Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 19 april 2017, 14:55

Giftige stoffen na recycling in speelgoed

Kinderen spelen met de klassieke Rubik’s Cube.. © Xinhua / eyevine

Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Hoge concentraties gif zijn onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Het is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling.

De stoffen zijn in de Europese Unie verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. ,,Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht'', zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

De organisaties willen dat de omhulsels van de apparaten worden verwijderd voordat recycling plaatsheeft. Daarnaast bepleiten ze wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover in Genève.

Meer artikelen in Gezondheid

Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
2 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
3 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
6 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
6 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17
Brazilië pakt corrupte vleeshandelaar op
13 Sep 17
Cavia’s die mensen ziek maken is unicum
13 Sep 17
’Incident op werk heeft grote impact op zorgverlener’
13 Sep 17