Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
vrijdag 17 maart 2017, 8:18

Tonnen extra nodig voor proef nachtwinkelen

© Richard Mouw

De proef om een jaar lang nachtwinkelen toe te staan in de Amsterdamse binnenstad, zorgt onverwacht voor een extra kostenpost van 400.000 euro.

In een groot deel van het centrum mogen vanaf 1 juli dit jaar een groot deel van de winkels 24 uur per dag open zijn.

Alles goed en wel, heeft het stadsdeel laten weten, maar dat gaat voor overlast zorgen. Het stadsdeel heeft geen budget dat het kan vrijmaken voor handhavers, maar houdt rekening met een bedrag van 400.000 euro. De centrale stad neemt dat bedrag nu voor haar rekening.

„Extra inzet van handhavers is nodig omdat alcoholverkoop is uitgesloten en naar verwachting niet alle ondernemers zich daaraan zullen houden”, zo verwacht burgemeester Van der Laan. „Ook wordt er vanuit gegaan dat sommige winkels problemen kunnen geven ten aanzien van uitstallingen, muziek en mensen die rond de winkel hangen.” Tot nu toe was er geen dekking van de extra kosten.

De gemeente wil de proef vooralsnog graag laten doorgaan. „We hebben het geld gereserveerd voor de proef, maar het is maar de vraag of we het gaan uitgeven”, stelt een woordvoerder van de gemeente.

„Want we weten niet hoeveel winkels aan de proef gaan meedoen. Die 400.000 euro is het maximale bedrag. Maandelijks zullen we de proef, en dus ook het budget dat we hebben, onder de loep nemen.” Mocht er meer geld nodig zijn, dan kan de proef, die een jaar duurt, voortijdig worden gestaakt.

Een deel van de binnenstadbewoners, en ook het stadsdeel, staat er niet om te springen. Zo heeft het stadsdeel er al op aangedrongen het gebied, waar 24/7-winkelopeningstijden mogelijk gemaakt worden, te beperken tot winkels in het kernwinkelgebied, bestaande uit Damrak, Dam, Rokin, Nieuwendijk, Kalverstraat, Magna Plaza, Albert Heijn Foodplaza, Leidsestraat en het westelijk deel van de Reguliersdwarsstraat.

In de gemeenteraad wil de Partij voor de Arbeid dat er een nieuw besluit over wordt genomen en dat het huidige voorstel van tafel gaat. De partij vreest een nachtelijke monocultuur. „Dit voorstel is tot stand gekomen in een andere periode en zal volgens ons alleen maar de toeristenwinkels helpen”, laat de partij in een verklaring weten. „Groot is onze verbazing dan ook dat er vier ton uitgegeven zal worden aan extra handhaving. Kunnen we dat niet inzetten voor andere zaken?”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Bedrijf failliet om ziektekosten
3 uur geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
4 uur geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
6 uur geleden
’McGregor maakt doorstart’
23 uur geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
1 dag geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
1 dag geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
1 dag geleden
‘Tesla onder de kinderwagens’
1 dag geleden
Column: laat vervuiler betalen
1 dag geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
2 dagen geleden