donderdag 16 maart 2017, 7:00

’FNV blijft ouderwets over zzp’ers’

© foto matty van WIJNBERGEN

Zzp-organisaties hekelen het voorstel van FNV-voorzitter Han Busker om het mes te zetten in de zelfstandigenaftrek.

„Vakbonden moeten geen afspraken maken over zzp’ers maar over werknemers”, zegt voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland. „Dit roepen ze al jaren bij de FNV, maar wij zien niets in het afschaffen van fiscale voordelen.”

Post presenteert daarom binnenkort een zelfstandigenakkoord dat wordt ingebracht tijdens de formatie. Daarin wordt onder meer gepleit voor de afschaffing van de wet DBA en een eigen rechtspositie voor zzp’ers. „De zelfstandige wordt nu te vaak gezien als werknemer en dat is niet het geval.”

IJdele hoop

Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw zegt dat het FNV-voorstel niet past in de belangenbehartiging van zzp’ers. „Ik schrok er enorm van, want ik had ijdele hoop dat Han Busker een modernere koers zou varen met betrekking tot zelfstandigen.”

Het is niet de eerste keer dat de FNV pleit voor het afschaffen van de zelfstandigenaftrek. Ook oud-voorzitter Ton Heerts wilde af van de fiscale voordelen, maar dat leidde intern tot onenigheid bij de vakbond.

De FNV kwam woensdag dan ook met een verklaring waarin het verhaal van Busker uit Het Financieele Dagblad werd afgezwakt. „Ja, misbruik van de zelfstandigenaftrek door opdrachtgevers moet worden aangepakt. Maar de FNV richt de pijlen op de werkgevers en de opdrachtgevers, en zal niet instemmen met beleid dat het inkomen van de eigen leden achteruit doet kelderen.”

Tweestrijd

Volgens Verhoef geeft dit aan dat er nog steeds een tweestrijd woedt binnen de vakbond. „De hardliners zien zzp’ers als concurrenten van werknemers, terwijl een ander deel de zelfstandige ziet als ondernemer. Die strijd duurt tot op de dag van vandaag en zal nog wel even doorgaan.”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Taal als bindende factor
23 uur geleden
Van bierafval naar etenswaar
1 dag geleden
Groeimarkten veroveren
1 dag geleden
Kamp: snel stappen bij overname bedrijven
1 dag geleden
’Loonkloof man-vrouw pas in 2052 weg’
1 dag geleden
KPN tegen extra bescherming prooien
2 dagen geleden
Verkoop bedrijfswagens in EU stijgt verder
2 dagen geleden
Nederlandse industrie fleurt op
2 dagen geleden
Flexwerker vaker arbeidsongeschikt
2 dagen geleden
EU eist tien papadagen
2 dagen geleden