Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 22 maart 2017, 11:53

’Dit is te verdrietig voor woorden’

Jeanne van Kasbergen: „Is de dood van Rogier niet meer waard dan een waarschuwing? Dit is niet rechtvaardig.”

„Mijn kind is dood, dít is niet iets zakelijks. Rogier is mijn hart, mijn ziel…”

Jeanne van Kasbergen, moeder van de eind 2014 door een medische fout gestorven hockeyer Rogier Mooij (21) uit Blaricum, is ontzet door de in haar ogen lichte veroordeling van de verantwoordelijk gehouden longarts.

De langverwachte uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam, gisteren, eindigde in een waarschuwing. Het blijkt een anticlimax voor de nabestaanden van het sporttalent. „Dit is te verdrietig voor woorden”, zegt de moeder, die haar emoties met moeite de baas kan.

Jeanne van Kasbergen en de twee broers van Rogier zijn opnieuw in rouw gedompeld. „Is de dood van Rogier niet meer waard dan een waarschuwing?! Dit is niet rechtvaardig, dít is niet waarom we zo gestreden hebben. Zo van: dokter, dit mag je zó nooit meer doen!”

Minimaal rekende mevrouw Van Kasbergen op de maatregel van ’berisping’. Maar het tuchtcollege zegt nu niet te kunnen zeggen waaraan de jongeman is overleden. De eerder vastgestelde doodsoorzaak - een ontstoken hartzakje, een zogeheten ’pericarditis’, neemt het Tuchtcollege niet over.

„Ze zeggen nu niet te weten waaraan Rogier is gestorven. Dat is onverdraaglijk. Nu er nog steeds geen helder antwoord is, is het voor mij en mijn zoons onmogelijk om het verlies van Rogier te verwerken.”

Rogier Mooij meldde zich eind 2014 met pijn op de borst en ademnood bij de spoedeisende hulppost van het betreffende ziekenhuis in zijn woonplaats. Dertien uur na de spoedopname, in de nacht van 3 op 4 november, kreeg hij een ademstilstand en stierf hij. Al die tijd had hij, naar verluidt, niet aan de monitor gelegen en was hij evenmin gezien door een specialist. De arts-assistent van de spoedeisende hulp vermoedde aanvankelijk een ’klaplong’.

Supervisor

De longarts is als supervisor van de arts-assistent tekortgeschoten door de jonge patiënt niet zelf te zien, bepaalde het medisch tuchtcollege gisteren. Voor dit ’ontbreken van goede zorg’ heeft de arts de waarschuwing gekregen, een aantekening op zijn conduitestaat.

Gerelateerde artikelen

Waarschuwing voor arts na overlijden neef Yolanthe
21 Mar 17

Meer artikelen in Gezondheid

Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
2 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
3 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
6 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
6 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17
Brazilië pakt corrupte vleeshandelaar op
13 Sep 17
Cavia’s die mensen ziek maken is unicum
13 Sep 17
’Incident op werk heeft grote impact op zorgverlener’
13 Sep 17