vrijdag 21 juli 2017, 14:58

Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis

Kevin en Naomi met hun dochtertje én baby Joshua, die op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis ter wereld kwam.. © HagaZiekenhuis

Op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis is onlangs een kerngezond jongetje ter wereld gekomen. De portier, de vader van het kind, twee verpleegkundigen en een verloskundige droegen allen hun steentje bij om de bevalling soepel te laten verlopen. Een week later halen zij herinneringen op. „Dit vergeten we nooit meer.”

De hoogzwangere Naomi gaat maandagavond met haar man Kevin naar het ziekenhuis omdat het erop lijkt dat de bevalling elk moment kan beginnen. Omdat er nog maar sprake is van één centimeter ontsluiting, keert het koppel terug naar huis. Eenmaal thuis aangekomen, nemen de weeën van Naomi echter al snel weer toe. Ze rijden terug naar het ziekenhuis.

Dan gaat alles heel snel. ’Op weg naar het ziekenhuis breken de vliezen’, zo beschrijft het HagaZiekenhuis het begin van de bijzondere ervaring. Een door de schoonmoeder ingeseinde portier regelt een rolstoel, maar al snel is duidelijk dat er geen tijd meer te verliezen is. ’Hij belt de afdeling Verloskunde dat er direct hulp moet komen. Zelf rent hij, samen met het toevallig passerende nachthoofd en een brancard, naar de parkeerplaats’, aldus het ziekenhuis.

Zo kwam baby Marcellus ter wereld:

Het HagaZiekenhuis blik terug: ’Naomi’s man Kevin komt net aanrijden en parkeert zijn auto zo dat de koplampen Naomi en de brancard verlichten. Ondertussen rennen twee verpleegkundigen en verloskundige Carolien op hun klompen naar buiten. Aangekomen op de parkeerplaats is de conclusie dat er geen tijd meer is om Naomi te verplaatsen. Gelukkig is het een warme zomeravond en is het rustig op de parkeerplaats. Door de bijzondere situatie moet er geïmproviseerd worden, maar de bevalling verloopt soepel. Binnen een half uur sluiten Naomi en Kevin hun kerngezonde zoon Marcellus van 3895 gram in de armen.’

Herinneringen ophalen

Dagen na de bevalling staan Naomi en Kevin met hun kinderen op de bewuste parkeerplaats. Ook de verloskundige en de verpleegkundigen zijn aanwezig. Ze halen herinneringen op.

Volgens het ziekenhuis zijn vader Kevin en en moeder Naomi onder de indruk van de snelheid waarmee iedereen ter plaatse was: „Echt, petje af!” Ook zijn zij geraakt door de betrokkenheid van alle medewerkers.

’Rustig’

Naomi is de verpleegkundigen en verloskundige dankbaar: „Door jullie werd ik heel rustig.” Kevin krijgt complimentjes voor het verlichten van de donkere parkeerplaats zorgde.

Voor verloskundige Carolien was het de eerste keer dat zij een baby heeft verlost in de buitenlucht. „Het was een bijzondere ervaring en ik zal dit vast niet nog vaak meemaken. Ook krijg ik heel leuke reacties van de collega’s!.”

Het was in vele opzichten een bijzondere avond, waarbij er, ondanks de situatie, een ontspannen sfeer heerste op de parkeerplaats van het HagaZiekenhuis. Helaas was er geen tijd om foto’s te maken, maar zoals Kevin zegt: „Het staat op ons netvlies gebrand en dit vergeten we nooit meer.”

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17