Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
dinsdag 5 september 2017, 9:19

Chagrijn groeit in topvrouwenlobby

Gerdi Verbeet maakt zich zorgen om de kansen voor haar kleindochters.. © Amaury Miller

De politiek moet het Nederlandse bedrijfsleven een quotum opleggen voor het aantal vrouwen aan de top. Na een aantal jaren waarin die ondergrens niet meer mocht zijn dan een ’stok achter de deur’, pleit een groeiend deel van de topvrouwenlobby nu voor een stok om mee te slaan.

Voormalig Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, die zich tot 2015 bij bedrijven langsging om te pleiten voor meer vrouwen aan de top „is om”, zei ze gisteren op een netwerkdiner voor topvrouwen. „In dit klimaat hebben mijn eigen kleinzoons, zonder dat ze meer werken, méér kans op een topfunctie dan mijn kleindochters.”

Verbeet stoort zich aan de Nederlandse cultuur, en hekelt de Sire-campagne waarin wordt gezegd dat ’jongens weer jongens moeten kunnen zijn’. „Dat kan echt alleen hier, een campagne waarin verschillen tussen jongens en meisjes zo worden benadrukt”, aldus de ex-politica.

Gemakzucht

Oud-minister Annemarie Jorritsma, die het stokje van Verbeet heeft overgenomen, verwijt bedrijven die zeggen dat ze geen vrouwen voor topfuncties kunnen vinden „gemakzucht. Dan zeg ik gewoon: je zeurt, en je hebt niet goed genoeg gezocht.”

Marry de Gaay Fortman, voorzitter van de Stichting Topvrouwen en als toezichthouder medeverantwoordelijk voor de topbenoemingen bij onder meer KLM, geeft het bedrijfsleven „nog hooguit een jaar”. Op dit moment is zes procent van alle topbestuurders bij beursgenoteerde bedrijven vrouw. Na een aantal jaar van stijging loopt dat aandeel inmiddels alweer twee jaar terug.

Een quotum zou voorschrijven dat dertig of veertig procent van alle ceo’s en andere topbestuurders vrouw is. Landen als Noorwegen en Duitsland, maar ook Italië en Spanje, hebben een topvrouwenquotum ingevoerd. Sindsdien is het aandeel vrouwen aan de top van bedrijven in die landen rap gestegen.

Ook aandeelhouders eisen meer topvrouwen. Lees verder in De Telegraaf van dinsdag of online.

Meer artikelen in DFT Geld

eyeOpen.nl ondergebracht bij Knab
15 uur geleden
Nederlanders trouw met betalen hypotheek
21 uur geleden
Geld voor DigiD kost pensioenfondsen miljoenen
21 uur geleden
Parkeertarieven Schiphol vliegen weer omhoog
1 dag geleden
Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
2 dagen geleden
Schuldhulp van verzekeraar
2 dagen geleden
Minder wanbetalers zorgpremie
3 dagen geleden
Hoe is het met je huwelijk?
3 dagen geleden
Geen discriminatie bij stopzetten uitkeringen
3 dagen geleden
Sla je financiële slag voor einde van 2017
3 dagen geleden