zaterdag 1 juli 2017, 6:00

Goed nieuws voor borstkankerpatiënte

Dr. Jacqueline Stouthard: dit scheelt veel ellende.. © De Telegraaf

Eén op de zes vrouwen bij wie in een heel vroeg stadium borstkanker wordt vastgesteld, heeft mogelijk geen jarenlange hormoonbehandelingen nodig. Dat blijkt uit zojuist gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Zweedse en Nederlandse wetenschappers.

Hun langdurige studie wijst uit dat deze groep patiënten (vijftien procent van alle vandaag ontdekte borstkankers) voor een periode van twintig jaar een ultra-laag risico heeft op terugkeer van de ziekte.

Het gaat om patiënten met tumoren tot drie centimeter en ’kankervrije’ okselklieren. Nu ondergaan zij vaak nog een tumorverwijderende operatie in combinatie met hormonale therapie. Deze patiënten zitten daardoor soms vijf tot zeven jaar, of langer, aan de hormonen.

Inzicht

Nieuwe inzichten, opgedaan met een Nederlandse moleculair-diagnostische test, suggereren dat er overbehandeling is met hormonale therapie. „Dit nieuwe onderzoek geeft aan dat overwogen kan worden om helemaal géén of tot slechts twee jaar hormonale therapie voor te schrijven”, zegt dr. Laura van ’t Veer, een van de onderzoekers en auteurs van de publicatie van de studie in het Amerikaanse vaktijdschrift JAMA Oncology.

Volgens medisch oncoloog en borstkankerbehandelaar dr. Jacqueline Stouthard van het Antoni van Leeuwenhoek kankerinstituut in Amsterdam gaat het jarenlange hormoongebruik veel vrouwen niet in de koude kleren zitten. „Er kunnen allerlei nare bijverschijnselen optreden: overgangsklachten (zoals opvliegers), osteoporose (botontkalking) en stemmingsstoornissen. Veel korter of géén hormoongebruik, als het niet nodig blijkt, scheelt dan veel ellende.”

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
6 dagen geleden
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17