dinsdag 18 juli 2017, 16:47

Eten als een Viking is goed voor je brein

Het traditionele dieet van Noormannen is goed voor je hersenen. Het eten van veel vis, fruit, rijst en kip - weggespoeld met veel water en thee - helpt je brein gezond te houden. En, goed nieuws voor de liefhebbers, ook wijn is toegestaan, al is het met mate.

Dat concluderen Zweedse onderzoekers nadat de eetgewoontes van 2223 Zweden onder de loep werden gehouden. De proefpersonen die zich aan het strikte dieet hielden, deden het aanzienlijk beter in geheugentesten en denkspellen.

Om gezonder te leven is ook het Mediterraanse dieet aan te bevelen, zeggen artsen. Zo concludeerden wetenschappers verbonden aan de Universiteit van Californië dat het verorberen van veel groenten en olijfolie en minder vlees en melkproducten goed is voor je lichaam.

Eten als een Viking zou de kans op een hartaanval met bijna de helft verkleinen, opperden Deense onderzoekers eerder. Het regelmatig eten van roggebrood, haver en knolgroenten zoals wortelen kan dus geen kwaad.

De resultaten van beide studies werden onlangs gepresenteerd bij een Alzheimer-conferentie in Londen. Daar zei arts Maria Carrillo dat zelfs kleine veranderingen in een dieet al kunnen helpen om je hart of brein gezonder te maken. „Gezond eten helpt ons om dementie te voorkomen. Antioxidanten maken het brein schoon en helpen de hersenen om zichzelf gezond te houden.”

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17