maandag 20 februari 2017, 15:06

Britse Kelly ruikt áltijd naar vis: ’Ik draai alleen maar nachtdiensten’

© ANP

Een aandoening die de patiënt naar vis laat ruiken: het bestaat. De Britse Kelly (36) is een van de weinige mensen op de wereld die 24 uur per dag, zeven dagen per week een geur verspreidt die voor haar en haar omgeving niet te harden is. De vrouw lijdt aan het visgeursyndroom.

De Britse, die werkt als onderzoeker bij een ziekenhuis, lijdt dusdanig dat ze alleen nog maar nachtdiensten draait om zo min mogelijk mensen tot last te zijn. De vrouw werd als kind al gepest door klasgenootjes, wat tot angststoornisen heeft geleid. „Als ik weer eens voor schut werd gezet, zei ik vaak maar dat ik vis had gegeten bij de lunch. Het was moeilijk om mee om te gaan als tiener.”

De vrouw heeft er alles aan gedaan om de geur te maskeren. Zo douchte ze een tijdje vier keer per dag, verkleedde ze zich keer op keer en gebruikte complete spuitbussen deodorant; maar tot haar grote frustratie hielp niets. „Ik bracht een belachelijke hoeveelheid tijd in de douche door. Ik schrobte mezelf zo hard en met gloeiendheet water dat mijn huid vuurrood werd.”

Haar 45-jarige man is gewend geraakt aan de geur, zegt hij tegen Britse media. „Soms kan ik er even niet tegen, maar dat zal ik nooit tegen haar zeggen. Dat hou ik voor mezelf.”

Het visgeursyndroom wordt veroorzaakt doordat er een bepaald enzym in het lichaam niet juist functioneert, waardoor er een vis- of rioollucht wordt uitgescheiden via adem, zweet en urine. De aandoening kan lichamelijk geen kwaad, maar laat psychisch vaak flinke sporen achter bij patiënten die eraan lijden. Er lopen wereldwijd maar 300 personen rond met het visgeursyndroom.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17