donderdag 9 maart 2017, 16:05

Brein dode blijkt actief

© Oleksiy Maksymenko

De wetenschap staat voor een raadsel nu er hersengolven zijn waargenomen bij een patiënt die eigenlijk al 10 minuten dood was. De patiënt lag op de intensive care in een ziekenhuis in Canada. Omdat er geen hoop meer was op beterschap, besloten de artsen de machines die hem in leven hielden, uit te schakelen.

Daarbij voerden ze metingen uit van het hart, de bloeddruk in de slagaders, het zuurstofniveau in het bloed en de hersenactiviteit, zo staat te lezen in het wetenschapsblad Canadian Journal of Neurological Sciences.

Dit onderzoek vond plaats bij vier patiënten. Bij een van de vier stelden de onderzoekers vast dat er tien minuten nadat het hart was gestopt met kloppen nog activiteit in de hersenen werd gedetecteerd. Er werden nog deltagolven waargenomen, die ons brein uitzendt als we in een diepe slaap zijn. Een verklaring voor de waarneming hebben de artsen niet: het vaststellen van hersenactiviteit bij een dode werd tot nu toe als onmogelijk gezien.

De betrokken neurologen waarschuwen dat er meer onderzoek nodig is. Hoewel er tot dusverre slechts één verhaal bekend is, kan nieuwe informatie over hersenactiviteit na de dood cruciaal zijn met het oog op orgaandonatie. ’Want wanneer is iemand nu echt overleden?’, vragen de wetenschappers zich af.

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers voor een verrassing komen te staan bij een studie naar het menselijk lichaam na de dood. Eerder dit jaar ontdekten neurlogen dat sommige genen in het lichaam twee dagen na de dood nog hyperactief zijn.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17