donderdag 29 juni 2017, 15:10

Actieplan tegen resistentie antibiotica

© ANP

Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica, waardoor patiënten niet meer kunnen worden behandeld. De Europese Commissie lanceerde donderdag een actieplan dat de risico’s moet indammen.

Jaarlijks sterven in de EU 25.000 mensen aan een infectie die niet meer is te behandelen. De resistentie „vormt wereldwijd een toenemende dreiging en als we nu niet vastberaden optreden, kan die tegen 2050 meer sterfgevallen dan kanker veroorzaken”, waarschuwde EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid).

Het actieplan moet resistentie bij mens en dier tegengaan en bevat Europese richtlijnen voor het gebruik van antibiotica. In sommige EU-landen wordt het kwistig voorgeschreven, terwijl bijvoorbeeld Nederlandse artsen daar erg terughoudend in zijn. Het idee is dat de ’beste praktijk’ navolging krijgt, ook in de veehouderij.

Verder gaan onderzoekers in de lidstaten nauwer samenwerken. In het actieplan wordt veel meer coördinatie voorgesteld. Daarbij worden ook ontwikkelingslanden betrokken.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17