donderdag 10 augustus 2017, 14:20

Dierlijk vet blijft in Brits bankbiljet

Een levend wezen in uw portemonnee.. © AFP

De Britse centrale bank, de Bank of England, blijft dierlijk vet gebruiken bij het maken van de nieuwe serie pondbiljetten. Actievoerders hadden gevraagd om het overschakelen naar andere vetten, maar daar gaan de bankiers uiteindelijk niet op in.

De Britten betalen sinds kort met kunststof briefjes van 5 en 10 pond, en krijgen binnenkort ook een nieuwe plastic variant van het twintigje. In die biljetten zit „minder dan 0,05%” dierlijk vet, aldus de centrale bank.

De bank heeft op verzoek van de actievoerders de mening gepeild van meer dan 3000 Britten. Van hen is 88% tegen het gebruik van dierlijk vet, en 48% tegen het gebruik van plantaardig vet. Dat wordt gewonnen uit palmoliepalmen.

Toch komt er geen omschakeling. „De Bank of England kan niet garanderen dat de palmolie uit 100% duurzame bronnen komt”, is het argument van de centrale bankiers. Bovendien zou het £16,5 miljoen (€18,3 miljoen) kosten om het nieuwe geld van palmolie te maken.

Palmolie of dierlijke vetten, de nieuwe Britse bankbiljetten zijn al een stuk duurzamer dan hun textielen voorgangers. De nieuwe vijfjes en tientjes overleven een rondje in de wasmachine, en gaan tot vijf keer langer mee.

Meer artikelen in DFT Geld

Donald Trump en Jan Modaal in de hoofdrol
5 uur geleden
Belgische bank: Zwijg over negatieve hypotheekrente
10 uur geleden
Klant schrikt zich een ongeluk aan de kassa
14 uur geleden
Ombudsman: Wij gaan weer naar school
13 uur geleden
Huis-bv helpt ouders en kind
1 dag geleden
Huis te koop met Jezus en Maria als buren
1 dag geleden
Pensionado’s de pineut door belastingverdrag
1 dag geleden
Weer meer kinderen in bijstandsgezinnen
1 dag geleden
Hoe je mét geld het einde van de maand haalt
1 dag geleden
Parkeertarieven door het dak
1 dag geleden