Zakendoen met Afrika

Verkoop bedrijfswagens verder in de lift

’Geen dwangpolis zzp’er’

Naast politiek Den Haag, worstelen ook verzekeraars met de magere belangstelling bij zzp’ers voor een verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Ze zien echter geen oplossing in een verplichte polis.

Goed jaar voor bouwsector

Het jaar 2016 is goed geweest voor de bouwsector. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat de omzet afgelopen jaar met 6,3 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Vooral huizen- en kantorenbouwers zagen hun omzet stijgen. Ook voor dit jaar wordt een verdere omzetstijging voorzien.

'Te weinig Amsterdamse bedrijven groeien door'

In de Negen Straatjes

De groei van het Amsterdamse bedrijfsleven blijft in te veel gevallen steken. De stad staat internationaal bekend vanwege zijn vele startups. „Dat is goed”, vindt MKB-voorman Bart Drenth. Maar hij vindt dat er te weinig Amsterdamse ondernemingen doorgroeien.

Bijna vier jaar cel topman Imtech

Klaus Betz, de voormalige baas van Imtech Duitsland, heeft woensdagmiddag 3 jaar en 11 maanden cel gekregen voor het wegsluizen van miljoenen van het Nederlandse installatiebedrijf Imtech. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Hamburg bevestigd.

Glansrol Amsterdam in opleving kantorenmarkt

De Nederlandse kantorenmarkt heeft afgelopen jaar de weg omhoog duidelijk ingezet na het voorzichtige herstel in 2015. De vraag naar kantoorruimte nam stevig toe en daarbij daalde het aanbod. Volgens makelaarsvereniging NVM Business was vooral de opleving in Amsterdam sterk.

Autoleasen wint terrein

De autoleasesector kan tevreden terugkijken op het afgelopen jaar. Het aantal leaseauto's op de Nederlandse wegen steeg ten opzichte van een jaar eerder met 43.000 tot 798.000 voertuigen. Vooral private lease zit in de lift, maar ook het aantal zakelijke leaserijders nam toe.

Wiebes: Zzp’er heeft juist meer werk

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.

Volgens staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes trekt de markt voor zzp'ers aan. Ze worden vaker ingehuurd en werken minder vaak met tussenpartijen. Deze conclusie staat haaks op de uitkomst van recent KvK-onderzoek, waaruit bleek dat een op de vijf zzp'ers vanwege de wet DBA werk misloopt.

Beveiligen met lichtstralen

Gunther van Adrichem verwacht de UV-scantechnologie breed in te kunnen zetten.

Reizigers hoeven binnenkort op luchthavens hun schoenen niet meer uit te trekken als ze door een detectiepoortje lopen. Het bedrijf Stage Gate 11 (SG11) heeft een schoenscanner ontwikkeld die ongewenste stoffen als explosieven en narcotica detecteert via lichtstralen.

Kippenboeren boos op supermarkten

Pluimveehouders zijn boos op de supermarkten omdat die een slaatje zouden slaan uit de ophokplicht voor vrije uitloopkippen en daardoor extra winst maken over de rug van consumenten en de pluimveesector. Dat liet de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) dinsdag weten.

’Bel-me-niet ook voor ex-klanten’

Het Bel-me-niet Register moet ook gaan gelden voor voormalig klanten van telemarketingsbedrijven. Dat zegt de Consumentenbond dinsdag naar aanleiding van eigen onderzoek naar ongewenste verkooppraatjes onder 4000 panelleden.

'Minder investeringen in fintechbedrijven'

De belangstelling bij investeerders voor bedrijven die zich bezighouden met nieuwe technologie in de financiële sector, is afgelopen jaar flink afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek waarvan accountants- en adviesbureau KPMG de resultaten dinsdag heeft gepubliceerd.

Domeinnamen in Nederland slecht beveiligd

Nederlandse domeinnamen op internet zijn niet goed beveiligd. Minder dan de helft gebruikt DNSSEC, een digitale handtekening die ervoor zorgt dat mensen op de juiste site belanden en niet naar een namaaksite worden doorgeleid. Bij banken gaat het zelfs om maar 6 procent van alle sites. Overheden doen het wel goed.

'Internetbellen verovert ook zakelijke markt'

Bellen via internet is eindelijk ook aan een grote opmars bezig binnen het bedrijfsleven. Volgens het economisch bureau van ABN AMRO is de omzet op dit deel van de telecommarkt de afgelopen twee jaar ongeveer verviervoudigd. Daarbij voorziet de bank hier voor de komende tijd een verdere groei met zo'n 30 procent per jaar.

Veel autoshowrooms staan onnodig leeg

Veel autoshowrooms in Nederland staan onnodig leeg. Volgens branchevereniging BOVAG staan "starre" bestemmingsplannen van gemeenten alternatief gebruik van showrooms in de weg. Dat bevestigde een woordvoerder van BOVAG na berichtgeving door BNR.

Pilsje in café wordt dure hobby

De gemiddelde prijs van een pilsje in het café gaat rap richting de 2,50 euro. In 2016 kostte het gerstenat al 2,43 euro per glas van 30 centiliter, tegen 2,38 euro in 2015, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Dezelfde hoeveelheid pils in de supermarkt kost 45 cent.

Investeerders redden Olcay Gulsen

Olcay Gulsen lijkt van de ondergang gered nu een aantal mode-investeerders enkele miljoenen stoppen in Supertrash.

Minder foute loonstrookjes

Werkgevers zijn erin geslaagd minder fouten te maken in loonstrookjes.

BKR gedaagd om misleiding over registratie

Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het laten verwijderen van BKR-registraties sleept het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel voor de rechter.

HyGear hengelt in week miljoenen binnen

HyGear, producent van installaties voor industriegassen zoals waterstof, heeft binnen een week obligatieleningen ter waarde van €2,5 miljoen in de verkocht.

’Kifid voor mkb’ in de maak

Kleine ondernemer in geschil met de bank is David tegen Goliath, stelt MKB Nederland.

Er komt een onafhankelijk instituut waar kleine ondernemers en zzp’ers terecht kunnen om een geschil over een lening met hun bank uit te vechten. De banken beloven dit ‘kleinzakelijke Kifid’ zelf te financieren.

DFT-lezer sombert de week door

Somberheid troef afgelopen week.

Buiten was het de week van Valentijnsdag en van de naderende lente, en van politici die heerlijk konden surfen op de golven van de oplevende economie. Binnen de financiële wereld overheerste niettemin het sombere nieuws.

Nederland kan meer start-ups lokken

Nederland scoort goed op aantrekkelijkheid voor innovatieve start-ups en hun doorgroeiende broertjes, de ’scale-ups’. Maar om de concurrentie aan te kunnen met start-upmagneten als Stockholm, Londen en Berlijn, zal ons land een tandje moeten bijzetten, is de boodschap van samenwerkingsverband StartupDelta aan de politiek.

Omzet industrie vindt weg omhoog terug

Aan de langdurige omzetdaling in de Nederlandse industrie is afgelopen kwartaal een eind gekomen. Voor het eerst sinds medio 2014 veerden de opbrengsten weer iets op, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Hornbach gelooft heilig in kolossale winkels

Albrecht Hornbach

De bouwmarkt- en tuincentrumketen van Hornbach wil fors groeien in Nederland. Vrijdag opent de twaalfde vestiging in Amsterdam, maar daarna volgen Den Haag, Zwolle, Enschede en Duiven.

Mkb’er ziet heil in kortere werkweek

De Nederlandse ondernemer vindt een kortere werkweek invoeren de beste manier om personeel langer aan het werk te houden.

Zorgen over negeren regels slacht pluimvee

Bij de slacht van pluimvee gaat nog te veel niet goed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat geconstateerd bij slachterijen. "Aandachtspunten zijn het uitladen, het kantelen van kratten en de waterbadbedwelming", aldus de autoriteit. Het omgaan met de kratten met de dieren gaat nog weleens te ruw en het bedwelmen van de dieren in een bad onder stroom lukt niet altijd.

177 duizend woningen zonder bewoner

Slechts 2% van de woningen stond begin 2016 leeg, wat neerkomt op 177 duizend woningen zonder bewoner.

De Wallen willen langer open

Mata Hari is een van de nieuwe trekpleisters op de Wallen.

De ondernemers op de Wallen voelen zich flink achtergesteld bij de proef van de gemeente om winkels in de binnenstad voor 24 uur open te stellen.

Waardevolle waarden

Familiebedrijven met sterke familiewaarden presteren financieel aanzienlijk beter (7%) dan vergelijkbare andere ondernemingen.