woensdag 19 april 2017, 15:17

’Gekochte bloeddonaties VS riskant’

© ANP XTRA

Arme Amerikanen worden betaald voor het geven van bloed en dat brengt risico’s met zich mee. Dat valt op te maken uit onderzoek van Zwitserse journalisten, dat woensdagavond wordt belicht in het televisieprogramma Zembla. Amerikaans bloed wordt ook naar elders geëxporteerd.

De Zwitsers belandden in arme wijken van Cleveland en troffen berooide Amerikanen die worden betaald voor plasmadonaties. In Nederland en de meeste andere Europese landen mag dit niet. Het risico bestaat dat donoren die bloed verkopen niet helemaal eerlijk zijn over hun gezondheid. En niet iedere kwaal is meteen aan te tonen.

Ook in Nederland komt in Amerika gekocht bloed terecht, bevestigde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan Zembla en ANP. „Plasmamiddelen op de Nederlandse markt zijn mede gemaakt op basis van Amerikaanse donaties. Het plasma dat hiervoor wordt gebruikt voldoet aan de Europese regels die gelden voor deze producten. Het CBG heeft geen aanwijzingen dat er iets mis zou zijn met de kwaliteit, werkzaamheid of de veiligheid van de plasmamiddelen op de Nederlandse markt”, aldus een zegsvrouw tegen het ANP.

Uit het programma blijkt dat betaalde donoren vragen nogal eens omzeilen: „Ze vragen je bijvoorbeeld of je in de gevangenis hebt gezeten, of je seks hebt gehad en of je aids hebt, of tatoeages. Rare vragen, maar je antwoordt dan gewoon met: ’Nee, nee, nee’”, vertelt er één. „Ook als je op drugs test, vind je dat niet terug in de urine. Een paar dagen wachten dus en je kan weer terug”, meldt een ander.

Volgens socioloog Luke Shaefer wordt er echt puur uit armoe gedoneerd, zegt hij in de uitzending van Zembla: „Ze zijn allemaal hun baan kwijt. Vaak is dit hun enige bron van inkomsten, hun enige optie.”

Meer artikelen in Gezondheid

AMC: Sleutel agressieve kinderkanker gevonden
15 uur geleden
Zoektocht naar chemo op maat
16 uur geleden
Traplopen voor MS
1 dag geleden
’Meer snurkers door hitte’
4 dagen geleden
Twijfel over nut chemo
4 dagen geleden
’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’
5 dagen geleden
’Duurdere tabak in regeerakkoord’
19 Jun 17
Meer groen nodig
16 Jun 17
Drone brengt medicijnen rond in ziekenhuis
15 Jun 17
Artsen willen af van ’naming and shaming’
13 Jun 17