vrijdag 11 augustus 2017, 11:26

Welke rechten heb je als vliegtuigpassagier?

Heeft je vlucht vertraging opgelopen? In de Europese Unie gelden regels die je in sommige gevallen recht geven op compensatie. 

Luchtvaartmaatschappijen dienen je in bepaalde omstandigheden kosteloos verzorging aan te bieden. De compensatie is afhankelijk van de lengte van de vlucht en de duur van de vertraging, aldus het Europees Consumenten Centrum.

Zo dien je bijvoorbeeld bij vluchten binnen de EU van meer dan 1500 km, met een vertraging van 3 uur of meer, recht op gratis drinken en maaltijden. Deze moeten wel in een redelijke verhouding tot de wachttijd staan. Indien je ergens langer moet blijven omdat je een of meer nachten moet wachten op een vertraagde vlucht, heb je recht op gratis hotelaccommodatie.

Gratis

Bij een vertraging van meer dan vijf uur mag je bij alle vluchten afzien van de reis. Je hebt dan recht op volledige vergoeding van het ongebruikte ticket. Als het om een retourvlucht gaat, dan dient de luchtvaartmaatschappij je gratis een alternatieve terugvlucht aan te bieden.

Mocht je onverhoopt standen op een transferluchthaven en is doorvliegen niet mogelijk? Dan heb je recht op een kosteloze retourvlucht naar de luchthaven van waar je bent vertrokken.

Sneeuwstorm

Bovenstaande geldt in bepaalde omstandigheden. Is er bijvoorbeeld sprake van overmacht, zoals een sneeuwstorm, ionaangekondigde stakingen of terrorisme, dan heb je als passagier geen recht op compensatie.

Technische mankementen vallen volgens het Europese Hof van Justitie meestal niet onder overmacht, zo laat de Consumentenbond weten, hoewel veel luchtvaartmaatschappijen zich hier wel op beroepen.

Meer artikelen in DFT Geld

Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
5 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
10 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
15 uur geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
13 uur geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
1 dag geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
1 dag geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
1 dag geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
1 dag geleden
Hoe je mét geld het einde van de maand haalt
1 dag geleden
Parkeertarieven door het dak
1 dag geleden