woensdag 21 juni 2017, 22:27

’Meer inzicht nodig in zorg suïcidale jeugd’

© Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

Het is nodig meer inzicht te krijgen in de zorg aan jongeren met zelfmoordneigingen. Dat stelde staatssecretaris Martin van Rijn woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over suïcidale tieners.

Volgens hem is het onduidelijk hoe lang de wachtlijsten zijn voor dergelijke kinderen in zware psychische nood die acute zorg nodig hebben. Ook bestaat er geen helder beeld over bijvoorbeeld het aantal bedden dat beschikbaar is voor een specialistische behandeling. „Weten de gemeenten, weten de verantwoordelijke wethouders dat wel?”, vroeg de bewindsman zich af. Volgens hem moeten zorgaanbieders en gemeenten elkaar beter informeren.

Van Rijn noemde het een teken aan de wand dat het hem was gelukt voor het suïcidale meisje Emma een geschikte plek te vinden, nadat de moeder via media een noodkreet had geuit omdat ze voor het leven van haar dochter vreesde. Hij gaat gemeenten met vergelijkbare gevallen erop aanspreken, zo kondigde hij aan.

„Zulke kinderen kunnen niet wachten”, benadrukte CDA-Kamerlid René Peters. Volgens Nine Kooiman van de SP moet worden voorkomen dat suïcidale jongeren van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17