donderdag 10 augustus 2017, 7:58

Vermogenden omzeilen belasting

© DIJKSTRA BV

Vermogende particulieren maken massaal gebruik van een nieuwe route om minder belasting te betalen en anoniem te blijven.

Via een zogeheten fonds voor gemene rekening omzeilen zij de belasting op vermogen, schrijft Trouw donderdag. Door deze constructie zijn zij eveneens niet terug te vinden in het openbare Handelsregister. Daarmee anticiperen de rijken alvast op aanstaande wetgeving die anonimiteit juist moet tegengaan.

Een fonds voor gemene rekening is vergelijkbaar met een vennootschap, waarbij een aantal mensen hun geld bij elkaar leggen en een beheerder aanstellen. Zo'n fonds is aantrekkelijk omdat het is vrijgesteld van vermogensbelasting in box 3.

Lage rente

In plaats daarvan wordt, afhankelijk van mogelijke vrijstellingen, 25 of 40 procent belasting betaald. Dat kan veel geld schelen: vermogensbelasting wordt geheven over een fictief rendement, terwijl bij een fonds alleen over de werkelijke inkomsten belasting is verschuldigd. Vanwege de lage rentestand op dit moment, scheelt het veel geld.

De Belastingdienst bevestigt de trend in Trouw. Dit jaar zijn al honderden aanvragen voor dergelijke fondsen binnengekomen. Dat is veel meer dan het aantal aanvragen die ,,over de afgelopen paar jaar in totaal rond de honderd liggen", aldus de Belastingdienst.

Meer artikelen in DFT Geld

'Loon blijft laag ondanks groei'
4 uur geleden
Student die onderneemt leert en verdient meer
5 uur geleden
Raboklanten lossen massaal extra af
7 uur geleden
Appartementen minder verkocht
7 uur geleden
Achmea hint op stijging zorgpremies
8 uur geleden
Geld verbrassen in Londen is goedkoper
1 dag geleden
Het laatste stukje van de financiële opvoeding
1 dag geleden
Dijsselbloem: op alle fronten gaat het goed
1 dag geleden
Kwart Leeuwardense wijk moet leven van bijstand
1 dag geleden
Gezinnen en werkenden in de plus
1 dag geleden