Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 6 september 2017, 11:18

Les in financiën op Vlaamse scholen

© ANP

Vlaanderen gaat maatregelen om de financiële kennis van de bevolking bij te spijkeren. Kinderen zullen basale economische en financiële vaardigheden aanleren op school.

Dat blijkt uit de voorlopige tekst van de vernieuwde eindtermen die die dagblad De Tijd in handen kreeg. In de eindtermen bepaalt het Vlaamse parlement welke minimum niveaus en competenties middelbare scholieren moeten halen, deze worden vervolgens uitgewerkt door onderwijsexperts.

Ouders

Met het opnemen van financiële vaardigheden in de eindtermen, voldoet de Vlaamse regering aan de wens van ouders. De Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits noemde de vraag ernaar in gesprekken met ouders verrassend.

De soms beperkte ‘financiële geletterdheid’ van leerlingen is onderwerp van debat in Vlaanderen. Hun kennis over financiële aangelegenheden schiet nu tekort, zo bleek uit een analyse van de Universiteit van Gent. Voor 12% van de scholieren geldt dat zij daardoor niet op een volwaardige manier aan de maatschappij kunnen deelnemen. In 2012 was dat nog 8%.

Hoog niveau

Een kwart van de leerlingen behaalt juist het hoogste niveau van financiële geletterdheid. Daarmee telt Vlaanderen dubbel zoveel toppresteerders als gemiddeld in de club van rijke landen OESO. Vlaanderen staat op de tweede plaats in die ranglijst, na China.

Nederland behoort tot de beste vijf in de lijst. Hier is 19% van de leerlingen onvoldoende financieel geletterd, liet budgetvoorlichtingsinstantie Nibud afgelopen mei weten. Deze leerlingen snappen hun salarisstrook niet of weten niet wat ze met een phishingmail moeten doen, een factuur kunnen ze nog net herkennen.

Meer artikelen in DFT Geld

eyeOpen.nl ondergebracht bij Knab
15 uur geleden
Nederlanders trouw met betalen hypotheek
21 uur geleden
Geld voor DigiD kost pensioenfondsen miljoenen
21 uur geleden
Parkeertarieven Schiphol vliegen weer omhoog
1 dag geleden
Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
2 dagen geleden
Schuldhulp van verzekeraar
2 dagen geleden
Minder wanbetalers zorgpremie
3 dagen geleden
Hoe is het met je huwelijk?
3 dagen geleden
Geen discriminatie bij stopzetten uitkeringen
3 dagen geleden
Sla je financiële slag voor einde van 2017
3 dagen geleden