woensdag 8 februari 2017, 14:40

Screening scheelt honderden longkankerdoden

© Hollandse Hoogte

Het regelmatig screenen van 55-plussers die vier decennialang dagelijks een pakje sigaretten hebben gerookt, kan misschien wel zo’n 1400 longkankerdoden per jaar schelen. Dat denken onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze gaan dan uit van een onderzoek voor circa 400.000 mensen tussen de 55 en 75 per jaar.

Wetenschappers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg zochten op verzoek van Canada uit hoe een dergelijk onderzoeksregime daar zou werken. Aansluitend rekenden ze de bevindingen om naar de Nederlandse situatie. „Met een simpele vertaling van de resultaten naar de Nederlandse situatie praten we over minstens 1400 vermijdbare sterfgevallen per jaar op den duur.” Behalve veel leed bespaart het ook geld.

Het onderzoek op zich zou ongeveer net zo veel kosten als het borstonderzoek, aldus een van de onderzoekers. Er moeten echter wel strenge selectiecriteria worden aangehouden om te bepalen wie er voor aanmerking komen. Zo moeten het mensen zijn die nog roken of hun verslaving pas in de laatste tien jaar de baas hebben weten te worden. Na tien jaar nemen de risico’s van roken verder af.

Volgens KWF Kankerbestrijding overlijden jaarlijks bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, van wie meer dan 12.000 aan kanker.

Meer artikelen in Gezondheid

Artsen tegen stervenshulp bij voltooid leven
1 uur geleden
NIPT-test voortaan voor alle zwangeren
11 uur geleden
Strijd tegen suiker nog lang niet gestreden
14 uur geleden
Volksziekten te lijf
17 uur geleden
Zeeuwse meisjes krijgen verkeerd vaccin
1 dag geleden
Eiwit-service voor hartpatiënten
1 dag geleden
Meertalig toestel versnelt controle diabetici
5 dagen geleden
Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties
5 dagen geleden
’Dit is te verdrietig voor woorden’
7 dagen geleden
Griepgolf bijna voorbij
7 dagen geleden