vrijdag 24 februari 2017, 12:00

Tandarts beboet voor opplussen rekening

© Hollandse Hoogte

De NZa legt een Groningse tandarts twee ton boete op omdat hij honderden patiënten onterecht zeker 200 euro extra vroeg voor het plaatsen van een kroon.

Tandartsen moeten vastgestelde tarieven rekenen tot een bepaald maximum voor het plaatsen van een kroon, maar de Tandartsencombinatie Geertsema vond dat niet genoeg.

Hij rekende patiënten daarnaast nog eens bedragen van minimaal 200 euro als ’toeslag kwaliteit’, ’diversen’ of ’cosmetische behandeling’. Dat is volgens de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) in strijd met de wet, daarom volgt een boete.

Meer dan eens

Zeker 300 patiënten hebben van begin 2014 tot november 2014 deze vergoeding betaald, bleek uit onderzoek na vier meldingen die de toezichthouder binnen kreeg. Sommigen zelfs meer dan eens. Op de rekening zette hij de Groningse tandarts een declaratiecode die niet bestaat. De toezichthouder heeft ook twijfels bij onlogische combinaties van declaratiecodes.

Omdat zorgverzekeraars niet de hele behandeling vergoedden, kwam het bedrag voor de rekening van de patiënt. Patiënten waren inclusief btw al gauw 242 euro meer kwijt dan nodig. Dat kwam dus nog bovenop het maximum tarief voor het plaatsen van een kroon van ongeveer 246 euro. Vaak liet de tandarts de toeslag ook contant afrekenen.

Tienduizenden euro’s

Volgens het toezichtrapport heeft Tandartsencombinatie Geertsema 365 keer toeslagen ontvangen. Zo hebben patiënten ten onrechte 75.448 euro (inclusief btw) te veel betaald. Dat is een flinke bijverdienste geweest op het norminkomen van tandartsen dat rond de 110.000 euro ligt.

Volgens de tandarts heeft hij toeslagen gerekend omdat hij extra tijd kwijt was om een ’excellente kroon’ te plaatsen. En hij zegt op andere punten, bijvoorbeeld materialen, kosten niet in rekening te hebben gebracht. Ook zegt de tandarts in het verweer van het boetebesluit dat patiënten wisten van de opbouw van zijn rekening. Dit is voor de NZa geen reden om de praktijken goed te keuren.

Melden

De NZa riep in de afgelopen jaren patiënten vaker op alert te zijn op mogelijke toeslagen die tandarts in rekening brengen en vraagt burgers nogmaals hun twijfels te melden.

Vorig jaar kreeg de toezichthouder ook signalen dat tandartsen via schimmige tussenbv’s winst maken ingekochte materialen (waar ze geen winst op mogen maken).

Meer artikelen in Gezondheid

Effect chemopil ’live’ te volgen
1 dag geleden
’Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoed
1 dag geleden
Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9
2 dagen geleden
Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders
3 dagen geleden
Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes
4 dagen geleden
Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht
5 dagen geleden
COA stelt commissie in om gezondheidsklachten
5 dagen geleden
Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed
5 dagen geleden
Aantal mensen met huidkanker stijgt verder
5 dagen geleden
Darmbacterie bij meer patiënten in AMC
16 May 17