donderdag 6 april 2017, 11:49

Nederlanders minst gestrest op werk

© 123RF

Nederlanders gaan fluitend naar hun werk. Ze zijn er best gelukkig en ze stressen het minst in vergelijking met werknemers in andere landen.

Dat blijkt  uit onderzoek van recruiter Robert Half onder 25000 werknemers wereldwijd, waarvan 1300 in Nederland. Op de tevredenheidsschaal van 100 scoren Nederlanders 69,9. Met een stressscore van 55,9 op een schaal van 100 hebben ze de minste werkstress van alle landen die werden onderzocht, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het VK en de VS.

Respect

Meerdere factoren zijn bepalend voor geluk op het werk, blijkt uit een analyse van de resultaten. Daarvan zijn correctheid en respect, zich gewaardeerd voelen en inspraak hebben de belangrijkste. Werknemers die correct en met respect worden behandeld op het werk, hebben drie keer meer kans op werkgeluk dan werknemers die niet zo worden behandeld.

Ook sociale interacties dragen bij aan werkgeluk. Zo is 86% van de werknemers die aangeven dat ze goede relaties hebben binnen het team, gelukkig op het werk. Het gaat voor Nederlanders alleen niet zo ver dat een goede relatie over hoeft te gaan op vriendschap. Slechts 49% van de respondenten geeft aan dat echte vriendschap op het werk bijdraagt aan de mate van geluk. 


Belangrijk

De grote meerderheid van de respondenten (82%) vindt geluk op het werk belangrijk. Zowel de werknemer als de werkgever is hiervoor verantwoordelijk, vindt (81%).

Meer artikelen in Gezondheid

Effect chemopil ’live’ te volgen
16 uur geleden
’Te duur’ medicijn taaislijmziekte niet vergoed
17 uur geleden
Leven met Lyme krijgt rapportcijfer 1,9
1 dag geleden
Belgen testen poliovaccin bij Nederlanders
2 dagen geleden
Sigaretten in VK alleen nog neutrale pakjes
3 dagen geleden
Ruim 200 ’vieze’ winkels onder toezicht
4 dagen geleden
COA stelt commissie in om gezondheidsklachten
4 dagen geleden
Oefentherapie voor artrosepatiënt weer vergoed
4 dagen geleden
Aantal mensen met huidkanker stijgt verder
4 dagen geleden
Darmbacterie bij meer patiënten in AMC
16 May 17