donderdag 6 april 2017, 11:49

Nederlanders minst gestrest op werk

© 123RF

Nederlanders gaan fluitend naar hun werk. Ze zijn er best gelukkig en ze stressen het minst in vergelijking met werknemers in andere landen.

Dat blijkt  uit onderzoek van recruiter Robert Half onder 25000 werknemers wereldwijd, waarvan 1300 in Nederland. Op de tevredenheidsschaal van 100 scoren Nederlanders 69,9. Met een stressscore van 55,9 op een schaal van 100 hebben ze de minste werkstress van alle landen die werden onderzocht, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het VK en de VS.

Respect

Meerdere factoren zijn bepalend voor geluk op het werk, blijkt uit een analyse van de resultaten. Daarvan zijn correctheid en respect, zich gewaardeerd voelen en inspraak hebben de belangrijkste. Werknemers die correct en met respect worden behandeld op het werk, hebben drie keer meer kans op werkgeluk dan werknemers die niet zo worden behandeld.

Ook sociale interacties dragen bij aan werkgeluk. Zo is 86% van de werknemers die aangeven dat ze goede relaties hebben binnen het team, gelukkig op het werk. Het gaat voor Nederlanders alleen niet zo ver dat een goede relatie over hoeft te gaan op vriendschap. Slechts 49% van de respondenten geeft aan dat echte vriendschap op het werk bijdraagt aan de mate van geluk. 


Belangrijk

De grote meerderheid van de respondenten (82%) vindt geluk op het werk belangrijk. Zowel de werknemer als de werkgever is hiervoor verantwoordelijk, vindt (81%).

Meer artikelen in Gezondheid

AMC: Sleutel agressieve kinderkanker gevonden
15 uur geleden
Zoektocht naar chemo op maat
16 uur geleden
Traplopen voor MS
1 dag geleden
’Meer snurkers door hitte’
4 dagen geleden
Twijfel over nut chemo
4 dagen geleden
’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’
5 dagen geleden
’Duurdere tabak in regeerakkoord’
19 Jun 17
Meer groen nodig
16 Jun 17
Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis
15 Jun 17
Artsen willen af van ’naming and shaming’
13 Jun 17