woensdag 19 april 2017, 14:55

Giftige stoffen na recycling in speelgoed

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.. © Xinhua / eyevine

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Hoge concentraties gif zijn onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Het is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling.

De stoffen zijn in de Europese Unie verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. ,,Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht'', zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

De organisaties willen dat de omhulsels van de apparaten worden verwijderd voordat recycling plaatsheeft. Daarnaast bepleiten ze wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover in Genève.

Meer artikelen in Gezondheid

Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek
1 dag geleden
Meer gedwongen opnames door eigen bijdrage ggz
1 dag geleden
Cliënten uit onveilige zorgboerderij gehaald
1 dag geleden
Valpartij opvallend vaak fataal
1 dag geleden
Eten als een Viking is goed voor je brein
2 dagen geleden
Chirurg verwijdert 27 lenzen uit oog vrouw
4 dagen geleden
Darmpatiënt heeft baat bij digitale monitoring
6 dagen geleden
Onderzoek tekenbeten ook open voor jongeren
6 dagen geleden
Borstkankermedicijn in basispakket
7 dagen geleden
Ouders terminaal zieke baby Charlie woest
7 dagen geleden