maandag 19 juni 2017, 5:30

’Duurdere tabak in regeerakkoord’

© ANP

Twee op de drie Nederlanders streven naar een ’rookvrije generatie’ en willen dat overheidsmaatregelen om kinderen te beschermen tegen tabaksgevaar worden opgenomen in het regeerakkoord.

Dit blijkt uit een opiniepeiling onder ruim duizend Nederlanders, zowel rokers als niet-rokers, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Een kleine meerderheid (53 procent) toont zich zelfs voorstander van accijnsverhoging op tabak. Bovendien vindt 65 procent van de ondervraagden dat tabaksproducten volledig uit het zicht verkocht moeten worden. 55 procent is voor de invoer van neutrale verpakkingen van tabak. De voorstanders zijn overtuigd door de uitkomsten van internationaal wetenschappelijk onderzoek dat dergelijke maatregelen de kans verkleinen dat jongeren beginnen met roken.

Bijzonder

KWF-directeur Michel Rudolphie noemt het „heel bijzonder” dat zo veel Nederlanders inmiddels voorstander zijn van een accijnsverhoging voor tabak. „Bij geen enkel ander product gaan zo veel stemmen op voor een prijsverhoging.”

KWF-woordvoerder Marsja Meijer: „In de praktijk is gebleken dat accijnsverhogingen de meest effectieve maatregel zijn om tabaksproducten te ontmoedigen. Wanneer de prijs van een pakje sigaretten met 10 procent stijgt, daalt de consumptie met 4 procent.”

De inkomsten die voortkomen uit de accijnzen zouden, aldus de drie gezondheidsfondsen, geheel moeten worden besteed aan voorlichting aan jongeren over de gevaren van roken en een gezonde leefstijl.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17