Psst!

De Telegraaf krijgt een nieuwe website

Bekijk 'm hier! Misschien later
donderdag 13 juli 2017, 12:27

Ambachtelijke schoenfabriek

Martijn Duk maakt langdurig werklozen enthousiast voor het schoenmaakvak.. ©

Martijn Duk houdt van schoenen en heeft een uitgesproken mening over wat hij mooi vindt. Voor zijn 40ste verjaardag kreeg hij een bon cadeau om zelf een paar maatschoenen te maken. Drie jaar later heeft hij zijn eigen schoenfabriek, Dukskoen, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt het vak leren.

„Tijdens het maken van mijn eigen schoenen dacht ik meteen: ‘wat een gaaf ambacht’, maar het kwam niet meteen bij me op er iets mee te gaan doen. Dat kwartje viel een paar maanden later toen ik een documentaire zag waarin een Duitse onderneemster een naaiatelier was begonnen met langdurig werklozen.”

Duk zat destijds zelf ook al ruim een jaar zonder werk en besloot het voorbeeld uit de documentaire te gebruiken om een eigen schoenfabriek op te zetten. De gemeente Rheden reageerde positief en met een groep van tien geïnteresseerde bijstandsgerechtigden is eind juni 2016 een leer- werktraject gestart.

„Het is een enerverend jaar geweest”, blikt Duk terug. „We werken met een bont gezelschap van mensen. Het kost veel energie om iedereen gemotiveerd te houden en helaas lukt dat ook niet altijd.” Een aantal mensen is vroegtijdig afgehaakt. Het vijftal dat nu nog over is, hoopt Duk snel aan te kunnen vullen met vier nieuwe bijstandsgerechtigden. „Ze leren hier een heel specifiek vak en ik hoop ze over een aantal jaar echt in dienst te kunnen nemen.”

Op dit moment is het bedrijf nog afhankelijk van externe financiering. De leren schoenen die nu uit de fabriek komen, ziet de oprichter als studiemodellen. Deze worden verkocht tijdens de zogenaamde ’monsterverkopen’ bij Dukskoen. In het voorjaar van 2018 moet de productie goed op gang zijn gekomen en wil Duk een webshop openen waar de heren- en damesschoenen volop verkrijgbaar zijn. „Het uiteindelijke doel is onafhankelijk kunnen opereren. Ik geloof echt dat dat haalbaar is.”

Meer artikelen in DFT Ondernemen

Bedrijf failliet om ziektekosten
1 dag geleden
Cybercentrum helpt bedrijf beveiligen
1 dag geleden
Column: Belastingverlaging in plaats van hogere lonen
1 dag geleden
’McGregor maakt doorstart’
2 dagen geleden
Uur van waarheid Aldel in Delfzijl
2 dagen geleden
Modeketen Piet Zoomers verkoopt winkels
2 dagen geleden
MKB Fonds in verpakker Hodi
2 dagen geleden
‘Tesla onder de kinderwagens’
2 dagen geleden
Column: laat vervuiler betalen
3 dagen geleden
Groene Fairphone krijgt miljoenen
3 dagen geleden