Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 12 juli 2017, 9:48

Nederland telt recordaantal ondernemingen

© Peter Schoonen

Nederland telde begin juli het recordaantal van bijna 1,8 miljoen ondernemingen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) steeg het aantal bedrijven in de afgelopen zes maanden met 1,9 procent.

Deze toename kwam onder meer doordat minder bedrijven er de brui aan gaven. Ook gingen minder bedrijven failliet. Het aantal stoppers daalde in de afgelopen jaarhelft op jaarbasis met circa 2000 naar ruim 61.000. Daarbij nam het aantal faillissementen met een vijfde af tot bijna 1700. Vooral winkelbedrijven gingen minder vaak op de fles. Verder bleek dat het aantal starters met ruim 95.000 licht lager uitviel ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de KvK was vooral het herstel van de bouwsector en de huizenmarkt zichtbaar in de cijfers. In de bouwsector steeg het aantal starters met 8 procent. Het aantal stoppers lag op jaarbasis nagenoeg gelijk.

Zzp'ers

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in de bouw steeg het afgelopen halfjaar met 11 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee was de sector een grote drijver achter de toename van het totaal aantal zzp'ers met 2,3 procent tot ruim 903.000.

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Bedrijf failliet om ziektekosten
1 dag geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
1 dag geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
1 dag geleden
’McGregor maakt doorstart’
2 dagen geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
2 dagen geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
2 dagen geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
2 dagen geleden
‘Tesla onder de kinderwagens’
2 dagen geleden
Column: laat vervuiler betalen
3 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
3 dagen geleden