Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 1 september 2017, 7:25

Akkoord over aanpak dure medicijnen

© ANP

UPDATE 11.48 uur - Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan samenwerken in de strijd tegen dure geneesmiddelen. Zo willen zij de toegang tot en de betaalbaarheid van dure geneesmiddelen op langere termijn behouden, Daarmee moet de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd.

De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om samen dure geneesmiddelen te gaan inkopen. „Wij zijn erg tevreden over deze samenwerking. Dit betekent dat er gezamenlijk beter onderhandeld kan worden met de farmaceutische industrie zodat dure geneesmiddelen nu en ook op de lange termijn beschikbaar blijven voor patiënten die hierop zijn aangewezen”, aldus de bestuurders van de organisaties.

Volgend jaar begint een proefproject om gemeenschappelijk kankermedicijnen in te kopen. Het gaat om een groep geneesmiddelen waarvan er meerdere beschikbaar zijn met een vergelijkbare werking. Afgesproken is dat de kwaliteit en de uitkomst van de behandeling voor de patiënt altijd voorop staan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt het initiatief van de ziekenhuizen en verzekeraars „een belangrijke eerste stap.” „De tweede stap is dat we in Europa veel meer moeten samenwerken om te kijken hoe we deze hele dure, maar hele belangrijke medicijnen betaalbaar houden voor iedereen die ze nodig heeft.”

Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, plaatste vrijdag op Radio 1 enige kanttekeningen. Hij stelde dat het belang van de patiënt altijd voorop moet blijven staan. Het centraal ingekochte middel is niet altijd het beste voor die ene specifieke patiënt, aldus Schouw. Maatwerk moet volgens hem mogelijk blijven. Daarbij moet het oordeel van de arts en niet dat van de zorgverzekeraar leidend zijn, waarschuwde Schouw.

Meer artikelen in Gezondheid

Nieuwe behandeling maagkanker op proef vergoed
5 uur geleden
’Zorg alleen maar duurder door plan eigen risico’
7 uur geleden
Tiener en baby ingeënt tegen meningokokken W
9 uur geleden
Van Rijn: miljarden verpleeghuizen wél nodig
3 dagen geleden
’Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie’
4 dagen geleden
’Test hart van élke sporter’
6 dagen geleden
Marc de Hond maakt rolstoelafspraken met Transavia
7 dagen geleden
Vijf doden door longpest in Madagaskar
15 Sep 17
Gezondheidswebsites slordig met privacyregels
14 Sep 17
Verdrievoudiging ledental Coöperatie Laatste Wil
13 Sep 17