woensdag 1 februari 2017, 19:27

Frankrijk wil verleidelijke sigaret verbieden

© Hollandse Hoogte

Het land van de Gauloises, Bastos en Gitanes - volgens de verslaafde kenners gevuld met apenhaar, een fijngesneden tabak - wil af van sigaretten met een verleidelijke naam. De pakjes in Frankrijk zien er nu allemaal al hetzelfde uit, donkergrijs en weinig uitnodigend met plaatjes van geasfalteerde longen, maar het gevaar schuilt nog altijd in de glitter en glamour van de merknamen. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine kondigde bij RTL en Europe1 een wet aan die daar een eind aan maakt.

Ze vindt dat namen als Allure, Vogue, Fine en Corset, hoe klein ook, aan parfum, lingerie en mode doen denken, terwijl ze in werkelijkheid een doosje potentieel dodelijke waar sieren. Touraine meent dat roken op deze manier als chique, sexy en charmant wordt voorgesteld. Ze wil dus van deze merken af, als laatste uitvloeisel van het beleid van de socialistische regering Hollande om roken te ontmoedigen.

Ook sigaren met verontschuldigende namen als Café crème, Paradiso en Punch verdwijnen uit de schappen. De producenten krijgen twee jaar de tijd om hun 'kinderen' om te dopen. De sigarettenboeren, die ook geen begrippen als biologisch, natuurlijk of organisch meer mogen uitventen, hebben daarvoor maar een jaar.

Meer artikelen in Gezondheid

Effect chemopil ’live’ te volgen
1 dag geleden
’Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoed
1 dag geleden
Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9
2 dagen geleden
Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders
3 dagen geleden
Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes
4 dagen geleden
Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht
5 dagen geleden
COA stelt commissie in om gezondheidsklachten
5 dagen geleden
Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed
5 dagen geleden
Aantal mensen met huidkanker stijgt verder
5 dagen geleden
Darmbacterie bij meer patiënten in AMC
16 May 17