Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
zaterdag 26 augustus 2017, 10:59

Patiënten willen meer inspraak in behandeling

© Bausch, Menno

Patiënten willen meer inspraak over hun behandeling. Volgens de Patiëntenfederatie Nederland willen mensen graag samen met de arts beslissen in de spreekkamer, maar daar komt in de praktijk nog niet veel van terecht.

Uit onderzoek van de organisatie onder bijna 8000 leden blijkt dat een op de zeven zich te weinig betrokken voelt bij de beslissing over de behandeling. En vier op de tien vinden dat er te weinig aandacht was voor de persoonlijke situatie van de patiënt.

Ze hebben behoefte aan veel meer informatie. „Over de behandeling zelf, over de voor- en nadelen daarvan. En over de risico’s.”

Eenrichtingsverkeer

Een gesprek met een zorgverlener is vaak nog eenrichtingsverkeer, stelt de organisatie. Mensen willen samen met de dokter bespreken wat kan. „Ze willen dit omdat het over hun eigen lijf gaat. Bovendien denken patiënten dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het gesprek in de spreekkamer”, aldus de federatie.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de organisatie ook al dat veel patiënten niet het gevoel hebben dat ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het gesprek met hun arts in het ziekenhuis. Om dat te verbeteren werd toen ook al een campagne gestart. Schrijver Bart Chabot is ambassadeur van die campagne. Het is de afgelopen jaren al beter geworden, stelt de patiëntenorganisatie. „Maar we zijn er nog niet.”

Huib Cense, chirurg en vice-voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten zegt dat samen beslissen tussen arts en patiënt vanzelfsprekend moet zijn. Hij pleit voor het vaker inzetten van begrijpelijke en betrouwbare hulpmiddelen, zoals zogeheten consultkaarten: korte, begrijpelijk keuzehulpen die direct inzicht geven in de behandelopties bij een specifieke aandoening. „Deze consultkaarten ondersteunen patiënten en hun artsen bij het samen beslissen over een passende behandeling”, aldus de chirurg.

Meer artikelen in Gezondheid

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed
5 uur geleden
’Zorg alleen maar duurder door plan eigen risico’
7 uur geleden
Tiener en baby ingeënt tegen meningokokken W
9 uur geleden
Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
3 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
4 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
6 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
7 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17