vrijdag 24 maart 2017, 9:53

Forse toename van combi tbc- en hiv-infecties

© Hollandse Hoogte

Het aantal mensen in Europa dat zowel een tbc- als een hiv-infectie heeft, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens het Aidsfonds bedraagt de toename over de afgelopen vijf jaar wel 40 procent, terwijl in dezelfde periode het totaal aantal tuberculosepatiënten juist is afgenomen.

Hiv-patiënten zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie en het is onder hen doodsoorzaak nummer één. De stijging van het aantal combi-besmettingen doet zich voornamelijk voor in in Oost- en Centraal-Europa en dan met name in Rusland, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

„We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, zegt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. „Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

In Nederland is de verspreiding van tbc onder controle maar stijgt het aantal infecties wel. Volgens het RIVM waren er afgelopen jaar 889 tbc-patiënten, tegen 861 een jaar eerder en 815 in het jaar 2014. Een verklaring voor de stijging ligt erin dat mensen steeds meer reizen.

Wereldwijd sterven dagelijks bijna 5000 mensen door tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen.

Meer artikelen in Gezondheid

Kinderwens? Pak eerst jezelf aan
5 uur geleden
Effect chemopil ’live’ te volgen
5 dagen geleden
’Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoed
5 dagen geleden
Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9
6 dagen geleden
Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders
7 dagen geleden
Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes
20 May 17
Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht
19 May 17
COA stelt commissie in om gezondheidsklachten
19 May 17
Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed
19 May 17
Aantal mensen met huidkanker stijgt verder
19 May 17