’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’

NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk

Veel personeel gezocht in GGZ

De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft moeite met het vinden van genoeg geschikt personeel. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151, melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen donderdag op basis van een jaarlijks onderzoek naar de jaarverslagen van 186 GGZ-organisaties.

’Glutenvrije producten vaak ongezonder’

Glutenvrij vaak meer vet, suiker, zout - en minder vezels.

Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten. Ze bevatten vaak meer vet, suiker en/of zout en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten, meldt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte

Onderzoekers zijn er voor het eerst in geslaagd om een stukje DNA dat ten grondslag ligt aan een hartziekte te verwijderen uit menselijke embryo's. Voor een artikel in de krant van vrijdag zoekt De Telegraaf mensen die door erfelijke ziekte nooit kinderen wilden, maar dat heroverwegen door deze doorbraak op wetenschappelijk gebied.

Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei

Het Barneveldse bedrijf was ingehuurd om bloedluis (rechts) te bestrijden. Dat deden ze echter met het verboden middel fipronil, waardoor er gif in eieren belandde.

UPDATE 11.53 uur - Pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het gif fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk. Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren terecht is gekomen en hun bedrijven nu uit voorzorg platliggen.

NVWA waarschuwt voor besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, aldus de NVWA maandag.

Dit doen Amerikanen in hun pauze

Raakt u tijdens een dag hard werken ook wel eens gestresst? In Amerika lossen ze dat zo op. 

Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat

Beeld ter illustratie

Een Japanse vrouw is overleden aan een infectieziekte die zij opliep via een kat. De kat was geïnfecteerd door de beet van een teek. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een mens een dergelijke infectie oploopt door overdracht via een zoogdier.

Ouders zieke baby Charlie staken strijd

Ouders Chris Gard and Connie Yates

UPDATE 17.32 uur - De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard geven hun juridische strijd om verdere behandeling van het kind op. Dat meldde de advocaat die de ouders vertegenwoordigt. Voor „Charlie is het te laat”, zei raadsman Grant Armstrong maandag.

Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis

Kevin en Naomi met hun dochtertje én baby Joshua, die op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis ter wereld kwam.

Op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis is onlangs een kerngezond jongetje ter wereld gekomen. De portier, de vader van het kind, twee verpleegkundigen en een verloskundige droegen allen hun steentje bij om de bevalling soepel te laten verlopen. Een week later halen zij herinneringen op. „Dit vergeten we nooit meer.”

Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.

Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz

De invoering van een eigen bijdrage in 2012 voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) heeft geleid tot verdubbeling van het aantal gedwongen opnames. Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet behandelen voor een psychische aandoening daalde juist met 13 procent.

Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald

Zorgboerderij ’t Polböske in Enschede moet de negen interne cliënten direct elders onderbrengen. De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben daar bevel toe gegeven, zo laten ze weten. Uit recent onderzoek bleken tekortkomingen die gevaar opleveren voor de bewoners van de boerderij, zeggen de instanties. ’t Polböske biedt 24-uurshulp aan jongeren van 14 tot en met 21 jaar, die kampen met bijvoorbeeld ADHD en autisme.

Valpartij opvallend vaak fataal

In 2016 stierven 3300 mensen na een val.

Het CBS signaleert in zijn jaarlijkse registratie dat sprake is van een sterke stijging van fataal eindigende valpartijen.

Eten als een Viking is goed voor je brein

Het traditionele dieet van Noormannen is goed voor je hersenen. Het eten van veel vis, fruit, rijst en kip - weggespoeld met veel water en thee - helpt je brein gezond te houden. En, goed nieuws voor de liefhebbers, ook wijn is toegestaan, al is het met mate.

Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw

Voor iedereen die contactlenzen draagt, moet het volgende verhaal waarschijnlijk de ergste nachtmerrie zijn. Een 67-jarige Britse die onder het mes moest vanwege een staaroperatie, bleek om een heel andere reden een troebel zicht te hebben. De chirurg ontdekte dat de dame maar liefst 27 lenzen in haar oog had.

Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring

Patiënten met een chronische darmaandoening hoeven nog maar half zo vaak naar het ziekenhuis als ze gebruikmaken van MijnIBDcoach. Het is een beveiligde internetpagina waarmee patiënten zichzelf kunnen monitoren, gegevens kunnen invoeren en met hun behandelaars communiceren.

Onderzoek tekenbeten ook open voor jongeren

Kinderen die na een beet van een teek de ziekte van Lyme oplopen, kunnen nu ook meedoen aan een landelijk onderzoek. Via de site Tekenradar.nl of hun huisarts kunnen ze zich aanmelden. Deelnemers worden een jaar lang gevolgd. Bij hen wordt bloed afgenomen en ze moeten vragenlijsten invullen over de ziekte, behandeling en klachten, zo meldde de kennis- en onderzoeksorganisatie RIVM vrijdag.

Borstkankermedicijn in basispakket

Het borstkankergeneesmiddel palbociclib komt per 1 augustus in het basispakket. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten nadat de leverancier de prijs van het middel had verlaagd.

Ouders terminaal zieke baby Charlie woest

Ouders Connie Yates en Chris Gard komen aan bij de rechtbank.

Chris en Connie, de Britse ouders van de terminaal zieke baby Charlie, zijn donderdag boos de rechtszaal uit gestormd. Ze konden de rechter er niet van overtuigen dat hun doodzieke kindje baat kan hebben bij een experimentele behandeling in de Verenigde Staten.

Binnen twee weken diagnose prostaatkanker

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een nieuwe en veel snellere manier gevonden om vast te stellen of iemand prostaatkanker heeft of niet. Daardoor weten mannen binnen twee weken waar ze precies aan toe zijn. Nu duurt dat proces soms maanden.

Dokters waarschuwen voor nieuwe trend VS: chocolade snuiven

Mensen die chocolade snuiven brengen daarmee hun gezondheid in gevaar. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse dokters. Steeds meer mensen nemen een snuifje chocolade om daarmee een kick te bereiken, maar daarmee nemen ze grote risico’s.

De gemiste kans van het RIVM

Een oude vrouw schenkt thee tot over de rand van haar theekop. Dementie zit zwaar in de lift in Nederland.

Hoe gezond of ongezond zal de Nederlandse bevolking straks zijn in het jaar 2040? Het is mooi als je dat nú al kunt inschatten en ook zinvol om je daar als samenleving op voor te bereiden.

Dementie straks doodsoorzaak nummer 1

Dementie dreigt doodsoorzaak nummer-1 in Nederland te worden. Omstreeks 2040 – dus al binnen 25 jaar – zal het aantal mensen dat sterft aan deze ziekte(n) van de hersenen mogelijk bijna zijn verdrievoudigd: van nu 15.000 naar ruim 40.000 per jaar.

Pleidooi voor meer openheid bij orgaantransplantatie

Er is meer openheid nodig bij orgaantransplantatie. Dat zegt, desgevraagd, transplantatiechirurg Sijbrand Hofker van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Uitspraak over ’orgaandiefstal’ door chirurg

Het tuchtcollege voor de gezondheidszorg doet dinsdagmiddag uitspraak in een zaak tegen een chirurg die door nabestaanden van orgaandiefstal wordt beticht.

’Hogere hartslag door hormoonspiraaltje’

Assortiment spiraaltjes.

Het hormoonspiraaltje als anticonceptiemiddel heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen, concludeert het Erasmus MC in een maandag verschenen wetenschappelijk onderzoek.

Millennials massaal naar psycholoog

Jongeren tussen de 18 en 34 jaar, de millennials, lijken massaal over te lopen. Uit een onderzoek van Metro onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan.

Congo verklaart einde ebola-epidemie

De autoriteiten in de Democratische Republiek Congo hebben zaterdag officieel de jongste ebola-epidemie voor beëindigd verklaard. Het eerste geval van de laatste uitbraak werd ongeveer twee maanden geleden vastgesteld.

Goed nieuws voor borstkankerpatiënte

Dr. Jacqueline Stouthard: dit scheelt veel ellende.

Eén op de zes vrouwen bij wie in een heel vroeg stadium borstkanker wordt vastgesteld, heeft mogelijk geen jarenlange hormoonbehandelingen nodig. Dat blijkt uit zojuist gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Zweedse en Nederlandse wetenschappers.

Actieplan tegen resistentie antibiotica

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica, waardoor patiënten niet meer kunnen worden behandeld. De Europese Commissie lanceerde donderdag een actieplan dat de risico’s moet indammen.

RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten

Het aantal mensen met een vorm van huidkanker zal de komende twintig jaar naar verwachting verdubbelen of in het ergste geval zelfs vervijfvoudigen, staat in een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meer geld voor wijkverpleging

Voor de wijkverpleging in Nederland wordt volgend jaar meer geld uitgetrokken. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, 200 miljoen meer dan in 2017. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Seksuele vorming op scholen schiet tekort

’Seksuele en relationele voorlichting is een cruciaal wapen om kinderen weerbaar te maken en seksueel geweld tegen te gaan.’

Scholen beschikken niet over lesmateriaal voor seksuele vorming waarvan bewezen is dat het werkt. Mogelijk verspillen ze daardoor tijd, geld en moeite of werken hun lessen zelfs averechts, vreest de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.

AMC: Sleutel agressieve kinderkanker gevonden

Kankerwetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam denken de sleutel te hebben gevonden van een moeilijk te bestrijden vorm van kinderkanker. Mogelijk leiden de nieuwe inzichten ’op termijn’ tot een betere kans op genezing.

Zoektocht naar chemo op maat

Driekwart van alle chemomiddelen werkt niet, stelde professor Bernards al in 2013 in De Telegraaf.

Er is dringend meer wetenschappelijk onderzoek nodig om kankerpatiënten de chemokuur te geven die het beste bij hun ziekte past. Dat stelt moleculair bioloog prof. dr. René Bernards van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam.

Traplopen voor MS

Duizend mensen hebben zondag de trappen van de Johan Cruijff Arena bedwongen. Ze haalden daarmee een bedrag van zo’n 750.000 euro op voor onderzoek naar de ziekte MS, waarvoor nog steeds geen remedie bestaat.

’Meer snurkers door hitte’

Door de warme periode dit jaar zijn misschien wel een miljoen mensen meer gaan snurken dan normaal. Dat zou blijken uit intern onderzoek van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland.

Twijfel over nut chemo

HIPEC-operatie in het Catharina Ziekenhuis. Dr. Ignace de Hingh (r).

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven start wetenschappelijk onderzoek naar nut en noodzaak van chemotherapie bij uitgezaaide dikkedarmkanker. Het kankerinstituut van het ziekenhuis zegt een doorbraak te willen forceren bij de zogeheten HIPEC-behandeling.

’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’

Het is nodig meer inzicht te krijgen in de zorg aan jongeren met zelfmoordneigingen. Dat stelde staatssecretaris Martin van Rijn woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over suïcidale tieners.

’Duurdere tabak in regeerakkoord’

Twee op de drie Nederlanders streven naar een ’rookvrije generatie’ en willen dat overheidsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen tabaksgevaar worden opgenomen in het regeerakkoord.

Meer groen nodig

Fred Woudenberg van de Signaleringscommissie Gezondheid en Milieu voetbalt in het park. Graag zou hij overal meer groen zien: „Alles wordt betegeld en geasfalteerd.”

In en om de grote Nederlandse steden moeten de komende jaren meer parken en wandelgebieden worden aangelegd. „Uitbreiding van het recreatiegroen is belangrijk voor de volksgezondheid. Bovendien helpt het bij de afwatering en geeft het verkoeling bij hittegolven.”

Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis

Studenten van de TU Eindhoven hebben donderdag in het Máxima Medisch Centrum een door henzelf ontwikkelde drone gepresenteerd die het ziekenhuis moet gaan helpen met het afleveren van medicijnen en het vervoeren van bloedsamples. Het gaat om de Blue Jay, een zogenoemde domestic drone die op eigen kracht door het ziekenhuis vliegt en opdrachten kan uitvoeren.

Artsen willen af van ’naming and shaming’

De artsenclub KNMG wil dat berispingen van en boetes voor artsen niet meer openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt nu via het BIG-register, waarin alle medici vermeld staan, en via media. Maar volgens de KNMG is de impact van een tuchtzaak op een arts al groot en brengt openbaarmaking onevenredig veel schade toe aan de betrokken artsen.

Werken met baby’s: dan prik tegen kinkhoest

Iedereen die via zijn of haar werk in aanraking komt met kinderen tot een half jaar oud, moet van de eigen werkgever een prik tegen kinkhoest kunnen krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad op de eigen website. „Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie niet direct nodig, maar wel om de kwetsbare jonge kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd”, aldus de raad.

Consumentenbond waarschuwt voor fris en sap

De Consumentenbond waarschuwt dat de zuren in frisfrank en vruchtensap het gebit doen slijten. Vooral energiedrank, appelsap en sinaasappelsap veroorzaken tanderosie, waardoor het glazuur oplost. De bond heeft er zelf onderzoek naar laten doen.

'Geef zwangere vrouw altijd vijf echo's'

Zwangere vrouwen zouden niet twee maar standaard vijf echo's moeten krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter te kunnen opsporen. Ook kunnen deze extra echo's een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen. Dat kan sterfte rondom de zwangerschap tegengaan. Dat bepleit Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam vrijdag.

Alzheimer-gen gevonden

Onderzoekers in Nederland hebben nog een gen gevonden dat betrokken is bij het ontstaan van erfelijke alzheimer. Er waren al drie van zulke genen bekend, maar onderzoekers van VUmc, Erasmus MC en de TU Delft vonden na dertig jaar dus het vierde.

Gezondheidsclaims Dextro terecht verboden

Claims dat de suiker in Dextro Energy positief is voor de gezondheid, zijn terecht verboden door de Europese Commissie. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.