woensdag 19 juli 2017, 18:35

Minder acrylamide in patat en ontbijtkoek

Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten producten als patat, ontbijtkoek, brood, koffie en chips minder ongezond gaan maken. Ze moeten de hoeveelheid kankerverwekkende acrylamide terugdringen. Experts van de EU-lidstaten bereikten daar woensdag in Brussel een akkoord over.

Acrylamide ontstaat bij het frituren, bakken of roosteren met hoge temperaturen van zetmeelrijke producten. Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom komen er nu regels, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. De Europese Commissie denkt ondertussen na over welke maximale niveaus moeten gaan gelden voor bepaalde voedingsmiddelen.

EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) is tevreden. „Vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om de gezondheid en het welzijn van burgers te beschermen.” Hij denkt dat mensen nu ook thuis bij het koken beter gaan opletten. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC verwelkomt het akkoord, maar had liever al bindende limieten gezien.

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17