echter ook milieuvignetten verplicht.

Doorreis

Zo is een groot aantal Duitse stadscentra alleen met een milieusticker (Umweltplakette) toegankelijk. De milieuzones worden met borden aangegeven. Wie geen milieusticker heeft, mag hier dus niet rijden! Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Op doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland is geen milieusticker nodig. Voor deze laatste twee landen heb je wel een autobaanvignet nodig. Daarmee mag je echter wel elke stad in.

Ook in Frankrijk moet je in bepaalde steden een milieusticker hebben, anders kun je een boete krijgen. Onder meer voor Parijs, Lyon, Lille en Grenoble is dit noodzakelijk.In Spanje, onder meer in Madrid, en Italië gelden ook bepaalde stickerregels: zonder plakplaatje kom je het centrum niet in.

De vignetten zijn over het algemeen te krijgen bij de ANWB. Daar is ook precies te vinden wat je nodig hebt en wat de kosten zijn (www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/milieustickers-en-milieuzones). Ook in de steden zelf zijn ze vaak te koop.

Openbaar vervoer

Onverhoopt geen milieusticker gekocht? Geen nood. Steden geven goed aan waar je wel en niet mag rijden zonder sticker. Daarnaast hebben ze vaak grote parkeerplaatsen (net) buiten het centrum. Te voet of met het openbaar vervoer kun je dan alsnog naar het centrum toe. Vaak zijn de parkeerplaatsen een stuk goedkoper buiten het centrum en is het daar rustiger parkeren.

Verplicht mee

Ook dien je bepaalde spullen mee te nemen. In veel landen ben je bijvoorbeeld verplicht om een EHBO-doos, veiligheidshesje en gevarendriehoek mee te nemen. Bij de ANWB is te vinden wat per land verplicht is. Zorg er voor dat je deze spullen in de auto hebt liggen; een boete is vaak duurder dan de aanschaf ervan.

 

Meer artikelen in DFT Geld

Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
5 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
10 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
14 uur geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
13 uur geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
1 dag geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
1 dag geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
1 dag geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
1 dag geleden
Hoe je mét geld het einde van de maand haalt
1 dag geleden
Parkeertarieven door het dak
1 dag geleden