donderdag 6 april 2017, 11:49

Nederlanders minst gestrest op werk

© 123RF

Nederlanders gaan fluitend naar hun werk. Ze zijn er best gelukkig en ze stressen het minst in vergelijking met werknemers in andere landen.

Dat blijkt  uit onderzoek van recruiter Robert Half onder 25000 werknemers wereldwijd, waarvan 1300 in Nederland. Op de tevredenheidsschaal van 100 scoren Nederlanders 69,9. Met een stressscore van 55,9 op een schaal van 100 hebben ze de minste werkstress van alle landen die werden onderzocht, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het VK en de VS.

Respect

Meerdere factoren zijn bepalend voor geluk op het werk, blijkt uit een analyse van de resultaten. Daarvan zijn correctheid en respect, zich gewaardeerd voelen en inspraak hebben de belangrijkste. Werknemers die correct en met respect worden behandeld op het werk, hebben drie keer meer kans op werkgeluk dan werknemers die niet zo worden behandeld.

Ook sociale interacties dragen bij aan werkgeluk. Zo is 86% van de werknemers die aangeven dat ze goede relaties hebben binnen het team, gelukkig op het werk. Het gaat voor Nederlanders alleen niet zo ver dat een goede relatie over hoeft te gaan op vriendschap. Slechts 49% van de respondenten geeft aan dat echte vriendschap op het werk bijdraagt aan de mate van geluk. 


Belangrijk

De grote meerderheid van de respondenten (82%) vindt geluk op het werk belangrijk. Zowel de werknemer als de werkgever is hiervoor verantwoordelijk, vindt (81%).

Meer artikelen in Gezondheid

Johan uit Lent eerste Nederlander met breingestuurde kunstarm
5 uur geleden
Te vaak ’missers’
1 dag geleden
Experts verdeeld over mobieltjes
3 dagen geleden
Eenvoudige operatie voorkomt amputatie diabetespatiënt
5 dagen geleden
Onderzoek bij ziekenhuis na dodelijke explosie Veendam
6 dagen geleden
Veel campings doen te weinig tegen legionella
6 dagen geleden
Vogelgriep geweken: kippen en vogels weer naar buiten
6 dagen geleden
’Gekochte bloeddonaties VS riskant’
6 dagen geleden
Giftige stoffen na recycling in speelgoed
6 dagen geleden
Patiënten UMC Utrecht liepen 'onnodig risico'
7 dagen geleden