Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

Griepgolf bijna voorbij

’Dit is te verdrietig voor woorden’

Jeanne van Kasbergen: „Is de dood van Rogier niet meer waard dan een waarschuwing? Dit is niet rechtvaardig.”

„Mijn kind is dood, dít is niet iets zakelijks. Rogier is mijn hart, mijn ziel…”

Laks met hartrisico

Onderzoek naar de kransslagader kan nu alleen in het ziekenhuis. Er wordt gewerkt aan een thuistest.

Nederlanders bekommeren zich nauwelijks om hun hart- en vaatgezondheid, zolang zij zelf geen klachten ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. Vooral het gevaar van slagaderverkalking wordt onderschat. Dat blijkt echter juist de grote boosdoener bij de jaarlijks 30.000 mensen die worden getroffen door een hartinfarct.

'Cholesterol kan spectaculair omlaag'

Na een hartinfarct is het van het grootste belang dat het cholesterol 'ultralaag' is. Zo luidt de kernachtige boodschap van cardiologen en cholesterolspecialisten uit tientallen ziekenhuizen over de hele wereld.

Moeizaam in de slaapstand

Bijna de helft (45 procent) van de westerse wereld kampt met slaaptekort. Dikwijls het gevolg van slaapstoornissen of langdurige blootstelling aan het blauwe schijnsel van de digitale wereld. Vrijdag is het World Sleep Day, de Internationale Dag van de Slaap.

VN-commissie zet fentanyl op zwarte lijst

De Verenigde Naties hebben de strijd aangebonden met het stijgende gebruik van de pijnstiller fentanyl en een nog sterkere variant. De commissie verdovende middelen van het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) heeft donderdag de twee belangrijkste ingrediënten voor de bereiding van fentanyl op de zwarte lijst gezet. Nationale regeringen moeten de vervaardiging en de verkoop van deze grondstoffen nauwgezet controleren om te voorkomen dat ze in illegale drugslaboratoria terechtkomen.

Levensecht kunstkind

Mark Thielen van de Universiteit Eindhoven ’puzzelt’ met een 3D-geprinte wervelkolom en ribbenkast.

Een 3D-geprinte baby als levensecht oefenmodel voor operaties en verpleegkundige handelingen, is bedacht en ontworpen door Mark Thielen, student van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE).

Brein dode blijkt actief

De wetenschap staat voor een raadsel nu er hersengolven zijn waargenomen bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten dood was. De patiënt lag op de intensive care in een ziekenhuis in Canada. Omdat er geen hoop meer was op beterschap, besloten de artsen de machines die hem in leven hielden, uit te schakelen.

Zorg hart- en vaatziekte bij vrouw moet beter

De kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen moet snel verbeteren. Klachten van vrouwen zijn vaak anders dan bij mannen en worden nog steeds niet goed herkend, zodat de zorg achterblijft. Jaarlijks sterven er ongeveer 40.000 mensen aan deze aandoeningen, iets meer vrouwen dan mannen.

Partijen: zorg voor erkenning Q-koortspatiënt

UPDATE - Q-koortspatiënten moeten een schadevergoeding kunnen krijgen. Dat vindt een Kamermeerderheid. De VVD sprak zich dinsdagavond uit voor een vorm van tegemoetkoming. Coalitiepartner PvdA pleitte al voor een schadefonds voor slachtoffers.

’Gassnuivers raken in een soort winterslaap’

Het snuiven of inhalleren van aanstekergas door kinderen of jong-volwassenen komt niet zoveel voor, zegt toxicoloog professor Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven.

Groot onderzoek naar problemen ouderenzorg

Zeventien zorgorganisaties beginnen zaterdag met een groot landelijk onderzoek naar problemen in de ouderenzorg. Het doel is om de problemen van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen in kaart te brengen, zodat geld op de juiste plaats kan worden ingezet. Het gezamenlijke onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer Patiëntenfederatie Nederland, de Landelijke Huisartsenvereniging, Alzheimer Nederland, de vereniging van Nederlandse ziekenhuizen en mantelzorgvereniging Mezzo.

Moe van slecht horen

Kno-artsen zullen trots op hem zijn: een jongetje beschermt zijn oren tegen het lawaai tijdens een autosportevenement in Rotterdam.

Kno-artsen vrezen in de komende jaren een versnelde toename van mensen met een hoorprobleem. Nederland telt nu anderhalf miljoen slechthorenden.

Kleuteroren stukgemaakt

Kno-artsen zullen trots op hem zijn: een jongetje beschermt zijn oren tegen het lawaai tijdens een autosportevenement in Rotterdam.

Steeds meer heel jonge kinderen kampen nu al met een voorgoed beschadigd gehoor.

Het bloed van de draak blijkt helend

De komodovaraan.

De bloed van de komodovaraan blijkt 48 stoffen te bevatten die infecties kunnen bestrijden. Het werd al langer aangenomen dat de grootste hagedis ter wereld zeer zuiverende en beschermende stoffen in zijn bloed heeft.

Wonden bij diabetes eerder en beter verzorgen

Veel mensen met diabetes hebben open wonden op hun voet die niet of niet tijdig worden behandeld. Ze zien de wondjes niet snel en voelen ze vaak ook niet goed door een verminderde bloeddoorstroming of beschadigde zenuwen. Betere controle is nodig.

Farmabedrijven gedagvaard voor bekkenbodemmatjes

Bijna 40 Nederlandse dragers van zogeheten ’bekkenbodemmatjes’ stellen drie fabrikanten van medische hulpmiddelen formeel aansprakelijk voor de ernstige schade, zowel fysiek als mentaal, die zij zeggen te ondervinden van deze geïmplanteerde kunststof prothesen.

Vaker schurft in noorden en midden Limburg

Het aantal gevallen van schurft is de afgelopen jaren in het midden en noorden van Limburg toegenomen. Dat meldt De Limburger.

Celstress veroorzaakt jeugddiabetes

Type 1 diabetes, ook bekend als ’jeugddiabetes’, blijkt het gevolg van een productiefout van overwerkte cellen die insuline behoren aan te maken. In plaats van dit hormoon dat de suikerhuishouding regelt, maken deze bètacellen af en toe een nonsens-eiwit, een volstrekt lege huls. Daardoor raakt het afweersysteem in de war en ontstaat deze vorm van ’suikerziekte’.

Artsen weten straks meer over zeldzame reuma

Nederlandse reumatologen krijgen de beschikking over een kennisnetwerk voor zeldzame reumatische aandoeningen. Daarmee kan in de komende jaren de zorg voor patiënten met een sporadisch voorkomende vorm van deze zogenoemde ’auto-immuunziekten’ sterk worden verbeterd, dat verwacht het Reumafonds.

Overgewicht Amsterdamse kinderen neemt af

Steeds minder kinderen in Amsterdam zijn te zwaar. In drie jaar tijd is het percentage kinderen met overgewicht en obesitas gedaald van ruim 27.000 naar 24.500 kinderen. Dit blijkt uit de ’Staat van gezond gewicht en leefstijl van Amsterdamse kinderen’ over de periode 2012-2015.

Fraudetandarts beboet voor opplussen rekening

De NZa legt een Groningse tandarts twee ton boete op omdat hij honderden patiënten onterecht zeker 200 euro extra vroeg voor het plaatsen van een kroon.

Weer problemen rond schildklierhormoon

Opnieuw is er onrust onder schildklierpatiënten over de beschikbaarheid van een levensnoodzakelijk medicijn. Na alle commotie rond de productiestop van het hormoon Thyrax blijkt nu een van de vervangende middelen tijdelijk niet te kunnen worden geleverd.

Onderzoek: vervoer vervuilt meer dan gedacht

Het vervoer van goederen en personen veroorzaakt veel meer CO2-uitstoot dan tot nu toe werd aangenomen. Al het Nederlandse vervoer samen is verantwoordelijk voor de uitstoot van ruim een kwart van de totale Nederlandse uitstoot van het schadelijke broeikasgas kooldioxide (CO2). Daarvan komt 10 procent voor rekening van het vliegverkeer en de scheepvaart.

Britse Kelly ruikt áltijd naar vis: ’Ik draai alleen maar nachtdiensten’

Een aandoening die de patiënt naar vis laat ruiken: het bestaat. De Britse Kelly (36) is een van de weinige mensen op de wereld die 24 uur per dag, zeven dagen per week een geur verspreidt die voor haar en haar omgeving niet te harden is. De vrouw lijdt aan het visgeursyndroom.

Nog steeds kankerverwekkers in tattoo-inkten

In veel zwarte tatoeage- en permanente make-up-inkten zitten nog steeds kankerverwekkers, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Nieuwe stap op weg naar slimme pil

Een medicijn dat voortdurend zelf kan bepalen hoe hard en waar het moet werken in het lichaam van een zieke. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een methode uitgevogeld waarmee ze zo'n medicijn dichterbij hopen te brengen. Ze publiceren vrijdag in Nature Communications.

’Valpartij oudere vaak door slaappil’

Het gebruik van slaappillen door ouderen leidt jaarlijks tot duizenden valpartijen met botbreuken. De pillen maken ouderen suf en wankel op de benen, waardoor ze hun evenwicht kunnen verliezen en met botbreuken in het ziekenhuis belanden.

’Verlenging Vinkje onbespreekbaar’

Het nog langer handhaven van het Vinkje als voedselkeuzelogo is onbespreekbaar. De Consumentenbond is het pertinent oneens met minister Edith Schippers (Volksgezondheid), die het Vinkje pas wil afschaffen in oktober 2018, terwijl de afspraak was dat het al in oktober dit jaar zou verdwijnen. De Consumentenbond vindt het Vinkje onbegrijpelijk voor consumenten.

’Nog steeds poep op kippenvlees’

Ondanks extra controles en hogere boetes werken slachthuizen in Gelderland nog steeds niet hygiënisch. Zo zijn er poepresten en delen van organen gevonden op kippenvlees dat klaar was om verpakt te worden. Kuikens stonden te lang in de hitte en werden niet genoeg verdoofd voor de slacht.

Zorginstelling Aafje krijgt berisping

Bij de Rotterdamse thuiszorginstelling Aafje zijn verschillende tekortkomingen in de zorg vastgesteld. De organisatie krijgt zes maanden de tijd om orde op zaken te stellen anders volgen er mogelijk boetes, waarschuwt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag.

Opzettelijk besmetten voor test malariavaccin

Een malariamug.

Leidse wetenschappers hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten om een „veelbelovend” vaccin bij hen te testen, aldus het Universitair Medisch Centrum (LUMC) donderdag.

’Meer ongelukken met wintersport’

Het aantal ongelukken onder Nederlandse wintersporters is sinds het begin van het jaar met 10 procent toegenomen vergeleken met vorig jaar, meldt alarmcentrale Eurocross Assistance woensdag. Bovendien komen er dit jaar meer meldingen van ernstige verwondingen binnen.

Diabetes: sensor in plaats van een prik

Zijn vingertopjes deden door het dagelijkse bloedprikken zoveel pijn dat hij zijn spijkerbroek niet meer dicht kon dichtknopen. De pijnloze scanmethode is daarom een verademing voor de 11-jarige Nika Malcorps uit Middelburg en zijn moeder Irma.

Bij diabetespatiënten die het pijnlijke vingerprikken hebben ingeruild voor een meetsysteem met een sensor om de bloedsuikerspiegel te bepalen, wordt een forse daling van het aantal ’hypo’s’ ervaren.

Griepgolf teistert Nederland al 11 weken

De griepgolf in Nederland is nog steeds niet voorbij. Het is de elfde week op rij dat veel mensen op bed liggen met griepachtige klachten, blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Het instituut spreekt nog wel van een milde epidemie.

CO2-uitstoot eind 2016 gestegen

De uitstoot van kooldioxide (CO2) is in het laatste kwartaal van 2016 met 7,3 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De hogere uitstoot van het broeikasgas is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het gevolg van de koudere winter. In november en december was het een stuk kouder dan een jaar eerder. Daardoor werd meer gas verbruikt voor verwarming van huizen en bedrijfspanden.

Limburgse jongeren drinken meer dan landgenoten

In Limburg drinken jongeren aanzienlijk vaker alcohol dan hun leeftijdsgenoten elders in Nederland. 1Limburg meldt op basis van GGD Limburg-Noord en GGD Zuid Limburg dat vooral in het noorden van de provincie stevig wordt gedronken door tieners.

Rookverbod in horeca beter nageleefd

De horeca houdt zich steeds beter aan het rookverbod. Dat blijkt uit een jaarlijkse controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Zorg in gevaar door personeelstekort

Sonja Kersten: ’Tij nu keren’.

De medische zorg komt in gevaar als er geen structurele oplossing gevonden wordt voor het groeiende tekort aan goedopgeleide verpleegkundigen en verzorgenden.

Na manifest ouderenzorg nu goednieuwsmeldpunt

Met de lancering van een meldpunt hoopt het Nationaal Ouderenfonds in kaart te brengen wat er allemaal goed gaat in de zorg. Na de berichtenstroom over geldtekort en misstanden in de ouderenzorg, willen de initiatiefnemers van personeel, mantelzorgers en niet in de laatste plaats van ouderen zelf horen wat er wel goed gaat.

Veel fijnstof boven fornuis

Groenten wokken kan schadelijker zijn dan een frisse neus halen langs de A13 in het Rotterdamse Overschie. Onderzoeksinstituut TNO pleit daarom voor het aanpassen van de bouwregelgeving voor afzuigcapaciteit.

’Color run is schadelijk’

Het is slecht voor de gezondheid om kleurenpoeders over mensen te gooien bij evenementen, de zogeheten color runs. Het kan leiden tot klachten aan je luchtwegen en irritaties van ogen en huid.

Screening scheelt honderden longkankerdoden

Het regelmatig screenen van 55-plussers die vier decennialang dagelijks een pakje sigaretten hebben gerookt, kan misschien wel zo’n 1400 longkankerdoden per jaar schelen. Dat denken onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze gaan dan uit van een onderzoek voor circa 400.000 mensen tussen de 55 en 75 per jaar.

’Zak geld voor zorg is geen oplossing’

Een grote zak met geld is geen oplossing voor de zorg. Investeren in goed zorgonderwijs en een beter imago van de ouderenzorg is een betere optie, zodat meer mensen in de sector willen werken.

Tumor van 60 kilo weggehaald bij ’dikke man’

Een Amerikaan die jarenlang van artsen te horen had gekregen dat hij gewoon dik was, is verlost van een 60 kilo wegende goedaardige tumor in zijn buik.

VVD: 2 miljard voor verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn

De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor betere zorg in verpleeghuizen. Dat zegt premier Mark Rutte in een interview met het AD. Twee miljard is ook het bedrag waarvoor Hugo Borst en Carin Gaemers pleitten in hun manifest Scherp op Ouderenzorg.

Aantal kankerpatiënten toegenomen

Het aantal kankerpatiënten in Nederland is het afgelopen jaar verder toegenomen. Ruim 108.400 Nederlanders kregen de diagnose van de ziekte, 2500 patiënten meer dan in 2015. Dat blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Frankrijk wil verleidelijke sigaret verbieden

Het land van de Gauloises, Bastos en Gitanes - volgens de verslaafde kenners gevuld met apenhaar, een fijngesneden tabak - wil af van sigaretten met een verleidelijke naam. De pakjes in Frankrijk zien er nu allemaal al hetzelfde uit, donkergrijs en weinig uitnodigend met plaatjes van geasfalteerde longen, maar het gevaar schuilt nog altijd in de glitter en glamour van de merknamen. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine kondigde bij RTL en Europe1 een wet aan die daar een eind aan maakt.

Boosheid over opnamen door medicijnen

Patiëntenfederatie Nederland is boos over het stijgende aantal ziekenhuisopnamen als gevolg van medicijngebruik. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet de Tweede Kamer deze week weten dat dit soort opnamen is gestegen van 39.000 in 2008 naar 49.000 in 2013.