woensdag 8 maart 2017, 14:22

Zorg hart- en vaatziekte bij vrouw moet beter

© ANP XTRA

De kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen moet snel verbeteren. Klachten van vrouwen zijn vaak anders dan bij mannen en worden nog steeds niet goed herkend, zodat de zorg achterblijft. Jaarlijks sterven er ongeveer 40.000 mensen aan deze aandoeningen, iets meer vrouwen dan mannen.

De Hartstichting en het onderzoeksinstituut ZorgMW willen de achterstand aan kennis en behandeling tegengaan, zo maakten ze woensdag op Internationale Vrouwendag bekend. Ze steken een half miljoen euro in vijf nieuwe onderzoeken.

Zo kan meer onderzoek komen naar een verstijving van de hartspier, waardoor mensen snel buiten adem zijn bij inspanning zoals fietsen of traplopen. Vrouwen hebben daar meer last van dan mannen. Ook hebben vrouwen vaker problemen met de kleine bloedvaatjes in het hart. Verder is er aandacht voor de werking en bijwerking van medicijnen op het vrouwenlichaam. Ook de rol van de overgang komt aan aan bod, omdat bij vrouwen het risico op hart- en vaatziekten stijgt sterk na deze periode.

Meer artikelen in Gezondheid

Meertalig toestel versnelt controle diabetici
18 uur geleden
Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties
1 dag geleden
’Dit is te verdrietig voor woorden’
2 dagen geleden
Griepgolf bijna voorbij
3 dagen geleden
Laks met hartrisico
4 dagen geleden
'Cholesterol kan spectaculair omlaag'
7 dagen geleden
Moeizaam in de slaapstand
16 Mar 17
VN-commissie zet fentanyl op zwarte lijst
16 Mar 17
Brein dode blijkt actief
09 Mar 17
Zorg hart- en vaatziekte bij vrouw moet beter
08 Mar 17