woensdag 15 maart 2017, 12:07

Keurmerk als bewijs voor kundige commissaris

© Bloomberg

Commissaris zijn is geen bijbaantje, maar een vak. Om toezichthouders daar beter van doordrongen te krijgen, komt de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) met een keurmerk voor de beroepsgroep, de Register Certified Board Member (RCBM).

Volgens de NCD ligt het toezicht volledig terecht onder een vergrootglas van de maatschappij na een aantal bekende debacles zoals het faillissement van Imtech en het boekhoudschandaal bij Ahold. Maar ook toezichthouders bij thuiszorggigant Meavita en de Nierstichting kwamen onder vuur te liggen vanwege vermeend wanbeleid.

Commissarissen die voor het keurmerk in aanmerking willen komen, moeten zich allereerst blijvend laten bijscholen. Daarnaast staat bij de beoordeling zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling centraal. Als een commissaris zich niet aan de afspraken houdt wordt hij of zij uit het register geschrapt. Dat kan bijvoorbeeld naar aanleiding van de driejaarlijkse beoordeling. Maar ook kunnen commissarissen eerder langs de meetlat worden gelegd, als er bijvoorbeeld klachten zijn.

Bankierseed

Volgens een woordvoerder van de NCD is het keurmerk wel iets anders dan bijvoorbeeld de bankierseed, waarbij bankmedewerkers vooraf beloven aan bepaalde eisen te zullen voldoen. ,,Dit is echt meer een bewijs dat toezichthouders geschikt zijn voor hun taak", aldus de zegsman. Het initiatief biedt evengoed geen garantie dat alle bestuurlijke fouten worden voorkomen.

De eerste keurmerken zijn afgelopen december uitgedeeld om te testen of de procedures werken. Vanaf woensdag is het register officieel van kracht.

 

Meer artikelen in DFT Ondernemen

'Prijzen luxe appartementen Amsterdam kunnen verdubbelen'
18 uur geleden
Handel met Britten lager
1 dag geleden
Lonen gaan stijgen
1 dag geleden
Aegon en Funding Circle gaan samenwerken
1 dag geleden
Bedrijfsleven ervaart personeelstekort
2 dagen geleden
Nederlandse bedrijven snelle betalers
2 dagen geleden
Grote investering in Nederlands gamesbedrijf
3 dagen geleden
Eerste CO2-neutrale hotel
3 dagen geleden
Rompslomp uit zeevracht
3 dagen geleden
Amazon zoekt miljardenkapitaal voor overname
3 dagen geleden