woensdag 1 februari 2017, 19:27

Frankrijk wil verleidelijke sigaret verbieden

© Hollandse Hoogte

Het land van de Gauloises, Bastos en Gitanes - volgens de verslaafde kenners gevuld met apenhaar, een fijngesneden tabak - wil af van sigaretten met een verleidelijke naam. De pakjes in Frankrijk zien er nu allemaal al hetzelfde uit, donkergrijs en weinig uitnodigend met plaatjes van geasfalteerde longen, maar het gevaar schuilt nog altijd in de glitter en glamour van de merknamen. De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine kondigde bij RTL en Europe1 een wet aan die daar een eind aan maakt.

Ze vindt dat namen als Allure, Vogue, Fine en Corset, hoe klein ook, aan parfum, lingerie en mode doen denken, terwijl ze in werkelijkheid een doosje potentieel dodelijke waar sieren. Touraine meent dat roken op deze manier als chique, sexy en charmant wordt voorgesteld. Ze wil dus van deze merken af, als laatste uitvloeisel van het beleid van de socialistische regering Hollande om roken te ontmoedigen.

Ook sigaren met verontschuldigende namen als Café crème, Paradiso en Punch verdwijnen uit de schappen. De producenten krijgen twee jaar de tijd om hun 'kinderen' om te dopen. De sigarettenboeren, die ook geen begrippen als biologisch, natuurlijk of organisch meer mogen uitventen, hebben daarvoor maar een jaar.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
4 dagen geleden
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17