Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
woensdag 12 juli 2017, 10:33

Veel boetes uitzendbureaus om onderbetaling

© Dijkstra bv

De Inspectie SZW heeft vorig jaar voor 1,3 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan uitzendbureaus. De meeste bekeuringen werden gegeven wegens onderbetaling van uitzendkrachten.

Er werden vijfhonderd uitzendbureaus gecontroleerd.

Van de 204 uitzendkrachten die werden onderbetaald was ruim de helft (59 procent) Pool. De misstanden vinden vooral plaats in de land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak, meldde de Inspectie woensdag.

Poolse werknemers

Het merendeel van de ruim achthonderd klachten over uitzendbureaus kwam vorig jaar van Poolse werknemers. Het ging volgens de Inspectie - voorheen Arbeidsinspectie - vooral om meldingen over arbeidstijden, loon en inhoudingen.

Onderzoeksstichting SOMO en stichting FairWork meldden een jaar gelden dat Poolse werknemers door hun afhankelijkheid van uitzendbureaus ,,extreem kwetsbaar" zijn voor uitbuiting. Zij stelden dat de zelfregulering van de uitzendsector niet werkt.

In 2015 werkten 156.000 Polen in ons land. Zij vormen verreweg de grootste groep werknemers uit EU-lidstaten in ons land, aldus een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari dit jaar.

Ongeveer 770.000 mensen werken jaarlijks in ons land als uitzendkracht. Er zijn meer dan 12.000 uitzendbureaus. Ook zijn er nog veel andere bedrijven die arbeidskrachten aanbieden.

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Bedrijf failliet om ziektekosten
1 dag geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
1 dag geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
1 dag geleden
’McGregor maakt doorstart’
2 dagen geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
2 dagen geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
2 dagen geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
2 dagen geleden
‘Tesla onder de kinderwagens’
2 dagen geleden
Column: laat vervuiler betalen
3 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
3 dagen geleden