vrijdag 24 maart 2017, 9:53

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

© Hollandse Hoogte

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

Hiv-patiënten zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie en het is onder hen doodsoorzaak nummer één. De stijging van het aantal combi-besmettingen doet zich voornamelijk voor in in Oost- en Centraal-Europa en dan met name in Rusland, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

„We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. „Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

In Nederland is de verspreiding van tbc onder controle maar stijgt het aantal infecties wel. Volgens het RIVM waren er afgelopen jaar 889 tbc-patiënten, tegen 861 een jaar eerder en 815 in het jaar 2014. Een verklaring voor de stijging ligt erin dat mensen steeds meer reizen.

Wereldwijd sterven dagelijks bijna 5000 mensen door tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen.

Meer artikelen in Gezondheid

Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
17 uur geleden
Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
2 dagen geleden
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz
2 dagen geleden
Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald
2 dagen geleden
Valpartij opvallend vaak fataal
3 dagen geleden
Eten als een Viking is goed voor je brein
3 dagen geleden
Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw
5 dagen geleden
Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring
7 dagen geleden
Onderzoek tekenbeten ook open voor jongeren
7 dagen geleden
Borstkankermedicijn in basispakket
13 Jul 17