Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 30 augustus 2017, 14:09

Flevoland krijgt minste lichaamsbeweging

In de ene provincie wordt meer bewogen dan in de andere.. © ANP, LocalFocus | De Telegraaf

Vijf keer per week een half uur ’matig intensief’ bewegen: 63 procent van de Nederlanders haalt deze beweegrichtlijn. Uit cijfers blijkt dat de ene regio sportiever is dan de andere. Zo ligt het percentage in Flevoland met 55,5 procent een stuk onder het gemiddelde.

Bekijk de interactieve kaart met regionale verschillen onder aan dit artikel.

Onder ’gezond bewegen’ verstaat De Gezondheidsraad al een tijdje activiteiten als wandelen, fietsen of skeeleren. En dat zeker vijf keer per week.

Het adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) presenteerde onlangs nieuwe beweegrichtlijnen voor alle Nederlanders. Daarvoor is per regio in kaart gebracht hoeveel we nu bewegen. Dataplatform LocalFocus zette die resultaten op een rijtje.

Flevoland: helft haalt norm

Uit de cijfers blijkt dat het percentage inwoners dat volgens de ’oude norm’ genoeg beweegt uiteenloopt van 55 - 67 procent. Zo beweegt slechts iets meer dan de helft van de 19-plussers in Flevoland minstens een half uur per dag. In de regio’s Hollands-Noorden (waar onder meer Alkmaar en Den Helder onder vallen), Twente, Noord- en Oost-Gelderland en Zeeland is dit aandeel met 67 procent het hoogst van het land.

Een verklaring zit hem volgens het RIVM gedeeltelijk in een verschil in opleidingsniveau: hoger opgeleiden bewegen iets vaker en meer dan lager opgeleiden.

Nieuwe norm

Voor de nieuwe norm van de Gezondheidsraad blijft tweeënhalf uur (150 minuten) per week matig intensief bewegen het streven, maar die beweging hoeft niet persé meer te worden verdeeld over vijf dagen. Ook mogen de minuten bij elkaar worden gesprokkeld met activiteiten van korte duur.

Bekijk de interactieve kaart met regionale verschillen. Kijk je op mobiel en laadt de kaart niet? Klik dan hier.

Uitleg categorieën in kaart:

  • Voldoet aan norm gezond bewegen > het aandeel van de inwoners van 19 jaar en ouder dat voldoet aan de zogeheten 'norm gezond bewegen'. Dit houdt in dat een volwassene minstens vijf dagen per week gedurende 30 minuten 'matig intensief' beweegt. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen of skeeleren. Let op, dit is dus de oude norm.
  • Voldoet aan fitnorm > het aandeel van de inwoners van 19 jaar en ouder dat voldoet aan de zogeheten 'fitnorm'. Deze groep verricht minstens drie keer per week 20 minuten 'zwaar intensieve lichamelijke activiteit'. Denk hierbij aan hardlopen, wielrennen en sporten als voetbal, hockey, tennis etc.
  • Wekelijkse sporters > het aandeel van de inwoners van 19 jaar en ouder dat minstens één keer in de week een sport uitoefent.

LEES OOK: Stilzitten maakt je ziek

Meer artikelen in Gezondheid

’Test hart van élke sporter’
1 dag geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
1 dag geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
4 dagen geleden
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
6 dagen geleden
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
6 dagen geleden
Brazilië pakt corrupte vleeshandelaar op
7 dagen geleden
Cavia’s die mensen ziek maken is unicum
7 dagen geleden
’Incident op werk heeft grote impact op zorgverlener’
7 dagen geleden
Zorgen Schippers over abortusklinieken
7 dagen geleden
’Vluchtelingen verkopen organen voor overtocht naar Europa’
7 dagen geleden