Te vaak ’missers’

Bioloog dr. Inge Huitinga: „Wij zien helaas te vaak een verschil tussen klinische en neuropathologische diagnoses.”

Eenvoudige operatie voorkomt amputatie diabetespatiënt

Prof. dr. Henk Coert spreekt van ’een belangrijke stap’ voor de circa één miljoen diabetes patiënten in Nederland.

Experts verdeeld over mobieltjes

Kankerexperts blijven verdeeld over het gebruik van mobiele telefoons.

Internationale kankerexperts blijven ernstig verdeeld over de kankerverwekkende uitwerking van mobiele telefoons. Sommige wetenschappers of onderzoeksinstituten houden rekening met ’een mogelijk verband’ tussen het ontstaan van hersentumoren en de straling van mobieltjes, andere spreken die mogelijkheid apert tegen.

Onderzoek bij ziekenhuis na dodelijke explosie Veendam

De zware explosie richtte een enorme ravage aan en kostte het leven aan de bewoner.

De 37-jarige man uit Veendam die woensdag om het leven kwam door een gasexplosie in zijn appartement, was psychiatrisch patiënt. Hij was onder behandeling bij het psychiatrisch centrum van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zijn dood is reden voor intern onderzoek, bevestigde het UMCG na berichtgeving door RTV Noord. Daarnaast is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht.

Veel campings doen te weinig tegen legionella

Een strijkplaatje onder de microscoop.

Ongeveer de helft van de Nederlandse campings doet te weinig om te voorkomen dat drinkwater besmet raakt met de legionellabacterie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat daarom scherper controleren. Legionella kan bij inademing griepachtige verschijnselen veroorzaken. De bacterie kan daarnaast leiden tot de potentieel dodelijke veteranenziekte.

Vogelgriep geweken: kippen en vogels weer naar buiten

Kippen mogen weer naar buiten.

Alle kippen en andere vogels mogen weer naar buiten. Het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de ophokplicht woensdag heeft ingetrokken.

’Gekochte bloeddonaties VS riskant’

Arme Amerikanen worden betaald voor het geven van bloed en dat brengt risico’s met zich mee. Dat valt op te maken uit onderzoek van Zwitserse journalisten, dat woensdagavond wordt belicht in het televisieprogramma Zembla. Amerikaans bloed wordt ook naar elders geëxporteerd.

Giftige stoffen na recycling in speelgoed

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Hoge concentraties gif zijn onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

De ogen en oren van het ziekenhuis

Exterieur van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht..

Het algemene beeld van Het Ziekenhuis, waar alles en iedereen zich inzet voor het weer gezond maken of in leven houden van zieken of gehandicapten, is flink door elkaar geschud. De zorgzame eenheid die zich in dienst stelt van de verzwakte eenling, blijkt gewoon niet te bestaan.

Patiënten UMC Utrecht liepen 'onnodig risico'

De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft er onvoldoende voor gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten. Calamiteiten werden niet of niet tijdig gemeld en onvoldoende zorgvuldig en diepgaand onderzocht. Tot die conclusies komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Beter af zonder eerste rib

Lisa Beerepoot: „Ik kan alles weer!”

Een in onbruik geraakte operatietechniek, afkomstig uit de jaren vijftig, helpt opnieuw patiënten van hun pijnlijke (trombose)arm af. Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben de bijna vergeten behandeling van het zogenoemde ’schoudergordelsyndroom’ nieuw leven ingeblazen.

Chatten over geslachtsziektes

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf dinsdag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is.

’Aandacht niet naar zorg maar naar accountant’

De gemeentelijke zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en mensen met psychische problemen wordt gehinderd door decentralisatie. Er is meer bureaucratie en minder hulp.

Q-koortspatiënten gaan in beroep

Bijna driehonderd Q-koortspatiënten die de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte, gaan in beroep bij het gerechtshof tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in hun proces.

Deur dicht bij Elkerliek Ziekenhuis Deurne

Maxim Förster met zijn vrouw Hanneke.

Bestuur en artsen van het Elkerliek Ziekenhuis in Deurne zijn zo boos over de kritiek van een patiënt, dat hij niet meer welkom is.

Belangrijke stap ALS-onderzoek

ALS-patiënte Conny van der Meijden (56) is deels verlamd en kan nauwelijks praten.

Nederlandse en Ierse wetenschappers hebben een erfelijk verband ontdekt tussen de neurologische ziekte ALS en schizofrenie, een psychiatrische aandoening. In families waarin ALS (een dodelijke zenuw/spierziekte) voorkomt, wordt relatief meer schizofrenie gezien.

Pennen met adrenaline teruggeroepen

Een aantal pennen met adrenaline, waarmee mensen met zware allergieën zichzelf kunnen injecteren, wordt teruggeroepen. Dat heeft registratiehouder (Meda Pharma BV) besloten in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De aanleiding is dat twee exemplaren in Japan niet werkten.

Rechter verbiedt behandeling doodzieke baby

Chris Gard en Connie Yates vechten om hun baby Charlie in de Verenigde Staten te laten behandelen.

De ouders van de ernstig zieke Britse baby Charlie Gard mogen hun acht maanden oude zoon niet laten behandelen in de Verenigde Staten. Dat heeft de rechter besloten in een zaak die de ouders tegen het Great Ormond Street-ziekenhuis in Londen hadden aangespannen.

Ziekenhuizen krijgen rechtszaken aan hun broek

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Verscheidene Nederlandse ziekenhuizen krijgen de komende weken rechtszaken aan hun broek wegens een conflict over een nieuwe cao voor ziekenhuismedewerkers, meldt NU’91. Dat is een beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden.

Let op bloeddruk psychiatrische patiënt

De helft van de psychotische patiënten in Nederland met ernstig verhoogde bloeddruk of cholesterol wordt niet of onvoldoende behandeld. Dat komt doordat psychiaters en huisartsen zich niet goed bewust zijn van de bijwerkingen van antipsychotica, concludeert psycholoog Jojanneke Bruins van Het Universitair Medisch Centrum Groningen in een dinsdag verschenen onderzoek.

Aantal mensen met soa’s weer toegenomen

Het aantal vrouwen en heteroseksuele mannen dat afgelopen jaar positief is getest op de seksueel overdraagbare aandoening (soa) chlamydia, is opnieuw gestegen. In totaal kregen 20.698 mensen de diagnose chlamydia, 11 procent meer dan in 2015. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid 2017 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ook Gezondheidsraad adviseert shot vitamine K

Ook de Gezondheidsraad adviseert nu om baby’s die borstvoeding gaan krijgen een injectie vitamine K direct na de geboorte te geven. Pasgeborenen hebben die vitamine nodig om bloed te laten stollen. Een tekort kan bloedingen veroorzaken. Dat kan leiden tot levenslange invaliditeit, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

RIVM start onderzoek naar kinderen en lawaai

Het RIVM gaat in Nederland onderzoeken hoe kinderen lijden onder lawaai. Uit recent Duits onderzoek blijkt dat 5-jarigen die wonen in een omgeving met veel verkeersgeluid tot drie maanden achterlopen in hun ontwikkeling.

’Herseninfarct over het hoofd gezien’

Hanneke Förster en haar twee zoontjes houden het portret vast van hun geliefde man en vader Maxim. Die ligt met een herseninfarct in het ziekenhuis.

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond gaat onderzoek doen naar een mogelijk ernstige medische inschattingsfout bij een 26-jarige inwoner uit Deurne. Maxim Förster werd vorige week kort na zijn spoedopname weer naar huis gestuurd vanwege vermeende ’hyperventilatie’.

Patiënt haakt zich door chemokuren

Ineke Gallé Govers zit zelf midden in een borstkankerbehandeling.

Iets goeds doen voor anderen terwijl je zelf midden in een borstkankerbehandeling zit. Ineke Gallé-Rovers uit Sint-Michielsgestel is er een levend voorbeeld van. Ze haakt zich een slag in de rondte om met kleurrijke ’Care Bags’-mede-kankerpatiënten een hart onder de riem te steken.

Risico op soa en hiv nog steeds genomen

Mensen nemen nog steeds het risico op soa’s en hiv. Van de Nederlanders vanaf zestien jaar zegt 3 procent tijdens de meest recente vrijpartij met een losse partner onbeschermd te hebben gesekst.

Depressie centraal op Wereldgezondheidsdag

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft vrijdag uitgeroepen tot Wereldgezondheidsdag. Elk jaar vraagt de WHO op 7 april aandacht voor gezondheid en ziektes in de hele wereld. Dit jaar staat depressie centraal onder het motto ’laten we praten’.

Schade voor nieren is schade voor brein

Nierschade brengt niet alleen hartschade, maar ook schade aan het brein met zich mee. Deze heeft gevolgen voor de informatieverwerkende processen (vergelijkbaar met een veroudering van drie jaar) en kan ook tot depressie leiden. Dat valt op te maken uit recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het universitaire ziekenhuis Maastricht UMC+.

Ruim 20 procent Amerikanen drager HPV

Een op de vijf Amerikanen is drager van het humaan papillomavirus (HPV). In totaal zijn 80 miljoen Amerikanen besmet met dit seksueel overdraagbare virus, dat een verhoogde kans geeft op keelkanker en baarmoederhalskanker.

Nederlanders minst gestrest op werk

Nederlanders gaan fluitend naar hun werk. Ze zijn er best gelukkig en ze stressen het minst in vergelijking met werknemers in andere landen.

Orthodontist mag geen vrouwen meer behandelen

Een orthodontist die werkzaam is in Deventer en Halle mag geen vrouwelijke patiënten meer behandelen. Een aantal meisjes en vrouwen heeft melding gedaan van „ongepaste aanrakingen”, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag.

Kamerleden krijgen patiënt ’cadeau’

Alle Tweede Kamerleden met de gezondheidszorg in hun pakket krijgen van Patiëntenfederatie Nederland een patiënt ’cadeau’. Die actie moet duidelijk maken hoe Haagse plannen in de praktijk uitpakken. De Kamerleden en patiënten worden een jaar lang aan elkaar gekoppeld, maakte de federatie woensdag bekend.

’Barcode op pillen scheelt 50 doden per jaar’

Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen. Ook zouden er 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade minder zijn en tienduizend onnodige ’ligdagen’ in ziekenhuizen worden voorkomen.

Schildklierhormoon Thyrax weer terug

Het schildklierhormoon Thyrax Duotab (levothyroxine) is binnen enige weken weer beschikbaar in Nederland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft donderdag besloten dat de tabletten weer toegelaten mogen worden tot de Nederlandse geneesmiddelenmarkt.

Artsen tegen stervenshulp bij voltooid leven

Artsen zijn tegen euthanasie als er sprake is van een ’voltooid leven’. Ze vinden het weliswaar ’invoelbaar’ dat niet zieke ouderen een weloverwogen doodswens kunnen hebben, maar onwenselijk om in deze situatie hulp bij zelfdoding wettelijk mogelijk te maken. Een aparte wet brengt veel risico’s en nadelen met zich mee.

NIPT-test voortaan voor alle zwangeren

Iedere zwangere vrouw kan er vanaf volgende maand voor kiezen de zogeheten NIPT-test te doen. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) waarmee kan worden vastgesteld of een ongeboren kind het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft, wordt gedeeltelijk vergoed.

Strijd tegen suiker nog lang niet gestreden

Mensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1200 mensen, dat volgens het fonds representatief is. Nederlanders krijgen zonder het te beseffen gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen door allerlei producten, zegt het fonds, ook door voeding waarin weinig mensen nauwelijks suiker vermoeden.

Volksziekten te lijf

Het LUMC wil trachten het tekort aan donornieren te omzeilen.

Nederlandse medische wetenschappers willen de komende tien jaar drie omvangrijke chronische ziekten genezen.

Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin

Twaalfjarige meisjes in het Zeeuwse Oostburg hebben tijdens een groepsvaccinatie verkeerde vaccins gekregen. Het gaat om 52 van de 55 meisjes, meldt de GGD in Zeeland dinsdag.

Eiwit-service voor hartpatiënten

Nina Zipfel met patiënt

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein laat eiwit-verrijkte voeding thuisbezorgen bij oudere patiënten, voorafgaand aan hun hartoperatie. Het ziekenhuis gaat onderzoeken of zij daardoor in een betere conditie komen, maar wil ook weten of dit leidt tot hogere overlevingskansen, een sneller herstel en een kortere ligduur.

Meertalig toestel versnelt controle diabetici

Dokters krijgen in de toekomst mogelijk fors minder werk aan de standaardcontroles van suikerpatiënten. Hoogleraar interne geneeskunde Eric Sijbrands van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een mobiel apparaat bedacht dat dat werk voor een groot deel kan overnemen. Dit zogenoemde Diabetesstation kan zijn diensten ook nog eens aanbieden in acht tot tien verschillende talen. Het is voorts geschikt voor mensen die niet kunnen lezen.

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

’Dit is te verdrietig voor woorden’

Jeanne van Kasbergen: „Is de dood van Rogier niet meer waard dan een waarschuwing? Dit is niet rechtvaardig.”

„Mijn kind is dood, dít is niet iets zakelijks. Rogier is mijn hart, mijn ziel…”

Griepgolf bijna voorbij

Na vijftien weken is de griepepidemie bijna het land uit, blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel. Afgelopen week waren zo’n 41 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.

Laks met hartrisico

Onderzoek naar de kransslagader kan nu alleen in het ziekenhuis. Er wordt gewerkt aan een thuistest.

Nederlanders bekommeren zich nauwelijks om hun hart- en vaatgezondheid, zolang zij zelf geen klachten ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Vooral het gevaar van slagaderverkalking wordt onderschat. Dat blijkt echter juist de grote boosdoener bij de jaarlijks 30.000 mensen die worden getroffen door een hartinfarct.

'Cholesterol kan spectaculair omlaag'

Na een hartinfarct is het van het grootste belang dat het cholesterol 'ultralaag' is. Zo luidt de kernachtige boodschap van cardiologen en cholesterolspecialisten uit tientallen ziekenhuizen over de hele wereld.

Moeizaam in de slaapstand

Bijna de helft (45 procent) van de westerse wereld kampt met slaaptekort. Dikwijls het gevolg van slaapstoornissen of langdurige blootstelling aan het blauwe schijnsel van de digitale wereld. Vrijdag is het World Sleep Day, de Internationale Dag van de Slaap.

VN-commissie zet fentanyl op zwarte lijst

De Verenigde Naties hebben de strijd aangebonden met het stijgende gebruik van de pijnstiller fentanyl en een nog sterkere variant. De commissie verdovende middelen van het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) heeft donderdag de twee belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van fentanyl op de zwarte lijst gezet. Nationale regeringen moeten de vervaardiging en de verkoop van deze grondstoffen nauwgezet controleren om te voorkomen dat ze in illegale drugslaboratoria terechtkomen.

Levensecht kunstkind

Mark Thielen van de Universiteit Eindhoven ’puzzelt’ met een 3D-geprinte wervelkolom en ribbenkast.

Een 3D-geprinte baby als levensecht oefenmodel voor operaties en verpleegkundige handelingen, is bedacht en ontworpen door Mark Thielen, student van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE).

Brein dode blijkt actief

De wetenschap staat voor een raadsel nu er hersengolven zijn waargenomen bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten dood was. De patiënt lag op de intensive care in een ziekenhuis in Canada. Omdat er geen hoop meer was op beterschap, besloten de artsen de machines die hem in leven hielden, uit te schakelen.