woensdag 1 februari 2017, 19:27

Frankrijk wil verleidelijke sigaret verbieden

© Hollandse Hoogte

Het land van de Gauloises, Bastos en Gitanes - volgens de verslaafde kenners gevuld met apenhaar, een fijngesneden tabak - wil af van sigaretten met een verleidelijke naam. De pakjes in Frankrijk zien er nu allemaal al hetzelfde uit, donkergrijs en weinig uitnodigend met plaatjes van geasfalteerde longen, maar het gevaar schuilt nog altijd in de glitter en glamour van de merknamen. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine kondigde bij RTL en Europe1 een wet aan die daar een eind aan maakt.

Ze vindt dat namen als Allure, Vogue, Fine en Corset, hoe klein ook, aan parfum, lingerie en mode doen denken, terwijl ze in werkelijkheid een doosje potentieel dodelijke waar sieren. Touraine meent dat roken op deze manier als chique, sexy en charmant wordt voorgesteld. Ze wil dus van deze merken af, als laatste uitvloeisel van het beleid van de socialistische regering Hollande om roken te ontmoedigen.

Ook sigaren met verontschuldigende namen als Café crème, Paradiso en Punch verdwijnen uit de schappen. De producenten krijgen twee jaar de tijd om hun 'kinderen' om te dopen. De sigarettenboeren, die ook geen begrippen als biologisch, natuurlijk of organisch meer mogen uitventen, hebben daarvoor maar een jaar.

Meer artikelen in Gezondheid

AMC: Sleutel agressieve kinderkanker gevonden
10 uur geleden
Zoektocht naar chemo op maat
11 uur geleden
Traplopen voor MS
1 dag geleden
’Meer snurkers door hitte’
3 dagen geleden
Twijfel over nut chemo
3 dagen geleden
’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’
5 dagen geleden
’Duurdere tabak in regeerakkoord’
19 Jun 17
Meer groen nodig
16 Jun 17
Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis
15 Jun 17
Artsen willen af van ’naming and shaming’
13 Jun 17