Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders

Robots gaan het overnemen

Ook in de operatie kamer neemt de robot de plaats van mensen in.

Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes

Sigaretten in het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf zondag alleen nog verkocht worden in een neutrale groenbruine verpakking. De regel ging vorig jaar al in, maar fabrikanten mochten hun oude voorraden nog opmaken.

Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht

Ongedierte, rattenurine en de e-colibacterie werden aangetroffen bij diverse winkels.

UPDATE 18.31 - Ruim 200 supermarkten, bakkers, slagers en toko’s zijn tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht gesteld of hebben boetes gekregen vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. Sommige zaken maakten het wel heel bont: zo werd er rattenurine in een zakje nootjes aangetroffen en vonden inspecteurs op een andere plek zelfs rattenkarkassen.

COA stelt commissie in om gezondheidsklachten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt een onafhankelijke commissie in vanwege de gezondheidsklachten van medewerkers op de locatie Ter Apel. Bij het asielcomplex in het Groningse dorp hebben opvallend veel medewerkers gezondheidsklachten.

Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed

Patiënten met artrose krijgen oefentherapie weer vergoed. Vanaf volgend jaar kunnen zij op kosten van de verzekeraar twaalf behandelingen van bijvoorbeeld een fysio- of Mensendieck-therapeut ondergaan, heeft het kabinet vrijdag besloten.

Aantal mensen met huidkanker stijgt verder

Het aantal mensen met de meest agressieve vorm van huidkanker - melanoom - blijft stijgen. Kregen er in 1990 nog 1554 mensen een melanoom, in 2015 kwamen er 5887 nieuwe patiënten bij. Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6787 nieuwe gevallen aan.

Darmbacterie bij meer patiënten in AMC

De darmbacterie is bij meer patiënten in het AMC geconstateerd.

Het aantal patiënten in het Academisch Medisch Centrum (AMC) dat besmet is geraakt met de darmbacterie VRE is opgelopen tot negen. Ook worden meer mensen uit voorzorg gecontroleerd op besmetting. Dat aantal gaat van 300 tot 450, laat een woordvoerster dinsdag weten.

’Grootste ziekenhuis geen moloch’

Concurreren met umc’s in Londen en Oxford, is een doel van de fusie van de twee Amsterdamse umc’s. Eerder noemden de ziekenhuizen het project ’Harvard aan de Amstel’. „Dat is een onhandige naam geweest. We worden geen kopie”, zegt Hans Romijn, sinds eind 2016 AMC-baas. Internist Romijn was via een bijeenkomst van de top 100 AMC-medewerkers in 2010 betrokken bij eerste gedachten over samenwerking met het VUmc.

’Gruwelijke experimenten apencentrum Rijswijk’

Een chimpansee in een hok. Beeld ter illustratie.

In het apencentrum in Rijswijk, het Biomedical Primate Research Center (BPRC), vinden „gruwelijke experimenten” met dieren plaats. Dat meldt Animal Rights, op basis van publicaties van onderzoekers van het centrum. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose.

Medicijn zes keer te duur voor basispakket

Eculizumab (merknaam Soliris) is veel duurder dan het basispakket van de zorgverzekering aan kan.

Een peperduur maar hoopgevend geneesmiddel tegen een ernstige bloedziekte wordt voor de tweede keer afgewezen voor vergoeding via de basisverzekering.

Hartingreep succes

door Hoop voor een groep hartpatiënten. Nederlandse cardiologen boeken goede resultaten met een katheterbehandeling ter voorkoming van beroerten bij patiënten met hartritmestoornissen. Het gaat om mensen die geen antistollingsmiddelen kunnen verdragen.

Medicijnen krijgen moeilijk zonder LSP-deelname

Patiënten die hun medische gegevens niet willen delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP) kunnen daardoor flinke problemen ondervinden bij apotheken. Dat meldt EenVandaag na onderzoek.

Hoop voor spierziektepatiënt

Prof. Jan Smeitink praat in het Radboudumc met een kind met spierziekte. tijdens gesprek met kind met spierziekte. Portret van prof. dr. Jan Smeitink, hoogleraar Mitochondriële Ziekten (Radboudumc Nijmegen). Bij verhaal Rene Steenhorst.

Er is een Nederlandse doorbraak ophanden in de behandeling van ziekten waarbij de energievoorziening van de spier verstoord is. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen testen op dit moment een geneesmiddel tegen de spierziekte ’mitochondriële myopathie’, die het gevolg is van zo’n defect.

Brandwondenprof schrijft wereldplan

Paul van Zuijlen en zijn collega-arts Michelle Carrière bekijken de brandwonden op de benen van Henri Hieralal in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

De littekens van brandwondpatiënten over de hele wereld genezen beter dankzij een beoordelingsmethode van een Nederlandse plastisch chirurg.

Steeds meer Ritalin-gebruik onder studenten

Eén op de vier studenten in Nederland slikt het adhd-medicijn Ritalin, in de verwachting daardoor beter te kunnen presteren. Dit blijkt uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Oplossing tegen aneurysma in simpel tabletje

Elk jaar treedt in Nederland bij 1200 tot 1500 patiënten een (hersen)bloeding op als gevolg van een openbarstend aneurysma.

Eenvoudige, al jaren bekende middelen zoals aspirines en bloeddrukverlagers, kunnen helpen bij het voorkomen dat levensgevaarlijke uitstulpingen en zwakke plekken in de bloedvaten in het brein het begeven.

Miljoenen voor doorbraakonderzoek

Zes uitblinkende teams van wetenschappers krijgen ieder bijna 19 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor hun veelbelovende werk. De helft van de prijswinnaars doet onderzoek in de geneeskunde of levenswetenschappen, maar er zijn ditmaal ook classici en sociologen onderscheiden.

Weer MRSA-besmetting in ziekenhuis Emmen

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn nieuwe besmettingen met de MRSA-bacterie vastgesteld. In totaal is nu bij zes patiënten en drie medewerkers de bacterie geconstateerd. Dat meldt Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis deel van uitmaakt.

Wereldwijd muggenalert

Jaarlijks worden 500 miljoen mensen ziek van een muggenbeet en overlijden er rond de 2,7 miljoen aan. Maandag lanceren enkele organisaties de Global Mosquito Alert, meldt de site NatureToday.

Doktersverklaring nodig voor magere modellen

Magere modellen moeten in Frankrijk voortaan een doktersverklaring kunnen overleggen om aan te tonen dat ze gezond genoeg zijn om hun werk te mogen doen. De regering heeft vrijdag in het staatsblad de details bekendgemaakt van de wet die dat regelt.

In kliniek bevallen in huiselijke sfeer

Suzanne de Reijke voert in de huiselijk ingerichte verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid een laatste check uit bij aanstaande moeder Charlotte Doek, gisteren was zij ’uitgerekend’.

’Huiskamerklinieken’ lijken de toekomst te worden voor aanstaande ouders. „Met mooi meubilair, een prettig bad om in te ontspannen, tweepersoonsbedden waarin de aanstaande moeder, eventueel samen met haar partner, comfortabel kan liggen als het allemaal wat langer gaat duren. Waarin ze dus ook geen kramp of houten billen krijgt, zoals in menig stram eenpersoons-ziekenhuisbed...”

Rondgang door rokerslongen

Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven willen dat rokende jongeren zelf kennis komen nemen van de ondermijnende effecten van de (e-)sigaret. Niet door ze een foldertje met wat beteerde longen te laten zien of afschrikwekkende afbeeldingen op een sigarettenverpakking, maar zélf in het ziekenhuis op onderzoek uit te gaan naar wat roken met een mens doet.

Langst beademde patiënt overleden

Een man die al sinds 1956 aan een beademingsmachine zat, is woensdag overleden. René Vercoutre was de langs beademde patiënt van Nederland, meldt het AD. De man raakte destijds verlamd door polio.

Belgische ’medicijntoeristen’ naar Nederland

Zo’n vierhonderd Belgen pakken zaterdag een bus naar Nederland om medicijnkosten uit te sparen. Voor bepaalde maagzuurremmers, antibiotica, prostaatmedicijnen en neussprays moeten de zuiderburen tot wel vier keer meer neertellen dan in ons land.

Huisartspraktijk moet 20 procent inkrimpen

Huisartsenpraktijken moeten het aantal patiënten met ruim 20 procent terugbrengen om goede zorg te kunnen blijven leveren, stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag.

Longpatiënt blijft hardnekkig doorroken

De verslaving van een roker is vaak sterker dan de wilskracht.

door Bijna een op de tien mensen met de chronische longziekte COPD in Nederland blijft roken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Longfonds. Er leven ruim een miljoen mensen met een longziekte in Nederland.

Computer met patiëntgegevens gestolen

Het Antoni van Leeuwenhoek kankerinstituut in Amsterdam is patiëntgegevens kwijtgeraakt na diefstal van een vaste computer. Deze verdween in de nacht van 7 op 8 april van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

’Bier werkt beter dan paracetamolletje’

Als je pijn hebt, kun je beter een paar biertjes drinken dan een paracetamol nemen. Dat concluderen althans Britse onderzoekers van de Universiteit in Greenwich.

Trauma na nachten op IC

Veel patiënten houden gezondheidsklachten over aan hun verblijf op de IC.

Eén op de vijf patiënten die langer dan twee dagen in een intensive care-bed ligt, ontwikkelt een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Dat blijkt uit onderzoek door de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

’Snot opeten is goed voor je’

In je neus peuteren en dan de inhoud oppeuzelen. Het is niet het meest stijlvolle wat je kan doen, maar het kan wel goed voor je gezondheid zijn. Dat blijkt uit een nieuwe studie die beweert dat we het eten van onze eigen snot juist moeten bevorderen. Vooral kinderen zouden er baat bij hebben.

Turks ziekenhuisconcern opent deuren

Het internationale Turkse ziekenhuisconcern Acibadem opent maandag 1 mei de deuren van zijn vestiging in Amsterdam Sloterdijk. De zorginstelling begint met elf specialismen, zo heeft een woordvoerster vrijdag gemeld.

Thuis aan chemopil

Emilia Sawicki ontwikkelt een chemokuur in tabletvorm.

Chemotherapie in tabletvorm gaat de behandeling van kanker in Nederland ingrijpend veranderen. ,,Meer patiënten zullen door de komst van almaar meer orale antikankermiddelen hun behandeling vaker thuis kunnen ondergaan.”

Subsidie op downtest mag

De acht academische ziekenhuizen hebben het druk met de zogeheten NIP-test die zwangere vrouwen sinds begin april daar mogen laten uitvoeren. In totaal werden er tot nu toe 5766 van deze bloedtesten uitgevoerd, meldde een woordvoerder van het VU medisch centrum (VUMC) in Amsterdam woensdag.

Ambulancezorg let vooral op snelheid aanrijden

Bij de ambulancezorg wordt te weinig gelet op de kwaliteit van de zorg.

Bij de ambulancezorg wordt vrijwel alleen gekeken naar de aanrijtijden voor spoedritten en te weinig naar de kwaliteit van de zorg. Om daarin een stap vooruit te maken, zouden zorgverzekeraars de regie kunnen krijgen in plaats van de overheid.

Gehoor van jongeren dramatisch

’Draag oordoppen met een muziekfilter, ga niet te dicht bij de boxen staan en geef je oren voldoende rust om te herstellen,’ is het advies.

Een flink deel van de Nederlandse jongeren overschat de actuele gezondheid van hun gehoor. Ruim 23 procent van de 12- tot 24-jarigen scoort ’niet goed’ in een internet-hoortest van de Nationale Hoorstichting.

Johan uit Lent eerste Nederlander met breingestuurde kunstarm

Voor de ogen van Johan Baggerman uit het Gelderse Lent speelt zich het wonder van de robottechniek af. „Echt waar, ’t is ongelooflijk!”

Te vaak ’missers’

Bioloog dr. Inge Huitinga: „Wij zien helaas te vaak een verschil tussen klinische en neuropathologische diagnoses.”

Onderzoek bij overleden hersendonoren brengt schrikbarend vaak onjuiste diagnoses aan het licht. Dat blijkt uit bevindingen van de Nederlandse Hersenbank.

Experts verdeeld over mobieltjes

Kankerexperts blijven verdeeld over het gebruik van mobiele telefoons.

Internationale kankerexperts blijven ernstig verdeeld over de kankerverwekkende uitwerking van mobiele telefoons. Sommige wetenschappers of onderzoeksinstituten houden rekening met ’een mogelijk verband’ tussen het ontstaan van hersentumoren en de straling van mobieltjes, andere spreken die mogelijkheid apert tegen.

Eenvoudige operatie voorkomt amputatie diabetespatiënt

Prof. dr. Henk Coert spreekt van ’een belangrijke stap’ voor de circa één miljoen diabetes patiënten in Nederland.

Een van de grootste angsten van veel diabetespatiënten wordt nu opgelost. Plastisch chirurgen uit de Verenigde Staten en Nederland hebben een eenvoudige methode ontwikkeld om wonden aan tenen en voeten – en zelfs amputaties – te voorkomen.

Onderzoek bij ziekenhuis na dodelijke explosie Veendam

De zware explosie richtte een enorme ravage aan en kostte het leven aan de bewoner.

De 37-jarige man uit Veendam die woensdag om het leven kwam door een gasexplosie in zijn appartement, was psychiatrisch patiënt. Hij was onder behandeling bij het psychiatrisch centrum van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zijn dood is reden voor intern onderzoek, bevestigde het UMCG na berichtgeving door RTV Noord. Daarnaast is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht.

Veel campings doen te weinig tegen legionella

Een strijkplaatje onder de microscoop.

Ongeveer de helft van de Nederlandse campings doet te weinig om te voorkomen dat drinkwater besmet raakt met de legionellabacterie. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat daarom scherper controleren. Legionella kan bij inademing griepachtige verschijnselen veroorzaken. De bacterie kan daarnaast leiden tot de potentieel dodelijke veteranenziekte.

Vogelgriep geweken: kippen en vogels weer naar buiten

Kippen mogen weer naar buiten.

Alle kippen en andere vogels mogen weer naar buiten. Het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de ophokplicht woensdag heeft ingetrokken.

’Gekochte bloeddonaties VS riskant’

Arme Amerikanen worden betaald voor het geven van bloed en dat brengt risico’s met zich mee. Dat valt op te maken uit onderzoek van Zwitserse journalisten, dat woensdagavond wordt belicht in het televisieprogramma Zembla. Amerikaans bloed wordt ook naar elders geëxporteerd.

Giftige stoffen na recycling in speelgoed

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Hoge concentraties gif zijn onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

De ogen en oren van het ziekenhuis

Exterieur van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht..

Het algemene beeld van Het Ziekenhuis, waar alles en iedereen zich inzet voor het weer gezond maken of in leven houden van zieken of gehandicapten, is flink door elkaar geschud. De zorgzame eenheid die zich in dienst stelt van de verzwakte eenling, blijkt gewoon niet te bestaan.

Patiënten UMC Utrecht liepen 'onnodig risico'

De raad van bestuur van het UMC Utrecht heeft er onvoldoende voor gezorgd dat medewerkers openlijk konden praten over in het ziekenhuis gemaakte fouten. Calamiteiten werden niet of niet tijdig gemeld en onvoldoende zorgvuldig en diepgaand onderzocht. Tot die conclusies komt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

Beter af zonder eerste rib

Lisa Beerepoot: „Ik kan alles weer!”

Een in onbruik geraakte operatietechniek, afkomstig uit de jaren vijftig, helpt opnieuw patiënten van hun pijnlijke (trombose)arm af. Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben de bijna vergeten behandeling van het zogenoemde ’schoudergordelsyndroom’ nieuw leven ingeblazen.

Chatten over geslachtsziektes

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf dinsdag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is.

’Aandacht niet naar zorg maar naar accountant’

De gemeentelijke zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en mensen met psychische problemen wordt gehinderd door decentralisatie. Er is meer bureaucratie en minder hulp.