maandag 24 juli 2017, 15:48

Ouders zieke baby Charlie staken strijd

Ouders Chris Gard and Connie Yates
Baby Charlie
Moeder Connie Yates was maandag zichtbaar geëmotioneerd. „Nu zullen we nooit weten wat er gebeurd zou zijn als hij een behandeling had gekregen”, zei ze na afloop.

UPDATE 17.32 uur - De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard geven hun juridische strijd om verdere behandeling van het kind op. Dat meldde de advocaat die de ouders vertegenwoordigt. Voor „Charlie is het te laat”, zei raadsman Grant Armstrong maandag.

„De ergste nachtmerrie komt uit voor de ouders”, aldus de advocaat.

Charlie heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor progressieve spierzwakte en hersenschade ontstaan. Zijn ouders hadden geprobeerd hem naar de Verenigde Staten te sturen om experimentele therapie te ondergaan.

Britse rechtbanken, ondersteund door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hebben toestemming daarvoor geweigerd, omdat het zijn lijden alleen maar zou verlengen zonder enig realistisch perspectief op genezing van het elf maanden oude kind.

Maandag zou nog een hoger beroep dienen om te bepalen of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is het kind in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat Charlie nog kan worden geholpen, doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken.

Gesprek over hoe Charlie zal sterven

De ouders van Charlie gaan nu in gesprek met het Londense ziekenhuis over de vraag hoe het terminaal zieke kind nu zou moeten sterven, aldus de advocaat. Volgens hem hebben de ouders besloten niet verder te gaan met behandeling omdat scans lieten zien dat het kind onherstelbare schade heeft opgelopen. „Charlie heeft geduldig gewacht voor behandeling, Vanwege de vertraging is die kans verloren gegaan.”

Charlie’s moeder zei maandag dat hij een normaal leven had kunnen hebben als hij eerder was behandeld. „Charlie had een echte kans om beter te worden” zei Connie Yates.

Trump en de paus

De meningen over het wel of niet behandelen van het elf maanden oude baby’tje lopen in binnen- en buitenland sterk uiteen. De Amerikaanse president Donald Trump en paus Franciscus hadden eerder hun steun voor Charlie uitgesproken.

Doodsbedreigingen

Het personeel van het ziekenhuis waar de doodzieke Charlie wordt behandeld heeft de afgelopen periode verschillende doodsbedreigingen en verwensingen gekregen. Directrice Mary MacLeod van het Great Ormond Street Hospital liet eerder al weten dat het zelfs in het ziekenhuis tot incidenten is gekomen.

Gerelateerde artikelen

Artsen baby Charlie met de dood bedreigd
23 Jul 17
Amerikaanse arts onderzoekt baby Charlie
14 Jul 17
Ouders terminaal zieke baby Charlie woest
13 Jul 17

Meer artikelen in Gezondheid

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’
15 Aug 17
Veel personeel gezocht in GGZ
10 Aug 17
NVWA: dosis fipronil in koek ongevaarlijk
08 Aug 17
’Glutenvrije producten vaak ongezonder’
04 Aug 17
Oproep: hernieuwde kinderwens bij erfelijke ziekte
03 Aug 17
Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif in ei
01 Aug 17
NVWA waarschuwt voor besmette eieren
31 Jul 17
Japanse vrouw sterft door teekziekte van kat
25 Jul 17
Ouders zieke baby Charlie staken strijd
24 Jul 17
Nachtelijke bevalling op parkeerplaats Haags ziekenhuis
21 Jul 17