Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 24 maart 2017, 9:53

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

© Hollandse Hoogte

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

Hiv-patiënten zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie en het is onder hen doodsoorzaak nummer één. De stijging van het aantal combi-besmettingen doet zich voornamelijk voor in in Oost- en Centraal-Europa en dan met name in Rusland, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

„We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. „Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

In Nederland is de verspreiding van tbc onder controle maar stijgt het aantal infecties wel. Volgens het RIVM waren er afgelopen jaar 889 tbc-patiënten, tegen 861 een jaar eerder en 815 in het jaar 2014. Een verklaring voor de stijging ligt erin dat mensen steeds meer reizen.

Wereldwijd sterven dagelijks bijna 5000 mensen door tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen.

Meer artikelen in Gezondheid

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed
21 uur geleden
’Zorg alleen maar duurder door plan eigen risico’
23 uur geleden
Tiener en baby ingeënt tegen meningokokken W
1 dag geleden
Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
4 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
5 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
7 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
7 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17