dinsdag 11 juli 2017, 12:11

Onbekenden een stem geven

Tweelingzussen Ilse (l) en Femke van Velzen.. ©

De eeneiige tweeling Femke en Ilse van Velzen maakt onafhankelijke documentaires over onrecht in Afrika. „We willen onderdrukte mensen een stem geven”, vertelt Ilse. „Niet alleen om een film te maken die op tv wordt uitgezonden, ook om lokaal te tonen.”

Samen een bedrijf beginnen was niet gepland. Integendeel. Ilse: „Als tweeling deden we alles samen, maar na onze middelbare school hadden we de behoefte om los van elkaar te komen en te ontdekken wie we als individu waren.”

Femke ging in Amsterdam studeren, Ilse in Utrecht. Wel kozen ze met Culturele en Maatschappelijke Vorming voor dezelfde studie. „Onze drijfveer was vooral dat we veel in het buitenland wilden zijn.”

In het derde jaar reist Ilse voor een stage naar Nieuw-Zeeland en Femke kiest voor Zuid-Afrika. „Mijn zus werd door het land gegrepen. Ik voelde hetzelfde nadat ik haar had bezocht.”

Terug in Nederland willen de zussen niets liever dan terug naar Afrika. In plaats van een scriptie te schrijven, besloten ze daarom een documentaire te maken. Het resultaat was Bush Kids in South Africa over een jongerenproject in de sloppenwijken van Kaapstad. „Tijdens de première ontdekten we de kracht van documentaires en wisten we dat we ermee verder wilden.”

Inmiddels hebben de zussen zes films gemaakt onder andere over afgewezen asielzoekers in Angola en seksueel geweld en falende rechtssystemen in Congo. Hun laatste documentaire A Haunting History over Zuid Sudan werd afgelopen jaar genomineerd voor een Gouden Kalf. In 2010 wonnen ze de prestigieuze filmprijs met Weapon of War. Deze documentaire waarin daders van seksueel geweld onthullen wat er achter hun brute gedrag schuilgaat, is onderdeel van een drieluik over Congo. In een ‘impact campagne’ met rondreizende bioscoop zijn ze in het land zelf vertoond om de onderwerpen lokaal bespreekbaar te maken.

„Het zijn hele zware onderwerpen en dan is het fijn om met mijn tweelingzus te werken. We voelen elkaar feilloos aan en bespreken alles met elkaar. We blijven er dus niet mee zitten.”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Smachten naar vrije tijd
1 dag geleden
Friettent Lil Kleine vandaag open
3 dagen geleden
Met nieuw sporttenue Europa in
3 dagen geleden
Bedrijven met missie in opmars
3 dagen geleden
Koud weer zit peren- en appeloogst dwars
4 dagen geleden
Betalen door data te delen
4 dagen geleden
Klantvragen slimmer beantwoorden
4 dagen geleden
Rijk moet volgens ontwikkelaars nieuwbouw afdwingen
4 dagen geleden
Financiering via NPEX flink gegroeid
5 dagen geleden
’IJssalon is gezamenlijk kindje’
5 dagen geleden