dinsdag 18 april 2017, 7:55

Chatten over geslachtsziektes

© ANP

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen vanaf dinsdag online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt er verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is.

Via de vragen in het chatprogramma kunnen mensen snel en simpel kijken of ze risico lopen op een soa en hoe ze zich eventueel het beste kunnen laten testen. Voor diegenen die niet naar de huisarts of naar de gezondheidsdienst GGD willen, verwijst de chat ook naar betrouwbare aanbieders van soa-zelftests. „Steeds meer mensen maken gebruik van zo’n zelftest, maar een groot deel van het aanbod is helaas totaal onbetrouwbaar”, zegt arts Hanna Bos van Soa Aids Nederland.

Mensen laten zich vaak niet bij de huisarts of de GGD testen uit angst voor de uitslag, ongemak of vanwege de kosten. „Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Vroege opsporing en behandeling maakt de kans dat je klachten krijgt stukken kleiner én voorkomt dat je een soa doorgeeft aan een ander”, aldus Bos.

Veel mensen merken of weten niet dat ze besmet zijn met hiv of een andere soa. De gevolgen van chlamydia of gonorroe kunnen ernstig en chronisch zijn en kunnen bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid.

Advies.chat is met een smartphone, tablet en desktop te bereiken. Het gesprek is geautomatiseerd, maar mensen kunnen wel zelf extra vragen stellen.

Meer artikelen in Gezondheid

Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
17 uur geleden
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
1 dag geleden
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
4 dagen geleden
Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
6 dagen geleden
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz
6 dagen geleden
Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald
6 dagen geleden
Valpartij opvallend vaak fataal
6 dagen geleden
Eten als een Viking is goed voor je brein
7 dagen geleden
Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw
16 Jul 17
Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring
15 Jul 17