maandag 20 maart 2017, 14:13

Hongarije verbiedt mogelijk rode ster Heineken

© ANP

Bierbrouwer Heineken wordt in Hongarije mogelijk gedwongen zijn etiket met de alom bekende rode ster te wijzigen. De Hongaarse regering wil het land zuiveren van symbolen die refereren aan onder meer de bezetting door de nazi's of de onderdrukking door de communisten, zoals de ster van Heineken.

Volgens de rechtse regering van premier Viktor Orban is het een "morele verplichting" om het commerciële gebruik van dergelijke symbolen te verbieden. Daaronder vallen naast de rode ster ook onder meer het hakenkruis en de hamer en sikkel. Het Hongaars parlement praat maandag over het voorgestelde verbod.

Treedt de nieuwe wet in werking, dan kunnen bedrijven die de symbolen toch gebruiken een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf tegemoetzien.

Jaren dertig

Heineken heeft al sinds mensenheugenis een ster op zijn etiket staan. In de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg deze de kleur rood.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand. Na verloop van tijd werd de rode rand weer breder gemaakt. In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Kamp: snel stappen bij overname bedrijven
14 uur geleden
’Loonkloof man-vrouw pas in 2052 weg’
14 uur geleden
KPN tegen extra bescherming prooien
18 uur geleden
Verkoop bedrijfswagens in EU stijgt verder
19 uur geleden
Nederlandse industrie fleurt op
22 uur geleden
Flexwerker vaker arbeidsongeschikt
21 uur geleden
EU eist tien papadagen
23 uur geleden
'Vestigingsklimaat moet beter in NL'
23 uur geleden
Moet ik personeel betalen bij inwerken?
1 dag geleden
Tinder van de huizenmarkt
1 dag geleden