maandag 20 maart 2017, 14:13

Hongarije verbiedt mogelijk rode ster Heineken

© ANP

Bierbrouwer Heineken wordt in Hongarije mogelijk gedwongen zijn etiket met de alom bekende rode ster te wijzigen. De Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die refereren aan onder meer de bezetting door de nazi's of de onderdrukking door de communisten, zoals de ster van Heineken.

Volgens de rechtse regering van premier Viktor Orban is het een "morele verplichting" om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel. Het Hongaars parlement praat maandag over het voorgestelde verbod.

Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien.

Jaren dertig

Heineken heeft al sinds mensenheugenis een ster op zijn etiket staan. In de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg deze de kleur rood.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand. Na verloop van tijd werd de rode rand weer breder gemaakt. In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Banen weg door enorme lastendruk
1 uur geleden
Nederlandse industrie zet groei voort
2 dagen geleden
Dip in Europese verkoop bedrijfswagens
3 dagen geleden
Bouw boekt flinke omzetstijging
3 dagen geleden
Onderzoeksuitgaven bedrijven iets gestegen
3 dagen geleden
Probleemloos veilig communiceren
2 dagen geleden
Kant-en-klaar op de mat
3 dagen geleden
Bouw camper vormt start bedrijf
3 dagen geleden
Nieuwe wet zet loon zzp'ers onder druk
3 dagen geleden
Ruim 1 miljard euro besteed bij webwinkels EU
3 dagen geleden