vrijdag 24 maart 2017, 15:59

Meertalig toestel versnelt controle diabetici

© SUYK, KOEN

Dokters krijgen in de toekomst mogelijk fors minder werk aan de standaardcontroles van suikerpatiënten. Hoogleraar interne geneeskunde Eric Sijbrands van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft een mobiel apparaat bedacht dat dat werk voor een groot deel kan overnemen. Dit zogenoemde Diabetesstation kan zijn diensten ook nog eens aanbieden in acht tot tien verschillende talen. Het is voorts geschikt voor mensen die niet kunnen lezen.

Vanaf volgende maand wordt het apparaat getest in huisartsencentrum Gezond op Zuid in Rotterdam.

In het apparaat worden gegevens over de patiënt ingevoerd, zodat het Diabetesstation de patiënt aan een vingerafdruk plus een code kan herkennen. Het stelt vervolgens vragen aan de patiënt, die kan antwoorden door onder meer bepaalde vlakken aan te raken. Ook kan het apparaat kleine onderzoekjes doen, zoals een bloeddrukmeting, een foto van het netvlies of een voetscan. Alle informatie wordt opgeslagen voor de behandelaar. Mocht er acute reden zijn tot zorg, dan kan het Diabetesstation ook alarm slaan bij de arts.

Al met al kan het in de toekomst misschien wel 70 procent van het werk schelen, aldus Sijbrands. „Je wordt geen dokter om te boekhouden, maar om mensen beter te maken. Veel van dit soort preventief onderzoek is echter een soort boekhouden, zo van: Het is goed, we zien u volgend jaar. Maar je hebt er eigenlijk geen dokter voor nodig. En de arts kan zijn tijd beter gebruiken om mensen te behandelen die dat echt nodig hebben.”

Sijbrands ontwikkelde het apparaat met bedrijf 24Care, dat ook al een tweede exemplaar heeft vervaardigd.

Meer artikelen in Gezondheid

Ouders zieke baby Charlie staken strijd
16 uur geleden
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
3 dagen geleden
Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
5 dagen geleden
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz
5 dagen geleden
Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald
5 dagen geleden
Valpartij opvallend vaak fataal
6 dagen geleden
Eten als een Viking is goed voor je brein
6 dagen geleden
Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw
16 Jul 17
Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring
15 Jul 17
Onderzoek tekenbeten ook open voor jongeren
14 Jul 17