zaterdag 15 april 2017, 12:26

Q-koortspatiënten gaan in beroep

© Dijkstra bv

Bijna driehonderd Q-koortspatiënten die de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte, gaan in beroep bij het gerechtshof tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in hun proces.

Bijna driehonderd Q-koortspatiënten die de overheid aansprakelijk stellen voor hun ziekte, gaan in beroep bij het gerechtshof tegen een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in hun proces. De rechtbank oordeelde in januari dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld en zijn plicht niet had verzaakt bij de voorlichting over Q-koorts. Ook de genomen maatregelen waren voldoende.

Volgens Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspatiënten, steekt het de patiënten vooral dat de rechtbank oordeelde dat zij op basis van voorlichting van het RIVM hadden kunnen weten waar de besmette geitenbedrijven waren. „Op de site van de RIVM stond een kaartje. Daarop gaf het RIVM achteraf het aantal gemelde patiënten per gemeente aan, maar niet de bron van besmetting”, stelt Rohof.

„Zo waren er bijvoorbeeld drie besmette bedrijven dicht bij elkaar in Hoogersmilde in Drenthe. Maar op het kaartje staat dat gebied niet donker gekleurd, omdat daar weinig patiënten wonen. Daar moest je wel wegblijven. Hoe had je dat als fietser kunnen weten”, vervolgt de advocaat. „De rechtbank heeft er zich op dit punt wel erg makkelijk vanaf gemaakt.”

Q-koorts, een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, brak in 2007 uit en duurde tot 2010. Duizenden mensen zijn ziek geworden. Officieel zijn inmiddels 75 mensen overleden aan de gevolgen ervan, maar waarschijnlijk zijn het er meer. Sinds de uitspraak van de rechtbank is ook een van de bijna driehonderd eisers overleden, aldus Rohof.

Na de uitspraak in januari is er volgens de raadsman spontaan veel hulp gekomen uit wetenschappelijke, medische en diergeneeskundige hoek met gronden voor een hoger beroep. Daarnaast zei een Kamermeerderheid dat er toch een tegemoetkoming moet komen.

Meer artikelen in Gezondheid

Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
2 dagen geleden
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
3 dagen geleden
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
6 dagen geleden
Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
19 Jul 17
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz
19 Jul 17
Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald
19 Jul 17
Valpartij opvallend vaak fataal
19 Jul 17
Eten als een Viking is goed voor je brein
18 Jul 17
Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw
16 Jul 17
Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring
15 Jul 17