dinsdag 28 maart 2017, 10:36

Eiwit-service voor hartpatiënten

Nina Zipfel met patiënt. © St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein laat eiwit-verrijkte voeding thuisbezorgen bij oudere patiënten, voorafgaand aan hun hartoperatie. Het ziekenhuis gaat onderzoeken of zij daardoor in een betere conditie komen, maar wil ook weten of dit leidt tot hogere overlevingskansen, een sneller herstel en een kortere ligduur.

In het algemeen hebben oudere mensen meer eiwitten nodig om in een goede, gezonde voedingstoestand te blijven. Dat geldt des te meer wanneer ze, bijvoorbeeld door ziekte, ondervoed zijn of moeten aansterken.

Het ziekenhuis levert de komende jaren bij enkele honderden oudere patiënten met een hartklepprobleem brood, fruitsap en soep af dat extra eiwitten bevat. Ook zuivel en koekjes zitten in het eiwit-aanbod. Deze ’eiwit-service’ start enige weken vóór een hartoperatie gepland staat.

,,We hopen te bereiken dat de patiënt zó fitter de operatie ingaat en er ook fitter uitkomt”, zegt Nina Zipfel, onderzoekster-epidemioloog. ,,De verwachting is wel dat eiwit-toevoegingen een gunstig effect hebben op het verloop van de ingreep en het tegengaan van complicaties.”

Bekend is dat de eetlust bij veel ouderen afneemt zodra ziekte of ongemak in het spel is. Veel patiënten, naar verluidt zo’n 15 procent, blijken als gevolg hiervan ondervoed op het moment dat zij in het ziekenhuis terechtkomen. ,,Door nu hun alledaagse voeding te verrijken met eiwitten, hoeven ze niet méér te eten om toch feitelijk meer eiwitten binnen te krijgen”, stelt Nina Zipfel. Oudere patiënten liggen langer in het ziekenhuis, hebben eerder last van complicaties en komen vaker terug voor een heropname. Ondervoeding heeft daarbij een negatieve invloed op de behandelresultaten, blijkt uit diverse studies.

Een op de acht mensen van 75 jaar en ouder in Nederland kampt met hartklepproblemen. Vaak is die klep vernauwd of ’lek’. Tot op hoge leeftijd is klepvervanging mogelijk. Maar zoals bij veel aandoeningen geldt ook hier dat de uitkomsten bij oudere patiënten minder goed zijn dan bij jongere.

Meer artikelen in Gezondheid

Johan uit Lent eerste Nederlander met breingestuurde kunstarm
4 uur geleden
Te vaak ’missers’
1 dag geleden
Experts verdeeld over mobieltjes
3 dagen geleden
Eenvoudige operatie voorkomt amputatie diabetespatiënt
5 dagen geleden
Onderzoek bij ziekenhuis na dodelijke explosie Veendam
6 dagen geleden
Veel campings doen te weinig tegen legionella
6 dagen geleden
Vogelgriep geweken: kippen en vogels weer naar buiten
6 dagen geleden
’Gekochte bloeddonaties VS riskant’
6 dagen geleden
Giftige stoffen na recycling in speelgoed
6 dagen geleden
Patiënten UMC Utrecht liepen 'onnodig risico'
7 dagen geleden