dinsdag 13 juni 2017, 16:59

Artsen willen af van ’naming and shaming’

© ANP

De artsenclub KNMG wil dat berispingen van en boetes voor artsen niet meer openbaar worden gemaakt. Dat gebeurt nu via het BIG-register, waarin alle medici vermeld staan, en via media. Maar volgens de KNMG is de impact van een tuchtzaak op een arts al groot en brengt openbaarmaking onevenredig veel schade toe aan de betrokken artsen.

De belangenorganisatie vindt dat de politiek daarom een eind moet maken aan deze „naming and shaming.” Ze reageert daarmee op een onderzoek van het onderzoeksinstituut NIVEL maandag. Daaruit bleek dat veel artsen die een tuchtmaatregel aan hun broek krijgen daar lange tijd veel last van ondervinden. Velen overwegen te stoppen of deden dat echt.

Volgens de KNMG moeten artsen die fouten maken uiteraard worden aangepakt en is het ook belangrijk dat patiënten goede informatie krijgen over artsen. Maar een tuchtmaatregel na een individuele klacht zegt volgens de artsen niets over de totale kwaliteit van de betrokken arts, aldus de KNMG.

Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie Nederland, vindt het openbaar maken van boetes en berispingen voor artsen een essentieel onderdeel van de strafmaatregel. „En dat moet zo blijven. Je kunt niet de mond vol hebben van transparantie, maar vervolgens bij het eerste zuchtje tegenwind de boel op slot gooien”, aldus Veldman.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17