Boete 200.000 euro voor Groningse tandarts

Weer problemen rond schildklierhormoon

Fraudetandarts beboet voor opplussen rekening

De NZa legt een Groningse tandarts twee ton boete op omdat hij honderden patiënten onterecht zeker 200 euro extra vroeg voor het plaatsen van een kroon.

Onderzoek: vervoer vervuilt meer dan gedacht

Het vervoer van goederen en personen veroorzaakt veel meer CO2-uitstoot dan tot nu toe werd aangenomen. Al het Nederlandse vervoer samen is verantwoordelijk voor de uitstoot van ruim een kwart van de totale Nederlandse uitstoot van het schadelijke broeikasgas kooldioxide (CO2). Daarvan komt 10 procent voor rekening van het vliegverkeer en de scheepvaart.

Britse Kelly ruikt áltijd naar vis: ’Ik draai alleen maar nachtdiensten’

Een aandoening die de patiënt naar vis laat ruiken: het bestaat. De Britse Kelly (36) is een van de weinige mensen op de wereld die 24 uur per dag, zeven dagen per week een geur verspreidt die voor haar en haar omgeving niet te harden is. De vrouw lijdt aan het visgeursyndroom.

Nog steeds kankerverwekkers in tattoo-inkten

In veel zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkten zitten nog steeds kankerverwekkers, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nieuwe stap op weg naar slimme pil

Een medicijn dat voortdurend zelf kan bepalen hoe hard en waar het moet werken in het lichaam van een zieke. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een methode uitgevogeld waarmee ze zo'n medicijn dichterbij hopen te brengen. Ze publiceren vrijdag in Nature Communications.

’Valpartij oudere vaak door slaappil’

Het gebruik van slaappillen door ouderen leidt jaarlijks tot duizenden valpartijen met botbreuken. De pillen maken ouderen suf en wankel op de benen, waardoor ze hun evenwicht kunnen verliezen en met botbreuken in het ziekenhuis belanden.

’Verlenging Vinkje onbespreekbaar’

Het nog langer handhaven van het Vinkje als voedselkeuzelogo is onbespreekbaar. De Consumentenbond is het pertinent oneens met minister Edith Schippers (Volksgezondheid), die het Vinkje pas wil afschaffen in oktober 2018, terwijl de afspraak was dat het al in oktober dit jaar zou verdwijnen. De Consumentenbond vindt het Vinkje onbegrijpelijk voor consumenten.

’Nog steeds poep op kippenvlees’

Ondanks extra controles en hogere boetes werken slachthuizen in Gelderland nog steeds niet hygiënisch. Zo zijn er poepresten en delen van organen gevonden op kippenvlees dat klaar was om verpakt te worden. Kuikens stonden te lang in de hitte en werden niet genoeg verdoofd voor de slacht.

Zorginstelling Aafje krijgt berisping

Bij de Rotterdamse thuiszorginstelling Aafje zijn verschillende tekortkomingen in de zorg vastgesteld. De organisatie krijgt zes maanden de tijd om orde op zaken te stellen anders volgen er mogelijk boetes, waarschuwt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag.

Opzettelijk besmetten voor test malariavaccin

Een malariamug.

Leidse wetenschappers hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten om een „veelbelovend” vaccin bij hen te testen, aldus het Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag.

’Meer ongelukken met wintersport’

Het aantal ongelukken onder Nederlandse wintersporters is sinds het begin van het jaar met 10 procent toegenomen vergeleken met vorig jaar, meldt alarmcentrale Eurocross Assistance woensdag. Bovendien komen er dit jaar meer meldingen van ernstige verwondingen binnen.

Diabetes: sensor in plaats van een prik

Zijn vingertopjes deden door het dagelijkse bloedprikken zoveel pijn dat hij zijn spijkerbroek niet meer dicht kon dichtknopen. De pijnloze scanmethode is daarom een verademing voor de 11-jarige Nika Malcorps uit Middelburg en zijn moeder Irma.

Bij diabetespatiënten die het pijnlijke vingerprikken hebben ingeruild voor een meetsysteem met een sensor om de bloedsuikerspiegel te bepalen, wordt een forse daling van het aantal ’hypo’s’ ervaren.

Griepgolf teistert Nederland al 11 weken

De griepgolf in Nederland is nog steeds niet voorbij. Het is de elfde week op rij dat veel mensen op bed liggen met griepachtige klachten, blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Het instituut spreekt nog wel van een milde epidemie.

CO2-uitstoot eind 2016 gestegen

De uitstoot van kooldioxide (CO2) is in het laatste kwartaal van 2016 met 7,3 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De hogere uitstoot van het broeikasgas is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het gevolg van de koudere winter. In november en december was het een stuk kouder dan een jaar eerder. Daardoor werd meer gas verbruikt voor verwarming van huizen en bedrijfspanden.

Limburgse jongeren drinken meer dan landgenoten

In Limburg drinken jongeren aanzienlijk vaker alcohol dan hun leeftijdsgenoten elders in Nederland. 1Limburg meldt op basis van GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg dat vooral in het noorden van de provincie stevig wordt gedronken door tieners.

Rookverbod in horeca beter nageleefd

De horeca houdt zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit een jaarlijkse controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zorg in gevaar door personeelstekort

Sonja Kersten: ’Tij nu keren’.

De medische zorg komt in gevaar als er geen structurele oplossing gevonden wordt voor het groeiende tekort aan goedopgeleide verpleegkundigen en verzorgenden.

Na manifest ouderenzorg nu goednieuwsmeldpunt

Met de lancering van een meldpunt hoopt het Nationaal Ouderenfonds in kaart te brengen wat er allemaal goed gaat in de zorg. Na de berichtenstroom over geldtekort en misstanden in de ouderenzorg, willen de initiatiefnemers van personeel, mantelzorgers en niet in de laatste plaats van ouderen zelf horen wat er wel goed gaat.

Veel fijnstof boven fornuis

Groenten wokken kan schadelijker zijn dan een frisse neus halen langs de A13 in het Rotterdamse Overschie. Onderzoeksinstituut TNO pleit daarom voor het aanpassen van de bouwregelgeving voor afzuigcapaciteit.

’Color run is schadelijk’

Het is slecht voor de gezondheid om kleurenpoeders over mensen te gooien bij evenementen, de zogeheten color runs. Het kan leiden tot klachten aan je luchtwegen en irritaties van ogen en huid.

Screening scheelt honderden longkankerdoden

Het regelmatig screenen van 55-plussers die vier decennialang dagelijks een pakje sigaretten hebben gerookt, kan misschien wel zo’n 1400 longkankerdoden per jaar schelen. Dat denken onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze gaan dan uit van een onderzoek voor circa 400.000 mensen tussen de 55 en 75 per jaar.

’Zak geld voor zorg is geen oplossing’

Een grote zak met geld is geen oplossing voor de zorg. Investeren in goed zorgonderwijs en een beter imago van de ouderenzorg is een betere optie, zodat meer mensen in de sector willen werken.

Tumor van 60 kilo weggehaald bij ’dikke man’

Een Amerikaan die jarenlang van artsen te horen had gekregen dat hij gewoon dik was, is verlost van een 60 kilo wegende goedaardige tumor in zijn buik.

VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn

De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor betere zorg in verpleeghuizen. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met het AD. Twee miljard is ook het bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten in hun manifest Scherp op Ouderenzorg.

Aantal kankerpatiënten toegenomen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Frankrijk wil verleidelijke sigaret verbieden

Het land van de Gauloises, Bastos en Gitanes - volgens de verslaafde kenners gevuld met apenhaar, een fijngesneden tabak - wil af van sigaretten met een verleidelijke naam. De pakjes in Frankrijk zien er nu allemaal al hetzelfde uit, donkergrijs en weinig uitnodigend met plaatjes van geasfalteerde longen, maar het gevaar schuilt nog altijd in de glitter en glamour van de merknamen. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine kondigde bij RTL en Europe1 een wet aan die daar een eind aan maakt.

Boosheid over opnamen door medicijnen

Patiëntenfederatie Nederland is boos over het stijgende aantal ziekenhuisopnamen als gevolg van medicijngebruik. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet de Tweede Kamer deze week weten dat dit soort opnamen is gestegen van 39.000 in 2008 naar 49.000 in 2013.

Hoopvol resultaat bij test zikavaccin

Door het virus werden in een aantal gevallen baby’s geboren met een te kleine schedelomvang, hetgeen ernstige gevolgen voor de hersenen heeft.

Wetenschappers zijn optimistische gestemd over proeven met een nieuw vaccin tegen het zikavirus. Testen met onder meer muizen en apen toonden aan dat de dieren binnen twee weken reageerden en gedurende vijf maanden immuun voor het virus bleken.

Jongeren onwel tijdens feest Sliedrecht, mogelijk door drugs

Meerdere jongeren zijn zaterdag onwel geworden tijdens een feest in Sliedrecht, mogelijk door een combinatie van alcohol en drugs. Dat meldt de politie.

Verhuizing patiënten ZMC is vlot verlopen

Personeel van het Zaans Medisch Centrum tijdens de verhuizing.

De verhuizing van ruim negentig patiënten van het Zaans Medisch Centrum in Zaandam naar een nieuw gebouw is zaterdag vlot verlopen. Voor de operatie was de hele dag uitgetrokken.

Abortuspil voortaan ook bij huisarts

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn kunnen in het vervolg ook bij huisartsen terecht om een prille zwangerschap af te breken. De huisarts gebruikt voor deze zogeheten overtijdbehandeling, die hij alleen de eerste zestien dagen van de zwangerschap mag uitvoeren, de abortuspil.

Wetenschappers creëren embryo van mens en varken

Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst een embryo gecreëerd dat zowel mens als varken is. De opmerkelijke creatie is een mijlpaal in het onderzoek naar de mogelijkheid om menselijke organen te laten groeien in het lichaam van dieren.

Bevolkingstest mist gevaarlijke darmpoliep

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker mist het overgrote deel van ’zaagtandvormige’ poliepen, belangrijke voorlopers van darmkanker. Dat concludeert het AMC in Amsterdam in een donderdag verschenen onderzoek.

Vrouw leeft dagen zonder longen

Melissa Benoit, hier met haar dochter Olivia, overleefde zes dagen lang zonder longen.

Canadese artsen hebben naar eigen zeggen een 32-jarige moeder het leven gered door haar longen te verwijderen. De vrouw, Melissa Benoit, lijdt aan taaislijmziekte en kreeg vorig jaar een levensbedreigende longontsteking. De artsen van het Algemene Ziekenhuis van Toronto vreesden dat ze niet lang meer te leven had als gevolg van de zich snel verspreidende infectie.

Cardiologen onderzoeken oplosbare stent verder

Cardiologen zijn er na overleg maandag nog niet uit wat voor advies er moet komen over de risico’s van een oplosbare stent in het hart. Een Nederlands onderzoek loopt nog en de resultaten daarvan worden daarna vergeleken met die van andere onderzoeken met deze stent. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) adviseert patiënten die in de afgelopen twee tot drie jaar een dotterprocedure van het hart hebben ondergaan en zich zorgen maken, contact op te nemen met hun eigen hartspecialist.

Bilprik tegen heupslijtage

Een bilprik kan een pijnlijke heup bestrijden.

Pijn door heupslijtage kan voor enige maanden succesvol worden bestreden met een injectie met corticosteroïden in de bilspier. Dat blijkt uit een promotieonderzoek onder ruim honderd patiënten door orthopeed in opleiding, Desiree Dorleijn. Het pijnverlagend effect van de prik houdt volgens de onderzoekster vrij lang aan, zo’n twaalf weken.

Cardiologen overleggen over oplosbare stent

Om goed te kunnen bepalen wat de risico’s zijn van een oplosbare stent in het hart, heeft de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie maandag een overleg ingelast met internationale collega’s. „Daarin bekijken we of alle patiënten met zo’n stent opgeroepen moeten worden en wat het beste advies is.” Dat zegt vice-voorzitter Hans Bosker van de NVVC.

Ziekenhuizen A’dam moeten zwangeren weigeren

Amsterdamse ziekenhuizen moeten maandelijks honderden keren nee verkopen aan hoogzwangere vrouwen vanwege ruimtegebrek op de afdeling verloskunde. Volgens Het Parool moest alleen het OLVG in 2016 al 1262 zwangeren weigeren.

Extra bloedverdunner patiënt oplosbare stent

Patiënten van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht die een biologisch oplosbare stent in het hart hebben, moeten tot drie jaar na het plaatsen van deze stent een extra, tweede, bloedverdunner nemen. Een stent is een buisje dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld een bloedvat open te houden.

Gezondheidswebsites vaak slecht beveiligd

Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Hierdoor kan volgens de organisatie gevoelige persoonlijke informatie in verkeerde handen komen.

Leeftijdsgrens voor e-sigaret en shisha-pen

Als het aan de SP ligt, komt er ook een verbod op de online verkoop van elektronische sigaretten.

Het aanscherpen van de regels voor e-sigaretten en kruidentabak krijgt in de Tweede Kamer brede steun.

Topvrouw Radboudumc weg

Cathy van Beek stond meerdere keren in de top 10 van machtigste vrouwen.

Topvrouw van Radboudumc Cathy van Beek wil niet verder als lid van de raad van bestuur van dit universitair medisch centrum in Nijmegen. Na zes jaar vindt ze het tijd voor iets anders, zegt ze op de website van de organisatie.

Nog veel mis met omgang medicijnen in de zorg

Bij veel zorginstellingen is het nog altijd slecht gesteld met de veiligheid rond medicijnen. Vaak gaat het mis op het moment dat een arts een patiënt overdraagt aan een andere zorgverlener. Het medicijnengebruik wordt dan in veel gevallen niet goed vastgelegd en overgedragen, concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een maandag verschenen onderzoek.

Luchtvervuiling zichtbaar op mobieltje

Zeven van de tien Nederlanders beseffen niet dat zij hier dagelijks vervuilde lucht inademen. Dat stelt het Longfonds na een kennistest onder het Nederlandse publiek. „Op nog maar enkele plekken in dit land, in Zeeland en Noord-Nederland, blijkt die lucht redelijk schoon”, overziet directeur Michael Rutgers.

’Wij hebben moeder beloofd dit te doen’

Nabestaanden die zonder advocaat de ’medische stand’ durven aanpakken. Omdat zij artsen en verzorgenden verantwoordelijk houden voor de dood van hun moeder. Je moet maar lef hebben. Dát kan twee Rotterdamse zussen niet worden ontzegd. Maar de juridische bekroning van hun emotionele strijd bleef uit. De tuchtrechter haalde daar deze week een streep door.

Griep begint nu tol te eisen

De al enige weken voortkabbelende griepepidemie in Nederland begint nu slachtoffers te maken. Ziekenhuizen door het hele land melden opnames van een groeiende stroom ouderen met dikwijls ernstige complicaties door het heersende influenzavirus A/H3N2.

VUmc opent tattoopoli

Mensen die last krijgen van een tattoo kunnen voortaan naar een speciale tattoopoli. Die is vrijdag in Amsterdam geopend door het VUmc, het medisch centrum van de Vrije Universiteit. De tattoopoli is niet bedoeld voor spijtoptanten die een tatoeage willen laten verwijderen.

Meer opnamestops om griepgolf

Meer ziekenhuizen hebben besloten om voorlopig geen nieuwe patiënten op te nemen, omdat er te veel patiënten met griepklachten komen. Zo hebben het OLVG in Amsterdam, het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en het Elkerliek in Helmond een opnamestop afgekondigd, melden Het Parool en het Eindhovens Dagblad.