RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten

Seksuele vorming op scholen schiet tekort

’Seksuele en relationele voorlichting is een cruciaal wapen om kinderen weerbaar te maken en seksueel geweld tegen te gaan.’

Meer geld voor wijkverpleging

Voor de wijkverpleging in Nederland wordt volgend jaar meer geld uitgetrokken. In totaal gaat het om 3,8 miljard euro, 200 miljoen meer dan in 2017. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

AMC: Sleutel agressieve kinderkanker gevonden

Kankerwetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam denken de sleutel te hebben gevonden van een moeilijk te bestrijden vorm van kinderkanker. Mogelijk leiden de nieuwe inzichten ’op termijn’ tot een betere kans op genezing.

Zoektocht naar chemo op maat

Driekwart van alle chemomiddelen werkt niet, stelde professor Bernards al in 2013 in De Telegraaf.

Er is dringend meer wetenschappelijk onderzoek nodig om kankerpatiënten de chemokuur te geven die het beste bij hun ziekte past. Dat stelt moleculair bioloog prof. dr. René Bernards van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) in Amsterdam.

Traplopen voor MS

Duizend mensen hebben zondag de trappen van de Johan Cruijff Arena bedwongen. Ze haalden daarmee een bedrag van zo’n 750.000 euro op voor onderzoek naar de ziekte MS, waarvoor nog steeds geen remedie bestaat.

’Meer snurkers door hitte’

Door de warme periode dit jaar zijn misschien wel een miljoen mensen meer gaan snurken dan normaal. Dat zou blijken uit intern onderzoek van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland.

Twijfel over nut chemo

HIPEC-operatie in het Catharina Ziekenhuis. Dr. Ignace de Hingh (r).

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven start wetenschappelijk onderzoek naar nut en noodzaak van chemotherapie bij uitgezaaide dikkedarmkanker. Het kankerinstituut van het ziekenhuis zegt een doorbraak te willen forceren bij de zogeheten HIPEC-behandeling.

’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’

Het is nodig meer inzicht te krijgen in de zorg aan jongeren met zelfmoordneigingen. Dat stelde staatssecretaris Martin van Rijn woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over suïcidale tieners.

’Duurdere tabak in regeerakkoord’

Twee op de drie Nederlanders streven naar een ’rookvrije generatie’ en willen dat overheidsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen tabaksgevaar worden opgenomen in het regeerakkoord.

Meer groen nodig

Fred Woudenberg van de Signaleringscommissie Gezondheid en Milieu voetbalt in het park. Graag zou hij overal meer groen zien: „Alles wordt betegeld en geasfalteerd.”

In en om de grote Nederlandse steden moeten de komende jaren meer parken en wandelgebieden worden aangelegd. „Uitbreiding van het recreatiegroen is belangrijk voor de volksgezondheid. Bovendien helpt het bij de afwatering en geeft het verkoeling bij hittegolven.”

Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis

Studenten van de TU Eindhoven hebben donderdag in het Máxima Medisch Centrum een door henzelf ontwikkelde drone gepresenteerd die het ziekenhuis moet gaan helpen met het afleveren van medicijnen en het vervoeren van bloedsamples. Het gaat om de Blue Jay, een zogenoemde domestic drone die op eigen kracht door het ziekenhuis vliegt en opdrachten kan uitvoeren.

Artsen willen af van ’naming and shaming’

De artsenclub KNMG wil dat berispingen van en boetes voor artsen niet meer openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt nu via het BIG-register, waarin alle medici vermeld staan, en via media. Maar volgens de KNMG is de impact van een tuchtzaak op een arts al groot en brengt openbaarmaking onevenredig veel schade toe aan de betrokken artsen.

Werken met baby’s: dan prik tegen kinkhoest

Iedereen die via zijn of haar werk in aanraking komt met kinderen tot een half jaar oud, moet van de eigen werkgever een prik tegen kinkhoest kunnen krijgen. Dat zegt de Gezondheidsraad op de eigen website. „Voor de eigen gezondheid van de werknemers is zo’n vaccinatie niet direct nodig, maar wel om de kwetsbare jonge kinderen te beschermen die aan hun professionele zorg zijn toevertrouwd”, aldus de raad.

Consumentenbond waarschuwt voor fris en sap

De Consumentenbond waarschuwt dat de zuren in frisfrank en vruchtensap het gebit doen slijten. Vooral energiedrank, appelsap en sinaasappelsap veroorzaken tanderosie, waardoor het glazuur oplost. De bond heeft er zelf onderzoek naar laten doen.

'Geef zwangere vrouw altijd vijf echo's'

Zwangere vrouwen zouden niet twee maar standaard vijf echo's moeten krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter te kunnen opsporen. Ook kunnen deze extra echo's een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen. Dat kan sterfte rondom de zwangerschap tegengaan. Dat bepleit Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam vrijdag.

Alzheimer-gen gevonden

Onderzoekers in Nederland hebben nog een gen gevonden dat betrokken is bij het ontstaan van erfelijke alzheimer. Er waren al drie van zulke genen bekend, maar onderzoekers van VUmc, Erasmus MC en de TU Delft vonden na dertig jaar dus het vierde.

Gezondheidsclaims Dextro terecht verboden

Claims dat de suiker in Dextro Energy positief is voor de gezondheid, zijn terecht verboden door de Europese Commissie. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag geoordeeld.

Cholera-epidemie in Jemen steeds ernstiger

Een kind in Yemen dat wordt onderzocht op een cholera-besmetting bij een ziekenhuis in Sanaa.

De cholera-epidemie in Jemen neemt steeds ernstigere vormen aan. Sinds eind april zijn al ruim 650 mensen aan de ziekte overleden en zijn ruim 80.000 mensen mogelijk besmet. Bijna 40 procent van die besmette personen is jonger dan vijftien jaar, meldt de hulporganisatie Save the Children maandag.

Albert Heijn haalt zalmsalade uit het schap

Albert Heijn haalt de frisse gerookte zalmsalade van het huismerk uit de schappen. De supermarktketen heeft dit besloten omdat er een verkeerd etiket op het product zit, zo liet zij vrijdag weten.

Oudere donorkinderen zoeken hun identiteit

De ooit aan zaaddonoren beloofde anonimiteit heeft haar langste tijd gehad, als het aan de Donor Detectives ligt. Deze nieuwe organisatie, opgericht door donormeisjes uit Nederland en België, wil een einde aan de onzekerheid van vele oudere donorkinderen over hun afstamming.

Standje voor verzekeraars om wijkverpleging

Zorgverzekeraars kijken bij het inkopen van wijkverpleging te veel naar het verleden. Ze houden er te weinig rekening mee dat patiënten steeds zwaardere zorg nodig hebben, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die namens de regering toezicht houdt op de gezondheidszorg.

Kinderwens? Pak eerst jezelf aan

Marjolein Poels, onderzoekster aan het UMC in Utrecht, heeft zelf twee kinderen. Ze adviseert mensen met een kinderwens eerst naar de huisarts te gaan om een eventueel ongezonde levensstijl te laten corrigeren.

Vrouwen zouden vanaf ’de allereerste gedachte aan een eigen kind’ aan hun conditie moeten gaan werken. En zich zelfs met partner moeten melden bij huisarts of verloskundige. Dit advies voor zo’n pré-zwangerschapsbezoek komt van onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Effect chemopil ’live’ te volgen

Onderzoekers van het VU medisch centrum in Amsterdam kunnen sinds kort zien of chemotherapie in tabletvorm de tumor van een longpatiënt daadwerkelijk bereikt en daar kankercellen vernietigt.

’Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoed

Patiënten met taaislijmziekte krijgen het dure medicijn Orkambi voorlopig niet vergoed. De fabrikant vraagt te veel voor het middel om het in het basispakket te kunnen opnemen, liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag de Tweede Kamer weten.

Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9

De ziekte van Lyme, overgebracht door besmette teken.

Nederlandse Lymepatiënten geven de gezondheidszorg in eigen land een zware onvoldoende voor de behandeling van hun ziekte. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek over leven met Lyme in Nederland.

Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders

Vijftien Nederlandse proefpersonen gaan vanaf maandag een kleine maand in quarantaine op het terrein van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) om een vaccin tegen polio te testen. De universiteit heeft voor het project een dorp van 66 containers gebouwd.

Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes

Sigaretten in het Verenigd Koninkrijk mogen vanaf zondag alleen nog verkocht worden in een neutrale groenbruine verpakking. De regel ging vorig jaar al in, maar fabrikanten mochten hun oude voorraden nog opmaken.

Robots gaan het overnemen

Ook in de operatie kamer neemt de robot de plaats van mensen in.

Een robot die op de kinderafdeling van het ziekenhuis patiëntjes vermaakt of troost, zelfstandig beschadigde hartkleppen repareert of een meniscusoperatie uitvoert. En gebitscontrole? Die vindt thuis plaats, via een holografisch analysescherm. Wie niet beseft dat de toekomst al vandaag is, leeft hopeloos in het verleden.

Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht

Ongedierte, rattenurine en de e-colibacterie werden aangetroffen bij diverse winkels.

UPDATE 18.31 - Ruim 200 supermarkten, bakkers, slagers en toko’s zijn tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht gesteld of hebben boetes gekregen vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. Sommige zaken maakten het wel heel bont: zo werd er rattenurine in een zakje nootjes aangetroffen en vonden inspecteurs op een andere plek zelfs rattenkarkassen.

COA stelt commissie in om gezondheidsklachten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stelt een onafhankelijke commissie in vanwege de gezondheidsklachten van medewerkers op de locatie Ter Apel. Bij het asielcomplex in het Groningse dorp hebben opvallend veel medewerkers gezondheidsklachten.

Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed

Patiënten met artrose krijgen oefentherapie weer vergoed. Vanaf volgend jaar kunnen zij op kosten van de verzekeraar twaalf behandelingen van bijvoorbeeld een fysio- of Mensendieck-therapeut ondergaan, heeft het kabinet vrijdag besloten.

Aantal mensen met huidkanker stijgt verder

Het aantal mensen met de meest agressieve vorm van huidkanker - melanoom - blijft stijgen. Kregen er in 1990 nog 1554 mensen een melanoom, in 2015 kwamen er 5887 nieuwe patiënten bij. Voorlopige cijfers voor 2016 geven 6787 nieuwe gevallen aan.

Darmbacterie bij meer patiënten in AMC

De darmbacterie is bij meer patiënten in het AMC geconstateerd.

Het aantal patiënten in het Academisch Medisch Centrum (AMC) dat besmet is geraakt met de darmbacterie VRE is opgelopen tot negen. Ook worden meer mensen uit voorzorg gecontroleerd op besmetting. Dat aantal gaat van 300 tot 450, laat een woordvoerster dinsdag weten.

’Grootste ziekenhuis geen moloch’

Concurreren met umc’s in Londen en Oxford, is een doel van de fusie van de twee Amsterdamse umc’s. Eerder noemden de ziekenhuizen het project ’Harvard aan de Amstel’. „Dat is een onhandige naam geweest. We worden geen kopie”, zegt Hans Romijn, sinds eind 2016 AMC-baas. Internist Romijn was via een bijeenkomst van de top 100 AMC-medewerkers in 2010 betrokken bij eerste gedachten over samenwerking met het VUmc.

’Gruwelijke experimenten apencentrum Rijswijk’

Een chimpansee in een hok. Beeld ter illustratie.

In het apencentrum in Rijswijk, het Biomedical Primate Research Center (BPRC), vinden „gruwelijke experimenten” met dieren plaats. Dat meldt Animal Rights, op basis van publicaties van onderzoekers van het centrum. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose.

Medicijn zes keer te duur voor basispakket

Eculizumab (merknaam Soliris) is veel duurder dan het basispakket van de zorgverzekering aan kan.

Een peperduur maar hoopgevend geneesmiddel tegen een ernstige bloedziekte wordt voor de tweede keer afgewezen voor vergoeding via de basisverzekering.

Hartingreep succes

door Hoop voor een groep hartpatiënten. Nederlandse cardiologen boeken goede resultaten met een katheterbehandeling ter voorkoming van beroerten bij patiënten met hartritmestoornissen. Het gaat om mensen die geen antistollingsmiddelen kunnen verdragen.

Medicijnen krijgen moeilijk zonder LSP-deelname

Patiënten die hun medische gegevens niet willen delen via het Landelijk Schakelpunt (LSP) kunnen daardoor flinke problemen ondervinden bij apotheken. Dat meldt EenVandaag na onderzoek.

Hoop voor spierziektepatiënt

Prof. Jan Smeitink praat in het Radboudumc met een kind met spierziekte. tijdens gesprek met kind met spierziekte. Portret van prof. dr. Jan Smeitink, hoogleraar Mitochondriële Ziekten (Radboudumc Nijmegen). Bij verhaal Rene Steenhorst.

Er is een Nederlandse doorbraak ophanden in de behandeling van ziekten waarbij de energievoorziening van de spier verstoord is. Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen testen op dit moment een geneesmiddel tegen de spierziekte ’mitochondriële myopathie’, die het gevolg is van zo’n defect.

Brandwondenprof schrijft wereldplan

Paul van Zuijlen en zijn collega-arts Michelle Carrière bekijken de brandwonden op de benen van Henri Hieralal in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

De littekens van brandwondpatiënten over de hele wereld genezen beter dankzij een beoordelingsmethode van een Nederlandse plastisch chirurg.

Steeds meer Ritalin-gebruik onder studenten

Eén op de vier studenten in Nederland slikt het adhd-medicijn Ritalin, in de verwachting daardoor beter te kunnen presteren. Dit blijkt uit een peiling door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Oplossing tegen aneurysma in simpel tabletje

Elk jaar treedt in Nederland bij 1200 tot 1500 patiënten een (hersen)bloeding op als gevolg van een openbarstend aneurysma.

Eenvoudige, al jaren bekende middelen zoals aspirines en bloeddrukverlagers, kunnen helpen bij het voorkomen dat levensgevaarlijke uitstulpingen en zwakke plekken in de bloedvaten in het brein het begeven.

Miljoenen voor doorbraakonderzoek

Zes uitblinkende teams van wetenschappers krijgen ieder bijna 19 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor hun veelbelovende werk. De helft van de prijswinnaars doet onderzoek in de geneeskunde of levenswetenschappen, maar er zijn ditmaal ook classici en sociologen onderscheiden.

Weer MRSA-besmetting in ziekenhuis Emmen

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn nieuwe besmettingen met de MRSA-bacterie vastgesteld. In totaal is nu bij zes patiënten en drie medewerkers de bacterie geconstateerd. Dat meldt Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis deel van uitmaakt.

Wereldwijd muggenalert

Jaarlijks worden 500 miljoen mensen ziek van een muggenbeet en overlijden er rond de 2,7 miljoen aan. Maandag lanceren enkele organisaties de Global Mosquito Alert, meldt de site NatureToday.

Doktersverklaring nodig voor magere modellen

Magere modellen moeten in Frankrijk voortaan een doktersverklaring kunnen overleggen om aan te tonen dat ze gezond genoeg zijn om hun werk te mogen doen. De regering heeft vrijdag in het staatsblad de details bekendgemaakt van de wet die dat regelt.

In kliniek bevallen in huiselijke sfeer

Suzanne de Reijke voert in de huiselijk ingerichte verloskundigenpraktijk in Amsterdam-Zuid een laatste check uit bij aanstaande moeder Charlotte Doek, gisteren was zij ’uitgerekend’.

’Huiskamerklinieken’ lijken de toekomst te worden voor aanstaande ouders. „Met mooi meubilair, een prettig bad om in te ontspannen, tweepersoonsbedden waarin de aanstaande moeder, eventueel samen met haar partner, comfortabel kan liggen als het allemaal wat langer gaat duren. Waarin ze dus ook geen kramp of houten billen krijgt, zoals in menig stram eenpersoons-ziekenhuisbed...”

Rondgang door rokerslongen

Artsen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven willen dat rokende jongeren zelf kennis komen nemen van de ondermijnende effecten van de (e-)sigaret. Niet door ze een foldertje met wat beteerde longen te laten zien of afschrikwekkende afbeeldingen op een sigarettenverpakking, maar zélf in het ziekenhuis op onderzoek uit te gaan naar wat roken met een mens doet.

Langst beademde patiënt overleden

Een man die al sinds 1956 aan een beademingsmachine zat, is woensdag overleden. René Vercoutre was de langs beademde patiënt van Nederland, meldt het AD. De man raakte destijds verlamd door polio.