Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
dinsdag 15 augustus 2017, 12:40

’Dementen met hoge bloeddruk minder agressief’

© ANP XTRA

Leidse wetenschappers gaan onderzoeken of ouderen met dementie minder agressief gedrag vertonen als zij stoppen met het slikken van bloeddrukverlagers. Het opmerkelijke onderzoek wordt uitgevoerd door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in samenwerking met negen verpleeghuizen in Zuid-Holland van het Universitair Netwerk voor Care Zuid-Holland.

„Het klinkt wellicht een beetje gek, maar we weten uit verschillende studies dat het voor kwetsbare ouderen best gezond is om een hogere bloeddruk te hebben”, zegt hoogleraar eerstelijnsgeneeskunde Jacobijn Gussekloo. Daarbij is bekend dat ouderen die last hebben van een plotselinge lage bloeddruk tijdens het opstaan meer hersenproblemen krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat ouderen met dementie meer probleemgedrag hebben bij lagere bloeddruk.

Of het om een toevallige samenloop van omstandigheden gaat of er een oorzakelijk verband is gaat het LUMC de komende vier jaar uitzoeken. Daarbij zullen 246 dementerenden geleidelijk stoppen met hun bloeddrukverlagers, terwijl eenzelfde aantal de medicatie blijft slikken. Vervolgens kijken de onderzoekers of de bloeddruk stijgt, het probleemgedrag afneemt en de kwaliteit van leven toeneemt.

„Nu zien we vaak dat ouderen kalmerende middelen krijgen om bijvoorbeeld de agressie tegen te gaan. Maar als we het probleemgedrag kunnen verminderen door juist te stoppen met de bloeddrukverlagers in plaats van door extra pillen voor te schrijven, dan zou dat fantastisch zijn”, aldus Gussekloo.

Verpleeghuisbewoners met dementie vertonen vaak probleemgedrag zoals boosheid en apathie. De patiënten en familie worden van tevoren om toestemming gevraagd voor deelname aan het onderzoek. De onderzoekers kregen een subsidie van bijna 690.000 euro van wetenschapsfinancier ZonMw en Alzheimer Nederland.

Meer artikelen in Gezondheid

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed
5 uur geleden
’Zorg alleen maar duurder door plan eigen risico’
7 uur geleden
Tiener en baby ingeënt tegen meningokokken W
9 uur geleden
Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
3 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
4 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
6 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
7 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17