Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 8 september 2017, 12:56

’Groot gezin moeilijk te huisvesten’

© © Dijkstra b.v.

Het kost woningcorporaties moeite grote gezinnen te huisvesten in sociale huurwoningen. De huurprijzen van woningen zijn vaak te duur.

Dat blijkt uit een evaluatie van het passend toewijzen door woningcorporaties van Platform31 onder tien corporaties in vier regio’s, meldt Aedes. Sinds 2016 zijn woningcorporaties verplicht huurwoningen passend toe te wijzen. Hierbij moeten corporaties 95% van de huishoudens die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor huurtoeslag, een woning toewijzen tot een zogenoemde aftoppingsgrens. Voor een- en tweepersoonshuishouden geldt een aftoppingsgrens tot €592,55, terwijl huishoudens met meer dan twee persoenen een woning toegewezen moeten krijgen met een prijs tot €635,05.

Uit een analyse van de verhuurcijfers blijkt dat een groot deel van de corporaties de huren verlaagde, zodat meer woningen onder de aftoppingsgrens aangeboden konden worden. Vooral grote gezinnen bleken moeilijk te huisvesten omdat woningen meerdere kamers dikwijls boven de aftoppingsgrens van €635,05 uitkomen. Corporaties verlaagden in die gevallen eerder de huurprijs in plaats van gebruik te maken van de mogelijkheid om af te wijken van de passendheidsnorm. Corporaties mogen 5% van de huishoudens die recht hebben op huurtoeslag, toch een duurdere woning toewijzen.

Meer artikelen in DFT Geld

eyeOpen.nl ondergebracht bij Knab
15 uur geleden
Nederlanders trouw met betalen hypotheek
21 uur geleden
Geld voor DigiD kost pensioenfondsen miljoenen
21 uur geleden
Parkeertarieven Schiphol vliegen weer omhoog
1 dag geleden
Nederlands bedrijf leent iPhone X uit
2 dagen geleden
Schuldhulp van verzekeraar
2 dagen geleden
Minder wanbetalers zorgpremie
3 dagen geleden
Hoe is het met je huwelijk?
3 dagen geleden
Geen discriminatie bij stopzetten uitkeringen
3 dagen geleden
Sla je financiële slag voor einde van 2017
3 dagen geleden