zondag 25 juni 2017, 20:25

Traplopen voor MS

Duizend mensen hebben zondag de trappen van de Johan Cruijff Arena bedwongen. Ze haalden daarmee een bedrag van zo’n 750.000 euro op voor onderzoek naar de ziekte MS, waarvoor nog steeds geen remedie bestaat.

Een van de deelnemers is de 47-jarige Winston Carrilho uit Uithoorn. Hij lijdt zelf aan MS. Zes jaar geleden was hij een kasplantje en kwam zijn huis niet meer uit. „Ik was zwaar depressief en kon niet eens vijftig meter lopen op een dag. Ik leefde helemaal geïsoleerd en kwam niet naar buiten. Met veel bewegen en fitness heb ik mijn leven de afgelopen jaren weer terug gekregen”, zegt hij. Hij liep 3000 Arena-treden op en af.

Carrilho liep de treden met een team van zes, waaronder zijn vriendin Esther Kaine. „Vorig jaar wilde ik al meedoen. Toen dat niet lukte, heb ik een flat in Uithoorn opgezocht en ben alsnog duizend treden op en neer gaan lopen.”

Ook de Rotterdamse Jasper Verbunt deed mee. In anderhalf uur tijd liep hij 6500 treden op en af. Hij heeft een goede vriend waarbij MS is vastgesteld en ziet hem aftakelen doordat de connectie tussen spieren en hersenen langzaam wordt afgebroken. „De spieren werken niet meer goed. Ik herinner me nog de eerste keer dat hij struikelde; net als de eerste keer dat hij een wandelstok meenam. Ondertussen zit hij in een rolstoel.”

De Rotterdammer liet zich sponsoren. Zo’n vijfhonderd euro doneren zijn geldschieters voor de prestatie. Vier dagen per week trainde hij voor de trappenloop. „Onder andere door door het mulle zand op het strand te rennen”, zegt hij. „Ik zal het vandaag wel voelen. Vorig jaar deed ik al mee. Toen leek het de dag erna of mijn kuiten langzaam met prikkeldraad werden aangespannen. Maar het is voor de goede zaak. Ik wil een statement maken.”

Organisatoren Edwin van Wijngaarden en Thomas Sanders zijn blij met het financiële resultaat van deze editie en zijn vastbesloten er mee door te gaan. Vorig jaar organiseerden ze de trappenloop voor de eerste keer. Er is volgens het tweetal meer bewustzijn nodig rond de verschrikkelijke aandoening, waarbij langzaam maar zeker de spieren niet meer worden aangestuurd. „MS heet de verborgen ziekte. Mensen die de aandoening krijgen laten zich vaak bewust niet zien. Uit schaamte. Dat moeten we doorbreken.”

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17