zaterdag 18 maart 2017, 14:57

'Grote investeringen nodig in economie en energie'

Voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer.. © LIGTENBERG, SERGE

Het nieuwe kabinet moet fors investeren in de overgang van de economie naar schonere energie, slimmere logistiek en digitalisering.

Die accenten legde VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer namens aangesloten werkgevers zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed.

,,We moeten vooruit kijken. Niet in termen van doeleinden, maar hoe gaan we dat doen, in overleg met bedrijven", stelde hij.

'Bezieling erbij'

,,Niet alleen over lullen, maar zorgen dat er ziel en bezieling in zit", zei De Boer.

Voor de uitvoering ziet hij het meest in een kabinet met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. 

Nieuwe wegen en betere verbindingen in Nederland moeten er in komende plannen toe leiden dat ,,een ceo vanuit Eindhoven binnen een uur op Schiphol staat", aldus De Boer.

Werkgelegenheid wordt een groot item in de formatie. Daarbij moet het kabinet volgens De Boer praktische afspraken met vakbonden en werkgevers maken om jongeren en ouderen ,,fair te behandelen" op de werkvloer.

Knellend

De Boer wil dat het nieuwe kabinet ingrijpt in knellende wetgeving, specifiek de WWZ (Wet Werk & Zekerheid) en de Wet Loondoorbetaling bij ziekte.

De Boer stelt dat bedrijven op grote schaal werknemers die langer werkloos zijn, herintreders en gehandicapten werk zullen willen bieden. Maar onder voorwaarden. ,,Werkgevers moeten zonder risico's een contract voor onbepaalde tijd kunnen aanbieden", stelde hij.

Ondernemers vrezen bij vaste contracten voor langere tijd de lasten bij ziekte te moeten doorbetalen, zonder zicht te krijgen dat werknemers productief worden.

Eigenlijk bepleit De Boer economische en energieovergang en daarbij de verbinding van sociale groepen. Een ,,mooi Leitmotief voor het nieuwe kabinet'', aldus de bij Kamerbreed aanwezige directeur Kim Putters van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Meer artikelen in DFT Ondernemen

'Prijzen luxe appartementen Amsterdam kunnen verdubbelen'
18 uur geleden
Handel met Britten lager
1 dag geleden
Lonen gaan stijgen
1 dag geleden
Aegon en Funding Circle gaan samenwerken
1 dag geleden
Bedrijfsleven ervaart personeelstekort
2 dagen geleden
Nederlandse bedrijven snelle betalers
2 dagen geleden
Grote investering in Nederlands gamesbedrijf
3 dagen geleden
Eerste CO2-neutrale hotel
3 dagen geleden
Rompslomp uit zeevracht
3 dagen geleden
Amazon zoekt miljardenkapitaal voor overname
3 dagen geleden